mei 2021
Blog

Mei 2021 | een overzicht

Het is alweer het einde van de maand, wat betekent dat het weer tijd is voor een maandoverzicht. Mei bleef lang erg koud en nat, maar eind van de maand was het eindelijk zo ver: warmer weer. Dat betekende genieten in het zonnetje. Ook genoot ik van het doen van een aantal mooie klussen, kluste ik wat aan een dakje, kreeg ik een prik en fietste ik wat af. Wat deze maand verder te bieden had, lees je in deze blog.

Mei 2021

 • In mei maakte ik meer tijd vrij voor mij. 😊 Waren de afgelopen maanden toch best druk en was ik gehaast bezig alles te doen en te proberen de to-dolijstjes weg te werken, in de maand mei koos ik bewust voor meer tijd voor mezelf. Soms gewoon even een moment helemaal niets hoeven doen, zorgde ervoor dat ik daarna met meer energie aan de slag ging. Ook maakte ik meer tijd vrij om te sporten, te wielrennen. Lekker buiten meters maken.
 • Het boek Fokking Druk, dat ik aan het lezen ben, hielp mij zeker ook beter mijn tijd in te delen. Een boek met veel handige tips en inzichten om meer rust te creëren, onnodige dingen te schrappen en anders naar je tijd en de te taken of het werk dat je te doen hebt te kijken.
 • Ik maakte bijvoorbeeld ook meer tijd vrij om te schrijven. Dat was er de afgelopen tijd best bij ingeschoten, of in ieder geval schreef ik minder vaak dan ik zou willen. Ik zit nu weer goed in een schrijfritme, en probeer echt elke dag te schrijven, minstens een uur, hoe druk ik het ook met andere dingen heb.
 • Maar ook de app Headspace (niet gesponsord, gewoon heel blij ermee en deel het graag met jullie) helpt even korte rustmomentjes in te bouwen in een drukke werkdag. Ik dacht vroeger altijd dat meditatie niets voor mij was en van ademhalingsoefeningen kreeg ik het juist benauwd. Maar Headspace is allesbehalve zweverig en met deze app kan ik zelfs op mijn ademhaling letten zonder het benauwd te krijgen.
 • Over benauwd gesproken, vanwege astmatische-bronchitis behoor ik tot de ‘griepprik-groep’ en kreeg ik een oproep om mij te laten vaccineren tegen het coronavirus. Vorige week maandag heb ik de eerste vaccinatie gekregen, eind juni krijg ik de tweede. Ik kijk uit naar dat we met zijn allen weer het ‘normale’ leven kunnen leiden!
 • Volgende week gaat de horeca weer volledig open, en ook musea, pretparken en de bibliotheken mogen/zijn weer (bijna) open, dus we zijn er hard naar op weg!
 • Ik fietste in mei de meeste kilometers in een maand ooit (maar liefst 879) waarvan 169 alleen al in het afgelopen weekend. Dat was best wel veel in één weekend, haha, en de laatste kilometers gingen dan ook niet vanzelf… Niet alleen scheelde het dat ik wat meer tijd om te sporten, dus tijd voor mijzelf nam, maar het feit dat er vanwege corona nog bijna niets open was, scheelde natuurlijk ook dat ik zo veel fietste.
 • Ook wanneer het vrij koud was of hard waaide ging ik er toch op uit en bleef ik in beweging. Daarbij genoot ik intens van de prachtige natuur in Nederland, zoals bij de Rottemeren en van tulpenvelden. Maar ook van lammetjes en kalfjes die ik in de weides rond zag dartelen, en alle eenden- en ganzenkuikens die ik rond zag zwemmen of op land zag waggelen. Gisteren genoten we trouwens ook van het bijna ‘oorverdovende gebrul’ van kikkers langs de ontelbare sloten die we passeerden. Het hield soms tussen gekwaak en geblaat van een schaap.
mei 2021
Kasteel de Haar | koffie met taart bij het kasteel | molen | fietsen en lunchen bij de molen
homemade kokosmakronen | langs de Rotte | tulpenveld bij Wassenaar | gebroken hartje
 • In mei 2021 las ik 16 boeken (waarvan 7 favorieten, en 6 om te corrigeren voor uitgeverijen en voor particulieren).
 • Naast favorieten waren er ook een paar boeken die mij erg tegenvielen en maar 1 of 2 sterren kregen. Waaronder de verrassende tegenvaller De kleur paars van Alice Walker. Ik heb toentertijd de film The Color Purple gezien en was er diep van onder de indruk. Dat kwam ongetwijfeld door de top cast en dat het een Steven Spielberg film is. Maar het boek – dat meerdere literaire prijzen heeft gekregen – vond ik vervelend lezen. Dat lag misschien deels ook wel aan de (verouderde) vertaling. Maar zeker ook aan het grote aantal personages, die veelal ook nog erg ongeloofwaardig waren.
 • Ik schreef er vorige maand ook al over, maar erg leuk dat ook particulieren mij steeds meer weten te vinden voor redactiewerk. Zoals voor het persklaarmaken of het corrigeren van hun manuscript. Ik doe dit al jaren voor uitgeverijen, maar dus ook steeds meer voor particuliere klanten.
 • Zo deed ik onder andere de eindredactie voor een bijzonder kinderboek, Notty Nosy. Twee zussen bundelde de verhalen die hun moeder vroeger altijd vertelde, en voor haar overlijden nog opgetekend had, en brengen het boek komende maand uit. En mooi boek, met leuke, grappige verhaaltjes, en met een mooie boodschap.
 • Ook deed ik de redactie voor o.a. een paar kookboeken, een roman en een boek van een psycholoog over wandeltherapie. Dit vertaalde boek is geschreven een paar jaar voor corona, maar nu extra relevant omdat het afgelopen jaar mensen veel meer zijn gaan wandelen, en het ook voor velen een moeilijk jaar is geweest. Er werd massaal gewandeld, ter afleiding, ter beweging of als therapie.
 • Naast alle schrijf- en redactieklussen, kluste ik ook nog wat aan een overkapping/afdakje. Dat wil zeggen, ik assisteerde mijn zoon (die in tegenstelling tot zijn moeder wel handig is met gereedschap) bij het vervangen van het oude dak van de overkapping in mijn moeders tuin. Gelukkig is hij ook een stuk sterker dan zijn moeder, want het vergde behoorlijk wat kracht. Afgelopen week vrijdag was het gelukkig wel het perfecte weer voor deze klus, die eerder afgeblazen werd vanwege de storm.
 • In mei plaatste ik 9 blogs:
  • Mei 2021 | overzicht
 • Voor de maand juni heb ik al een paar mooie klussen op de planning staan, waar ik erg veel zin in heb. En er komen er vast nog veel meer bij.
 • Tot slot zou ik zeggen: op naar een warme en zonnige maand juni! 😉

