multitasken
Blog

Multitasken – hoe flexibel ben jij?

We leven in een tijd waarin verwacht wordt dat iedereen flexibel is en kan multitasken. Dan krijgen we het meeste gedaan. Denken we. Maar hoe productief zijn we eigenlijk als we 10 dingen tegelijk doen op 6 verschillende plekken?

Flexibel zijn

In onze huidige maatschappij is het nodig om flexibel te zijn. Maar flexibel zijn vraagt veel van ons. Ik merkte dat ik regelmatig even kwijt was wat ik ook weer allemaal aan het doen was als ik meerdere dingen tegelijk deed. Daarnaast voel ik mij vermoeider aan het einde van een dag vol flexibele multi-taken dan na een langere dag met hetzelfde doen. Daarom besloot ik mij eens te verdiepen in de functie van het multitasken. En wat blijkt, het is veel minder goed dan we altijd dachten.

Tijdwinst of energieverlies?

Flexibel zijn betekent vaak ook dat je telkens weer, letterlijk en figuurlijk, je plek moet zoeken als je werkplek een flexplek is. Maar ook als je aan meerdere dingen tegelijk werkt moet je vaker zoeken waar je ook weer gebleven was bij welke taak. Dat kost tijd én energie. Ook flexibel werken op wisselende dagen of uren kost meer energie, dan te werken volgens een vast ritme van vaste dagen en uren.

Multitasken is monoconcentratie

Ook multitasken levert ons minder op dan we denken. Het idee is dat je twee, of meer dingen binnen dezelfde tijd gedaan krijgt. Maar in de praktijk blijkt dat we de dingen die we doen, minder geconcentreerd doen. En dus minder goed. Met fouten die we later weer moeten herstellen. Dat kost tijd die we eerder bespaart dachten te hebben. Ook maken we lang niet altijd alles af. Omdat we toch veel tegelijk doen valt het ons niet meteen op als we bepaalde dingen niet afmaken. Dingen blijven dan ongewild langer liggen. Daarnaast moeten we, als we meerdere taken tegelijk doen, vaker nadenken over waar we ook alweer mee bezig waren. Uit recente onderzoeken (Google er maar eens op) blijkt dat ons brein eigenlijk niet goed instaat is om meerdere dingen tegelijk te doen. Het best concentreren we ons op één ding tegelijk.

multitasken

Buigen of breken

Ook gaan we door te veel flexibiliteit eerder over onze grenzen. Dit komt omdat we het gevoel hebben meer te moeten doen omdat we geacht worden zo flexibel te zijn. En hoe flexibel is dat eigenlijk, vragen we ons af? Doe ik wel genoeg? Ben ik wel flexibel genoeg? Vaak vinden we zelf van niet. Dus dan doen we nog maar wat meer ons best. Stapje meer. Stapje harder. Het geeft je het constante gevoel van ‘buigen of breken’.  Jaren heb ik ook op dat randje gebalanceerd en geprobeerd maar zo flexibel te zijn als kon. Tot ik begreep dat het je eigenlijk niets oplevert, maar juist meer kost. Toch betrap ik mijzelf er nog regelmatig op dat ik meerdere dingen tegelijk wil doen. Zo makkelijk is het niet om af te leren, dat heeft tijd nodig. Daar ben ik dan wel weer flexibel in.

Tijd blokken

Multitasken kan handig zijn en tijdwinst opleveren (bellen terwijl je de was opvouwt, of een luisterboek luisteren terwijl je kookt bijvoorbeeld). Maar vaker leidt het af, brengt het meer werk met zich mee en leveren we minder goed werk af. Als je toch graag met meerdere projecten bezig bent, blok dan tijd in voor die dingen. Doe eerst het een op een vastgestelde tijd, doe daarna het volgende in een vastgestelde tijd, en daarna het volgende. Ga daarna eventueel weer verder met het eerste als dat nog niet af is. En vergeet vooral ook niet tijd te blokken om te ontspannen en helemaal niets te doen.

Doe jij meestal meerdere dingen tegelijk?

Groetjes, Giovanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.