nieuwe opdrachten
Blog

13 tips om nieuwe opdrachten te krijgen als zzp’er

De laatste tijd krijg ik zeer regelmatig vragen van mensen over hoe ik klanten en nieuwe opdrachten krijg. Ik krijg die vraag vooral sinds ik fulltime ondernemer ben. En de laatste weken zelfs zo vaak, dat ik dacht: hoogtijd om er eens een blog over te schrijven. Want de tips die ik de vraagstellers geef, zijn wellicht voor jou ook bruikbaar.

Toch wil ik voor ik de tips geef je wel nog even meegeven dat waar ik nu ben als ondernemer mij beslist niet is aankomen waaien. Dus mocht je denken dat je dit ook wel ‘even’ kan doen, dan moet ik je helaas uit de droom helpen. Er is geen short cut naar het fulltime kunnen leven als ondernemer, het is gewoon keihard werken.

En voor wie mij kent, weet dat ik al ruim twee jaar als zelfstandig ondernemer bezig ben. En dat ik twee jaar intensief heb moeten zaaien – naast een drukke parttime baan en het schrijven van boeken – voor ik de oogst ‘fulltime gaan ondernemen’ kon plukken. Als er veel klussen tegelijk komen met strakke deadlines, dat ik dan regelmatig dagen van 10 uur maak en dat dan drie volle weken achter elkaar. En, dat ik de weekenden ook gewoon doorwerk. Ik hou van mijn werk, dus ik vind het geen probleem, maar dat is wel wat erbij komt kijken en wat je ervoor over moet hebben.

Maar goed, dan nu dus de tips over hoe je nieuwe opdrachten krijgt als zzp’er.

13 tips om nieuwe opdrachten te krijgen

1 Weet wat je wil en focus daar op

Want: wat je aandacht geeft groeit. Kies een paar dingen uit waar je goed in bent en opdrachten voor binnen wil halen. Dat is je basis, focus je daarop.

2 Laat je gezicht zien

Zorg dat (nieuwe) opdrachtgevers weten dat je er bent. Laat je zowel online als offline regelmatig zien. Netwerk en wees zichtbaar.

3 Zorg voor een goede website

Laat zien wij jij bent, wat je doet en wat je tone of voice is. Je website is je etalage en visitekaartje.

nieuwe opdrachten

4 Wees echt en oprecht

… anders prikken mensen er zo doorheen.

5 Zeg wat je doet en doe wat je zegt

Vertel wat je doet en waarom je het zo doet. En bovenal, als je wat belooft, doe dat dan ook.

6 Doe wat je doet voor de volle 100%

… dat zorgt voor klanttevredenheid. Als je niet achter je werk, je opdracht of product staat, zal je klant dat voelen.

“Je kunt in erg veel dingen een beetje goed zijn, of je kunt in een paar dingen erg goed zijn.” Waar heeft je (toekomstige) klant het meest aan denk je?

7 Werk hard aan werk binnenhalen

Ook dit is een constant proces. Ook al heb je nu een mooi aantal klanten, het is niet gezegd dat dat volgende maand ook nog zo is. Soms was iets slechts een eenmalige opdracht, en soms – helaas – gaat een klant naar de concurrent. Maak werk binnenhalen tot een terugkerend proces.

8 Denk niet klein

Ook al krijg je op de 10 mailtjes voor werk maar twee opdrachten binnen, het zijn er toch 2 (en op de 20 al 4 etc.).

9 Stel doelen

Zo weet je waar je naar toe werkt, bijvoorbeeld naar een X aantal klanten deze maand of een X aantal opdrachten dit kwartaal.

10 Verwacht niet dat anderen het voor je doen

Je kunt mazzel hebben en dat mensen jou benaderen voor werk. Dat is mij zeer zeker ook wel gebeurd, maar voor het meeste werk heb ik zelf actie moeten ondernemen (zie de vorige negen punten 😉). Dus het kan zeer zeker, maar als je daar op gaat rekenen en gaat afwacht, wordt je passief. Ik geloof dat iets meer van hetzelfde aan zal trekken; hard ervoor werken zal meer werk aantrekken. Dus dan ook: passief afwachten zal geen werk aantrekken, slechts meer afwachtendheid. Wat voor freelancer denk je dat een opdrachtgever liever heeft, iemand die passief afwacht en maar ‘hoopt’ geluk te hebben, of iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en er vol voor gaat?

