Maart 2020
Blog

Maart 2020 | een overzicht

Maart was een rare maand. Niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal. Sterker nog, voor de hele wereld. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat deze maand voorgoed in de geschiedenisboeken terecht zal komen. Het virus domineert op dit moment – op wat voor manier dan ook – ieders leven. Dus het kan ook niet anders dan dat het in dit overzicht terugkomt.

Maart

 • De maand begon op taalgebied gelijk goed. Met John samen ging ik naar de Vertaalslag in het Betty Asfaltcomplex in Amsterdam. Daar vertelde vertalers over hun werk. De insteek was humor; hoe vertaal je humor?
 • Corona kwam, zag en overviel. Binnen een paar weken stond de hele wereld op zijn kop en bleek een ‘anders dan anders griep’ een vreselijk virus te zijn die als de pest over de aarde raast.
 • In de tweede week van maart, de scholen waren toen nog gewoon open, reisde ik naar de andere kant van het land voor een trainingsdag van mijn ondernemerscoach, waar ik samen met een aantal andere coaches een hoop bij leerde.
 • Eind februari hadden wij een vakantie naar de Algarve in Portugal geboekt. Zaterdag 14 maart 2020 was de vertrekdatum. Twee dagen ervoor kregen wij onze twijfels of we wel moesten gaan. Nederland verkeerde toen nog net op het randje van ‘het valt wel mee’ en ‘met wat maatregelingen is het zo onder controle’. We belden met de reisorganisatie, maar we konden onze vakantie niet meer omboeken en annuleren zou betekenen dat we én onze vakantie én ons geld kwijt zouden zijn. De reisorganisatie gaf aan dat het allemaal gewoon door kon gaan en dat er ‘extra hygiënemaatregelen in het vliegtuig’ zouden zijn. Dus wij gingen. Mocht je het gemist hebben, hier kun je lezen hoe dit avontuur afliep. De foto’s bij deze blog zijn trouwens gemaakt in de Algarve, in het plaatsje Albufeira.
 • Mensen hamsterden massaal. De winkels waren leeg. De Hamsterweken bij Albert Heijn zullen hierna nooit meer hetzelfde zijn…
 • In december vorig jaar zegde ik mijn parttime baan op om per januari dit jaar fulltime te kunnen ondernemen. Dit na twee jaar parttime ondernemer geweest te zijn. Zoals je in het vorige maandoverzicht gelezen zal hebben, stroomde in januari het werk binnen en was februari een topmaand waarin ik ongelofelijk veel werk had. In maart zag ik het werk helaas wel verminderen. Veel klanten zijn noodgedwongen dicht, of hebben zelf minder werk, waardoor ze logischerwijs minder te besteden hebben aan een schrijver of redacteur. Toch geloof ik nog steeds dat het de beste keus was om fulltime te gaan ondernemen en vertrouw ik erop dat het goed zal komen. Met mij, maar ook met alle andere ondernemers die gedupeerd zijn.
maart 2020
 • Toch waren er ook highlights, of lichtpuntjes, deze maand. Om te beginnen: het is lente! En wat fijn dat de zon schijnt en de natuur weer groeit en bloeit!
 • Een ander prachtig moment deze maand is de geboorte van onze kleinzoon. Op 14 maart 2020 werd Julius geboren, een gezonde wolk van een baby. Na Noa en Milo onze derde kleinzoon.
 • Een van de moeilijkste dingen is – voor iedereen denk ik – dat we onze naasten (familie en vrienden) momenteel niet kunnen zien. Of hooguit met 1 ½ meter afstand. Julius hebben we dus nog niet in onze armen gehad helaas. Gelukkig kunnen we wel van hem meegenieten door alle foto’s en filmpjes. Maar knuffels moeten nog even uitgesteld worden tot na de coronamaatregelen.
 • Ook al kunnen we nu minder makkelijk buiten doorbrengen, korte wandelingetjes of fietstochten op de racefiets in de zon is genieten. Net als heerlijk in de zon zitten met korte mouwen op het balkon.
 • Ik ben even kwijt hoeveel, maar ik las veel boeken deze maand, vooral op vakantie.
 • Ook schreef ik veel: ruim 12.500 (!) woorden. Die woorden gingen o.a. op in blogs, boekrecensies, mijn boek(en), verhalen, artikelen en webteksten.
 • Op vakantie kreeg ik het idee voor een volgend kinderboek, het derde deel in een serie. Toen ik het idee aan het uitschreven was, kwam er een onwijs leuk idee voor een daarop volgend deel. Eerst deel twee afmaken natuurlijk, maar ik kan niet wachten om aan die volgende delen te beginnen!
 • In maart 2020 plaatste ik negen blogs, elke maandag en vrijdag eentje.
 • Net niet helemaal meer in de maand maart, maar vandaag komt mijn eerste nieuwsbrief uit! Met meer achtergrondinformatie over het schrijfproces, schrijftips en leuke weetjes. In de nieuwsbrief lees je de nieuwtjes en acties als eerste. Heb je je nog niet aangemeld? Dat kan alsnog via het aanmeldformulier onderaan deze blog of rechts bovenaan op de homepage.
Maart 2020

Maart 2020 favorieten

Boeken: Op weg naar de toekomst – Marjan Berk; Wie vlucht en wie blijft – Elena Ferrante; Wie heeft er wél een boek bij zich? – Johan Goossens
Gelezen voor challenge: Sterker dan ooit van Brené Brown
Tijdschrift: Santé en Psychologie magazine
Uitje: Vertaalslag in Amsterdam; vakantie Portugal
Gerecht: Pannenkoeken
Fruit: Granaatappelpitjes, mango en frambozen
Bloem/plant: Blauwe druifjes
Quote: Nothing can dim the light that shines from within – Maya Angelou
Doel: Groeien met mijn onderneming

Wat is jouw highlight van de afgelopen maand?

