nee
Blog

Nee! Durf ‘nee’ te zeggen

Vooral vrouwen vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Ze zeggen te snel ‘ja’ terwijl ze eigenlijk geen tijd of zin hebben. Luister naar je hart. Wees eerlijk, bovenal tegen jezelf. Wil je het echt doen? Ja? Prima! Denk je nee, liever niet? Zeg dat dan eerlijk. Maar waarom is dat in de praktijk dan vaak toch best moeilijk?
Nee zeggen mag

‘Ja’ zeggen tegen weer een avond stappen met dat vriendenclubje terwijl je liever wat anders wil doen. Maar je bent bang dat als je ‘nee’ zegt, ze je dan niet meer mee zullen vragen. ‘Ja’ zeggen tegen de zoveelste (rot)klus op je werk, omdat je bang bent dat die collega die het vraagt je anders niet meer aardig vindt. Voor de zoveelste keer oppassen op de jengelende kinderen van die vriendin die nooit tijd heeft als jij een keertje oppas nodig hebt. Herkenbaar?
Je mag best een keer ‘nee’ zeggen. “Nee, vandaag komt mij niet uit, een andere keer vast wel weer”. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je ‘nee’ zegt? Echt? Of is dat alleen maar waar jij bang voor bent?

Grenzen aangeven

Mensen weten heel goed wie ze moeten vragen om hun klusjes gedaan te krijgen. Precies, degene die altijd ‘ja’ zegt. Vaak zeggen we meteen ‘ja’ omdat we bang zijn de ander te kwetsen, maar meer nog omdat we bang zijn dat de ander ons niet aardig meer vindt als het niet willen doen. Als je diep in je hart kijkt, wil je dan bevriend zijn met iemand die jou niet aardig vindt om wie jij bent, maar die jou alleen maar aardig vindt omdat je altijd ‘ja’ zegt? Niemand mag over je grenzen gaan of je gebruiken.

Nee zeggen kun je leren

In het begin zullen mensen moeten wennen als je opeens ‘nee’ begint te zeggen. Jijzelf ook. Het beste leer je het door niet meteen ‘ja’ of ‘nee’ te antwoorden, maar door bedenktijd te nemen. Zo voorkom je dat je onbewust toch meteen zegt dat je het wel zal doen. Zeg in plaats daarvan dat je er over na zal denken en er later op terug komt. Je hebt dan de tijd om na te gaan of je het echt wilt doen of alleen maar ‘ja’ zou zeggen uit beleefdheid. Als dat laatste het geval is kun je beter ‘nee’ zeggen en bedanken dat de ander aan jou gedacht heeft voor deze klus, maar aangeven dat je het liever niet doet. Als diegene aandringt en jouw grenzen niet respecteert, weet je zeker dat je een goede keus gemaakt hebt door het niet te doen. En eigenlijk hoef je niet eens te zeggen waarom je het niet wilt doen, je bent geen uitleg verschuldigd waarom je het niet wilt.

nee
Het blijft een zwakke plek

Ook al heb ik het ‘nee’ zeggen door bovenstaande best goed onder de knie, ik merkte de afgelopen tijd dat ik op mijn werk te vaak toch maar ‘ja’ zei tegen invallen voor een (zieke) collega. Terwijl ik juist van plan was te gaan schrijven, of met iemand af had gesproken. Te vaak dacht ik de laatste tijd ‘werk gaat voor’. Ook voor mezelf, kwam ik achter. Niet ernstig als in een burn-out, maar wel dat ik merkte dat ik mijzelf voorbij holde en mijzelf een beetje kwijtraakte. De balans was zoek. Ik kwam niet meer toe aan de dingen die voor mij echt belangrijk zijn. Daardoor realiseerde ik mij dat het tijd wordt om weer wat vaker ‘nee’ te durven zeggen.

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen?

Tot de volgende keer!

Groetjes,
Giovanna Jansen

Dit artikel verscheen eerder, in iets andere vorm, op Your Own Style Magazine.

Photo credits: Photo 1: SplitShire     and photo 2: StockSnap

2 Reacties

  1. Goed artikel!
    Ik heb zelf erg veel moeite met nee zeggen. Taken overnemen, extra diensten werken, extra verantwoordelijkheden.. Dan wordt het allemaal te veel. En dat had voor het grootste deel voorkomen kunnen worden als ik wat vaker nee had gezegd. Een leerpunt waar ik hard mijn best voor doe.

    1. Je merkt altijd pas dat je beter vaker nee had kunnen zeggen als het je al teveel is geworden, hè? Maar toevallig hoorde ik vandaag iemand zeggen: “Kijk niet achterom, het verleden kun je niet veranderen. Kijk vooruit naar de toekomst. Die ligt in jouw handen. Wat geweest is, is niet meer.”
      Dat is zo waar. We kunnen alleen vanaf nu meer voor onszelf kiezen en vaker ‘nee’ zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.