Boeken over schrijven
Schrijven

Meer boeken over schrijven

Als (beginnende) schrijver wil je je graag verder ontwikkelen, je een bepaalde schrijfstijl eigen maken en weten wat de do’s en don’ts zijn op taalgebied. Misschien weet je al veel over het schrijversvak, maar mis je nog wat specifieke richtlijnen, of misschien ben je een aankomend schrijver en wil je graag weten waar je het beste kunt beginnen. Zoals met de meeste dingen, leer je ook het schrijven het beste door het in de praktijk te doen. Daarnaast is het ook goed om boeken over schrijven te lezen.


Ik heb een aantal boekentips voor je op een rijtje gezet, met boeken over schrijven.

Boekentips – boeken over schrijven

 1. Het grote schrijf-doe-boek – Louis Stiller Een erg goed boek, met 365 schrijfoefeningen die je helpen je verder te ontwikkelen. Voor het schrijven van o.a. verhalen, gedichten, columns en haiku.
 2. Handboek voor schrijvers – Maaike Molhuysen Dit handboek staat vol met praktische informatie over o.a. het schrijven zelf, over het vinden van een uitgever en over het promoten van je boek.
 3. Stijloefening – Raymond Queneau Het is al een oud boekje, maar zeker de moeite waard. Queneau vertelt in Stijloefening één verhaal op 99 verschillende manieren. Het is telkens dezelfde situatie en telkens is het anders.
 4. De schrijfbijbel – diverse auteurs/redacteuren die alle inside info delen over het schrijven én uitgeven van een boek.
 5. Creatief schrijven – Karel Witteveen Om een eigen schrijfstijl te leren ontwikkelen.
 6. Schrijven is schrappen – Hans Hogenkamp ‘Schrappen: de snelste en makkelijkste manier om je verhaal te verbeteren.’
 7. Hoe schrijf je een bestseller – Maria Genova In dit boek geeft Maria Genova aan de hand van 101 tips en meest gemaakte fouten inzicht in hoe je een boek schrijft.
 8. Waarover ik schrijf als ik over hardlopen praat – Haruki Murikami Dit boek is geen echt schrijfboek, Murikami legt je niet uit hoe je een boek precies schrijft, maar wel geeft hij een interessant inkijkje in zijn leven en werk als schrijver en ondernemer, en deelt hij ook veel inzichten die op het schrijven van toepassing zijn wat betreft de discipline om hard te lopen.

En nog een paar boekentips

Niet over het schrijven zelf, maar wel over taal (wat zeg maar het gereedschap van de schrijver is), die ik gelezen heb en je kan aanraden:

→ Een boek vol taalfouten – Frederieke de Raat

→ 149 verwarwoorden – Jan dijkgraaf

→ Taal is zeg maar … nog iets – Paulien Cornelisse (eigenlijk twee boeken in één uitgave)

→ Schrijven zonder fouten – G. van Roosbroeck

Wil je meer lezen over schrijfboeken? Kijk dan ook eens hier of hier voor nog meer tips van mij voor boeken over schrijven en taal.

Veel lees- én schrijfplezier!

Welke boeken over schrijven heb jij gelezen?

Groetjes, Giovanna

10 Reacties

 1. Cornelisse heb ik meer boeken van gelezen hoewel ik haar cavia een kutboek vond, heb ik Taal voor de leuk liggen.

  1. Van haar heb ik alleen boeken over taal gelezen. Dat cavia-boek leek mij ook niets…
   Giovanna Jansen blogde over…7 dingen om deze week te doen #10My Profile

 2. Boeken 1 & 8 heb ik ook gelezen. Haruki Murikami heeft ook nog een ander boek ‘Romanschrijver van beroep’, die wil ik ook nog lezen. En Stephen King ‘Leven en schrijven’ vond ik ook erg leuk. Ben nu net begonnen in ‘De 21 romans die onze blik veranderden’. Is ook niet echt een schrijfboek, maar geeft wel inzicht in de lezer misschien. Die anderen van jou staan ook op m’n lijstje.
  Lilian Visser blogde over…Geschreven en geleerd in meiMy Profile

  1. Leuk dat je die boeken hebt gelezen. ‘Romanschrijver van beroep’ wil ik ook nog graag lezen. Die van Stephen King heb ik – in het Engels – ook ooit gelezen, staan ook heel veel goede tips in. Hij staat hier niet bij, omdat ik hem in een andere blog al eens genoemd had. ‘De 21 romans die onze blik veranderden’ ken ik niet, ga ik eens naar op zoek!
   Giovanna Jansen blogde over…Schrijf je eigen verhaalMy Profile

 3. zegt:

  Van Paulien Cornelisse heb ik tot nu toe nog maar één boek gelezen, maar dat vond ik geweldig. Ik wil er zeker meer van haar lezen. Probleem is alleen wel dat ik ineens allerlei gekke dingen hoorde in mijn eigen taalgebruik. En net als Audrey vond ik Schrijven Kreng van Lisette Jonkman ook heel leuk.
  Naomi blogde over…TandartsperikelenMy Profile

  1. Haha, ja dat is absoluut een bijwerking van het lezen van haar boeken!
   Giovanna Jansen blogde over…10 zomerse boeken om nu te lezenMy Profile

 4. zegt:

  Ik vond Schrijven Kreng van Lisette Jonkman erg leuk. Momenteel lees ik On writing van Stephen King.

  1. zegt:

   Het handboek voor schrijvers heb ik gelezen. Hoe schrijf ik een bestseller staat nog op mijn te lezen lijstje.
   Darina blogde over…Over het boek dat ik aan het schrijven ben: het verhaalMy Profile

   1. Leuk dat je het Handboek ook gelezen hebt Darina!
    Giovanna Jansen blogde over…Een ISBN op een boek, waarom is dat?My Profile

  2. Ja, die van Lisette is ook erg leuk! Beide boeken heb ik hier niet genoemd omdat ik ze in een andere blog al eens genoemd had, maar beide toppers.
   Giovanna Jansen blogde over…Het moeilijkste én het leukste aan schrijver zijnMy Profile

Reacties zijn gesloten.