Wees een doener die durft te dromen

11 Vind je het doodeng en stel je het benaderen van opdrachtgevers uit?

Heel begrijpelijk! Been there, done that, bought the T-shirt. Oftewel, ik weet er alles van! En laat ik eerlijk zijn, het ís ook doodeng en uitstellen is zó veel veiliger. Alleen brengt dat je nergens, helaas. Ik doe soms nog steeds dingen met bibberende knieën, en doodenge dingen zullen ook altijd blijven komen. Want nieuwe dromen, nieuwe bergen te beklimmen. Maar doe het! Laat angst je niet weerhouden

Do it scared – Ruth Soukup

12 Geloof in jezelf en zorg dat je mensen om je heen hebt die in jou geloven

Dit is misschien wel de basis van alles…

13 Geef niet op!

Ook al lijkt het nu even niet te willen groeien, als je dit werk, jouw onderneming, echt wilt, blijf er dan voor gaan. Ook wanneer het tegen zit, ook wanneer je plat op je snuit gaat. Sta weer op, klop het stof van je af en zet je schouders eronder. I get knocked down but I get up again, they never gonna keep me down. Hou vol en je komt er wel!

Werk jij ook als freelancer of zzp’er?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

14 reacties

 1. Linda zegt:

  Ik snap en doe alles zoals jij beschrijft, maar even concreet: om opdrachtgevers te kunnen benaderen, moet je wel opdrachtgevers hebben (kunnen vinden) Dus hoe doe je dat nu in eerste instantie? Over het algemeen is men niet snel bereid om geld te steken in goede teksten, de website op zich, uitstraling, design en ontwerp, vindt men belangrijker, dus de tekstschrijver wordt als eerste weg bezuinigd,….

  1. Dit is hoe ik het vanaf het begin gedaan heb. 😉 Dit is hoe ik mijn allereerste opdrachtgevers benaderd heb en hoe ik ook dit jaar opdrachtgevers benader. Uiteraard was dat voor de corona-crisis. Niemand weet hoe het de komende tijd zal gaan en waar de crisis het ergste toe zal slaan. Veel bedrijven zullen de komende tijd moeten bezuinigen, dat is zeer begrijpelijk.

 2. Lianne zegt:

  Fijn dat het bij jou zo goed gaat. Helaas kan ik dat nog niet over mezelf zeggen. Ik ben dan weliswaar fulltime ondernemer, maar niet op de manier die ik zou willen. Wat Mirjam ook zegt, het liefst wil ik fulltime gaan schrijven, en daarmee bedoel ik echt verhalen schrijven en misschien wat blogartikelen of voor tijdschriften, maar ik vind veel andere dingen gewoon niet zo leuk om te doen. Ik ga me er dit jaar eens goed op focussen welke kant ik op wil, want het wordt voor mij na 2 jaar ook eindelijk eens tijd dat ik ga doen wat ik wil en dat ik ervan kan gaan leven!

  1. Vervelend dat het ondernemerschap voor jou niet is wat je gehoopt had. Veel succes met focussen op welke kant je op wil gaan om je dromen wel te verwezenlijken!

 3. zegt:

  Hele handige tips!

  1. Thanks! 🙂

 4. anna zegt:

  Wat een super fijne tips! En inderdaad, heel belangrijk: geef nooit op! 😀

  1. Dankjewel! Zeker weten!

 5. zegt:

  Geweldige tips. Werken als zzp’er is voor mij eventueel een optie, als ik op den duur weer aan het werk ga. Dus ik lees dit met veel interesse. En leuk dat het zo goed gaat bij jou!

  1. Dankjewel! Leuk dat je over zzp’en nadenkt, voor als je weer aan het werk zou gaan. Wil je dan als zzp’er in het onderwijs terug? Daar is volgens mij best veel werk in te vinden.

 6. Mariimma zegt:

  Wat leuk om te lezen dat jouw eerste twee jaren als ondernemer zo succesvol zijn geweest! Je geeft goede tips. Succes!

  Mariimma, 18 jaar zzp’er.

  1. Dankjewel! Wat leuk dat jij al 18 zzp’er bent!

 7. zegt:

  Supertof om te lezen! Vooral dat iedereen denkt dat alles maar zo makkelijk gaat, daar kan ik me soms best aan ergeren. Echt supergaaf dat het bij jou zo goed gaat, maar ook dat je duidelijk maakt dat je er keihard voor hebt moeten werken! Om die reden ben ik geen ZZP’er (haha, dat klinkt even vet lui). Het is echt mijn droom om rond te komen van mijn schrijfwerk. Maar dan ook echt alleen schrijfwerk dat ik zelf leuk vind. En ik denk niet dat ik daarmee veel klanten binnenhaal, haha. Gelukkig geniet ik ontzettend van m’n parttime baan en heb ik daarnaast nog voldoende tijd om te schrijven aan mijn eigen boeken. Heel veel succes met alle mooie klussen die je mag gaan doen!

  1. Dat is een mooie droom, fulltime kunnen leven van je schrijfwerk. Dat realiseren is niet makkelijk nee, en je haalt er niet zoveel klanten mee binnen. Maar wie weet over een paar jaar? Voor nu is het in ieder geval super dat je een fijne parttime baan hebt waarbij je voldoende tijd en ruimte over hebt om boeken te schrijven. Dat is relaxter dan zzp’er zijn. 😉

Reacties zijn gesloten.