Mei 2021 favorieten

Boeken: De tweeling – Tessa de Loo; Rose Harbor in bloei (#2) – Debbie Macomber; Zon – Lucinda Riley; Zestig dagen – Gillian King; De Cock en het lijk op retour – A.C. Baantjer; Onderweg naar jezelf – Jonathan Hoban; Liefdesbrieven in Rose Harbor (#3) – Debbie Macomber
Ochtendroutine: Meditatie (Headspace), affirmaties, dagplanning doornemen, koffie en aan de slag. 😊
Uitjes: Er was nog steeds niet heel veel open deze maand. Toch lunchten we een paar keer – tijdens een fietstocht – op een terrasje. Ook hadden we een paar keer een koffiestop op een terrasje. Waaronder bij Kasteel de Haar, het grootste en misschien wel mooiste kasteel van Nederland. Helaas heb ik geen goede foto van Kasteel de Haar kunnen maken. Wel van Kasteel Muiderslot (zie bovenste foto), waar we afgelopen zaterdag langsfietsen.
Gerecht
: Ratatouille; confettistamppot; homemade pizza; nasi
Bakken: Citroen-maanzaad cake, kokosmakronen
Bloem/plant: Klaprozen, tulpen, rosa rugosa (ook wel rimpelroos genoemd), gebroken hartje
Quote: Change doesn’t come from comfort – unknown

