Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen
Blog

Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen

Mislukken, zoveel leuker dan nooit proberen.’ Ik kwam dit zinnetje onlangs op internet tegen. Het klinkt tegenstrijdig, niemand wil immers mislukken, maar toen ik er zo eens over nadacht, kwam ik tot de ontdekking dat het waar is. Uit angst om te falen doen we dingen vaak maar niet. Nieuwe dingen, moeilijke dingen, onmogelijk ogende dingen; we gaan ze liever uit de weg dan het risico te lopen fouten te maken.
Veilige comfortzone

En dat is jammer, want daardoor faal je inderdaad misschien niet, maar blijf je ook alleen maar in je veilige comfortzone zitten. En loop je bijvoorbeeld die promotie mis, omdat je niet durfde te solliciteren uit angst af te gaan. Doe je die opleiding die je zo graag had willen doen niet, omdat het toch vast te moeilijk is en je verwacht te mislukken. Of ga je niet naar dat feest omdat je er bijna niemand kent en loop je de kans om die ene speciale persoon te ontmoeten mis.

Vergroot je wereld

Niet alleen verklein je je wereld hierdoor, immers, mensen om je heen die wel dingen ondernemen komen verder en ontgroeien je. Maar hou je jezelf geestelijk ook kleiner. Het bevestigd je onzekerheid. Door nieuwe dingen te ondernemen, én door fouten te mogen maken, groei je juist. Leer je je grenzen kennen, leer je ze te verleggen en leer je je capaciteiten te vergroten. En vergeet niet, iedereen, maar dan ook echt iedereen, maakt fouten. En de aarde stopt niet met draaien als ze dat doen. Noch worden ze uitgejouwd of verstoten.

Trainen

Net zoals je spieren sterker worden door ze te trainen, word je geestelijk sterker door jezelf uit te dagen en dingen te ondernemen. Dus doe vandaag nog iets waarvan je altijd gedacht hebt dat je dat nooit zal kunnen! Waag de sprong en groei!

Wees trots op jezelf

En mocht het toch mislukken, weet dan dat het niet geeft. Wees trots op jezelf omdat je het geprobeerd hebt. Je hebt je grenzen verlegd en bent moedig geweest. Je hebt ontdekt dat dit misschien toch niets voor je is, of dat je het een volgende keer anders aan moet pakken. En vaak zal je ontdekken dat het je juist wel lukt en het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk was als je van te voren had gedacht.

Wat wil jij nog eens proberen wat je eerder niet durfde?

Groetjes, Giovanna

Wil je meer lezen over het beste uit jezelf halen? Lees dan ook eens deze blog over perfectionisme of deze blog over je innerlijke criticus.


Dit artikel verscheen eerder op Your Own Style Magazine, als “Falen is leuk”.

Photo credits: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.