boek te schrijven
Schrijven

Neem nu de tijd om je boek te schrijven!

Het zijn rare, onzekere tijden door het coronavirus dat sinds een paar weken de hele wereld in zijn greep houdt. Veel mensen zitten noodgedwongen thuis omdat ze niet naar hun werk kunnen. Na scholen, restaurants, openbare gelegenheden en veel winkels, zijn ondertussen ook de meeste kantoren en bedrijven geheel gesloten of werken mensen thuis. Gelukkig zorgt schrijven voor afleiding en een goede bezigheid.

Misschien loop je al jaren rond met het idee om een boek te schrijven, maar kwam het er tot nu toe niet van. Of misschien was je al eens aan een boek begonnen maar is het er door tijdgebrek niet van gekomen? Dan is nu de tijd om je boek te schrijven!

1. Maak een plan

Een boek schrijven lukt het beste door eerst een plan te maken, te plotten. Waar gaat je verhaal over? Wie wordt/worden je hoofpersoon/-personen? Hoe gaat het aflopen? Je hoeft dit nog niet in detail te weten, maar door er in grote lijnen alvast over na te denken verklein je de kans dat je tijdens het schrijven vastloopt.

2. Gebruik wat voorhanden is

Ook als er geen verhaalidee op komt borrelen door gebrek aan inspiratie, kun je toch gaan schrijven. Gebruik wat er voorhanden is. Gebruik een ervaring uit je leven – ook zonder een autobiografisch verhaal te willen gaan schrijven. Of laat je voor een goede dystopie of een apocalyptisch verhaal inspireren door de grimmige, beangstigende situatie nu. Je hoeft niet te schrijven over een uitbraak van een nieuw virus, dat doen waarschijnlijk meer mensen al, maar je kunt wel dat beklemmende, onheilspellende gevoel gebruiken. Probeer dat gevoel, dat niemand nog grip op de situatie heeft en het leven dat we kennen als een kaartenhuis in elkaar stort op  papier vast te leggen. Geef je hoofdpersoon een haast onmogelijke missie en strooi wat nare obstakels op zijn pad en je verhaal heeft alle ingrediënten om boeiend en spannend te worden.

Of creëer een escape naar een andere wereld. De hoofdpersoon mag het huis niet verlaten door een rondwarende ziekte, maar ontdekt dat hij gewoon in zijn eigen huis naar een andere dimensie kan. Een geheime deur in de gang of in de tuin die naar een fantastische – ziektevrije – wereld leidt. Als o.a. C.S. Lewis (Narnia) en Lewis Caroll (Alice in Wonderland) dat konden, waarom jij dan niet?

boek te schrijven

3. Of maak af waar je aan begonnen bent 

Ben je al eens aan een verhaal begonnen, dat halverwege onderin een kast beland is, maar waarvan je denkt dat er wel echt potentie in zit? Pak dat er dan bij en begin eventueel weer met punt 1 om een plot te schrijven als je dat toen nog niet gedaan had. (Wellicht de oorzaak dat je vastliep.) Schrijf eventueel verder met een nieuwe insteek of bedenk er nieuwe personages bij. De nieuwe input kan je verhaal een goede boost geven. Maak je geen zorgen over of het wel bij het eerder geschreven stuk past, dat kun je in de herschrijfronde nog aanpakken. Focus je nu op het schrijven zelf.

4. Pak de tijd die je hebt

Geen idee hoe lang deze onwerkelijke situatie nog zal duren en hoe lang de maatregelen gehandhaafd moeten worden. Nog twee weken? Een maand? Twee maanden? Niemand die het weet. Gebruik dus nú de tijd om te schrijven! Ook al werk je misschien toch door, maar dan thuis, de tijd die je niet naar je werk hoeft te reizen heb je sowieso over om te schrijven. Pak daarnaast ook extra tijd om te schrijven. Door het wegvallen van vergaderingen en afspraken heb je ongetwijfeld meer tijd beschikbaar.

Zijn je kinderen thuis van school omdat de scholen dicht zijn? Gebruik dan de tijd die zij moeten besteden aan schoolwerk als schrijftijd. Hoe bijzonder is het om samen met je kinderen aan de eettafel te zitten werken! 

5. Just do it!

Schrijven is doen! Geen ge-jamaar, ga het gewoon doen! Nu!

Hoe besteed jij de tijd die je nu ‘over’ hebt?

Groetjes, Giovanna

10 reacties

  1. zegt:

    Mooie tips! Ik was een paar weken geleden begonnen met schrijven, maar door alle ellende tussendoor liet ik het links liggen. Dit weekend wil ik een schrijfplan maken, zodat ik volgende week de draad weer kan oppakken.

    1. Wat goed dat je begonnen bent met schrijven! Hopelijk blijft het vanaf nu beter met je gaan en dat je weer aan mag sterken. Veel succes en plezier met het maken van een schrijfplan en het verder schrijven!

  2. zegt:

    Mooie tips. Ik wil deze tijd ook zeker gaan gebruiken voor mijn boek maar eerst moet de renovatie in huis klaar zijn. Anders kan ik me niet goed concentreren.

    1. Leuk dat je ook nu wil gebruiken voor je boek! Maar logisch dat je even wacht tot na de renovatie van jullie huis. Zoiets vraagt altijd meer tijd, energie en concentratie dan je zou verwachten.

  3. zegt:

    Nu heb je daar inderdaad tijd voor, maar daarnaast moet je hier eigenlijk altijd tijd voor maken (voor jouw eigen projecten en voor me-time).

    1. Helemaal waar! 🙂

  4. Rachel Kromdijk zegt:

    Ik wil ook ooit nog aan een boek beginnen, hier moet ik dan echt volledige focus op hebben!

    1. Gaaf dat je ook (ooit) een boek wilt schrijven! Ik snap dat je daar de tijd en volledige focus voor wil hebben. Neemt niet weg dat je nu wel al wat voorwerk kunt doen. Idee uitschrijven, personages bedenken (als het een roman wordt) of research doen, kun je wel al doen. Zo krijgt je idee al wat vorm. Als dan het moment aanbreekt om wel aan je boek te beginnen heb je je boekplan al klaar liggen en kun je zo beginnen.

  5. zegt:

    Wat een heerlijke tips weer! Ik besteed mijn tijd vooral even aan creativiteit en boeken lezen. Heb trouwens al wel veel nagedacht dat er ongetwijfeld in de toekomst boeken gaan verschijnen over deze tijd. Zo’n gek idee. Dit zijn dus van die dingen die je leest in boeken en die je nu meemaakt.

    1. Ja, zo’n raar idee hè, dat in de toekomst in boeken verhalen over deze periode te lezen zullen zijn, of hierop geïnspireerd, terwijl wij dit nu mee maken. Of dat kinderen hierover over 30 jaar op school tijdens geschiedenisles horen. Heel onwerkelijk.

Reacties zijn gesloten.