Wat is jouw mooiste highlight van mei 2021?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

 1. Daenelia zegt:

  Wow. Het enige waar ik eigenlijk over struikel is dat je het boek De Kleur Paars vervelend vond lezen. Misschien een tip om het dan in het Engels te lezen? Het is nog steeds één van mijn favo boeken, en misschien niet zo poetisch als het werk van Toni Morrison, maar echt met recht een klassieker. Maar goed, ik hou niet van verhalen over meisjes op zoek naar liefde enzo. Ik bedoel, iedereen heeft een andere smaak en voorkeur.
  Kon je je niet inleven in de personages, dat je ze daarom ongeloofwaardig vond? Ik vond ze juist zo mooi uitgebeeld, en ieder personage verbeelde iets. De boosheid, de kracht, de liefde. Ach 🙂

  1. De kleur paars in het Engels lezen had misschien wat uitgehaald. Ik las een vertaling van bijna 40 jaar geleden, en had het misschien minder vervelend lezen gevonden in een nieuwere – betere – vertaling. Dan was de toon en sfeer misschien net wat anders geweest. Maar wellicht had ik de personages nog steeds niet realistisch gevonden, ik vond dat Celie vaak vlak en onverschillig overkwam en emotieloos vertelde over wat haar gebeurd was. Ik miste diepgang en emotie. En wat ik vooral ongeloofwaardig vond was dat Sofia de boel kort en klein sloeg, daarvoor tien jaar (als ik het mij goed herinner) in de gevangenis kwam en de anderen haar met een smoes uit de gevangenis kregen. Terwijl ik bij de film geen moment heb gehad dat het ongeloofwaardig of emotieloos overkwam, integendeel zelfs.

 2. Mooi hoor die kastelen!
  Fijn dat je meer tijd voor jezelf hebt kunnen vrijmaken deze maand. Lekker dat je zo aan het fietsen bent geweest, dat levert mooie plaatjes op.

  1. Dankjewel! Ja, echt genieten allemaal!

 3. zegt:

  Wauw, behoorlijk aantal kilometers zijn dat zeg. Respect! En ja, de bieb is weer open. Heerlijk. Ik ben er spontaan nóg meer te vinden dan voor de sluiting. Misschien een beetje zo’n gevoel van ‘nu kan het’;).

  1. Dankjewel! Ja, zo fijn dat we er weer naartoe kunnen! Heerlijk dat je er nu juist vaker naartoe gaat. Even de schade inhalen. 😉

 4. Ik heb nooit geweten dat er een boek was van de Film The color purple! Het is echt jaaaaren geleden dat ik die gezien heb, maar inderdaad erg indrukwekkend. Jammer dat het boek tegenviel. Ik heb het ook wel eens met een boek gehad, dat de schrijfstijl me niet aansprak. Dan kan het verhaal nog zo mooi zijn, toch leest het dan niet lekker.

  1. Leuk dat jij de film ook jaren geleden hebt gezien (voor mij is het ook zo lang geleden haha) en indrukwekkend vond. Maar het boek is dus geen aanrader, ondanks dat het meestal andersom is… Een schrijfstijl die je aanspreekt is zo belangrijk en bepalend of een boek lekker leest of niet.

 5. zegt:

  Wat een fijne maand heb je beleefd! Het boek over wandeltherapie klinkt heel interessant.

  1. Zeker! En het boek is een aanrader.

 6. Leuk zo’n overzicht hoor.
  Fijn dat je de prik hebt gehad, met jou astmatische-bronchitis, is dat wel nodig ook.

  1. Dank je! Nou en of!

 7. zegt:

  Wat fijn dat je je eerste prik al binnen hebt! Notty Nosy klinkt inderdaad erg bijzonder. Mijn hoogtepunt was denk ik dat ik voor de verjaardag van mijn vriend allerlei lekkernijen bakte.

  1. Zeker! En een erg mooi en bijzonder boekje. Wat heerlijk dat je op bakgebied los kon gaan (een verjaardag is altijd een goed excuus om heerlijk veel dingen te maken ;-)) en nog gefeliciteerd met je vriend!

Reacties zijn gesloten.