Groetjes, Giovanna

20 Reacties

 1. Claire zegt:

  Wat een fijne maand en van harte gefeliciteerd met je kleinzoon! En leuk dat lijstje met favorieten 🙂 Ik heb ook een boek van Brené Brown liggen maar kom er eerlijk gezegd niet doorheen..

  1. Dankjewel! 🙂
   Jammer dat je niet door het boek van Brené Brown komt. Misschien op een latere tijd nog eens proberen? Of het is gewoon jouw stijl niet. Zelf heb ik wel eens gehad dat een boek mij niet lag, maar toen ik jaren later dat boek er weer bij pakte het mij wel kon boeien.

 2. Lilian zegt:

  Nou, ook voor jou een heftige maand, maar gefeliciteerd met je kleinzoon!

  En hoe weet je hoeveel woorden je hebt geschreven? Schrijf je dat ergens op of heb je daar een tooltje voor? Lijkt mij best interessant om te weten 🙂

  1. Dankjewel! Het was een maand van uitersten. 🙂
   Ik ben een echt lijstjes-mens, ik hou van alles bij: hoeveel boeken ik lees, hoeveel kilometer ik op mijn racefiets rij, maar dus ook hoeveel woorden ik schrijf. 😉 Ik hou het bij in Excel. Eerst deed ik dat alleen in de maand november, tijdens NaNoWriMo, dus in een sheet met vakjes voor 30 dagen, later ben ik het elke dag bij gaan houden. ik heb toen eens gegoogeld en kwam ik iemand tegen die zijn Word count tracker deelde, daar kan je dan alles in kwijt. Maar sinds ik ondernemer ben (sinds twee jaar) moet ik voor de belastingdienst een urenregistratie bijhouden en heb ik bestand waar ik dat in doe én mijn Word count kwijt kan. Als je geen geschikt voorbeeld kan vinden online, kan ik je die tracker (Excel) wel mailen.

 3. Natiza zegt:

  Gefeliciteerd met je kleinzoon! Zo leuk!

  1. Dankjewel! 🙂

 4. zegt:

  Ahhh gefeliciteerd met je derde kleinzoon! En wat leuk dat je ideeen hebt voor een kinderboek. Ik ben reuze benieuwd!!

  1. Dankjewel!
   Ja, dat was dan nog weer een voordeel van de vakantie, dat die ideeën zo binnen stroomden. 🙂

 5. Kimberley zegt:

  Wat is er veel gebeurd in maart, hè? Dat hele gebeuren rondom corona, dat voelden we toch allemaal niet zo aankomen als dat het uiteindelijk wel deed. Gelukkig zijn er positieve puntjes deze maand, inderdaad zoals dat de lente begonnen is en: Gefeliciteerd met Julius!

  1. Nou hè! Zo onwerkelijk allemaal, en wie dit begin van het jaar voorspeld had, was voor gek verklaard.
   Dankjewel!

 6. Lianne zegt:

  Wat leuk, gefeliciteerd met je kleinzoon. Jammer dat je hem in deze tijd niet kunt zien, maar hopelijk maken alle videocalls veel goed 🙂

  1. Dankjewel! Zeker jammer, maar zo fijn alle foto’s, filmpjes en videocalls! Een leven zonder is niet meer voor te stellen hè?

 7. zegt:

  Gefeliciteerd met jullie kleinzoon! Je hebt verder mooie doelen behaald in maart.

  1. Dankjewel! 🙂

 8. Van harte gefeliciteerd met geboorte van Julius, met dat knuffelen moet je nog even wachten, maar dat haal je later wel in hoor!

  1. Dankjewel! Zeker weten, wanneer het weer mag gaan we hem non-stop knuffelen! 🙂

 9. zegt:

  Gefeliciteerd met de geboorte van je kleinzoon.
  Fijn dat je toch nog best veel hoogtepunten hebt mogen meemaken in deze bizarre tijd. Erg belangrijk om ook naar de leuke dingen te kijken.
  Mijn hoogtepunt deze maand was dat ik eindelijk weer door kon gaan met de chemo’s, na alle ellende. En ik lees normaal gesproken heel veel, maar ik heb een nieuwe verslaving: puzzelen. Elke keer als ik een puzzel gelegd heb, is dat ook een klein hoogtepunt.

  1. Dankjewel!
   Zeker, maar komt deels denk ik ook wel doordat het leven begin maart nog behoorlijk gewoon zijn gang ging, maar vanaf half maart werd het inderdaad steeds bizarder.
   Zo fijn dat je eindelijk weer verder kon met de chemo’s! Ik hoop zo dat je het af kan maken nu en dat het helemaal aanslaat! O, heerlijk, lekker ontspannend puzzelen! Lekker van genieten, elke puzzel gemaakt is zeker ook een klein hoogtepunt!

 10. zegt:

  Van harte gefeliciteerd met je kleinzoon! En pittig, niet mogen knuffelen. Ik hoop echt dat dat heel snel weer mag!

  1. Dankjewel! We hebben van het weekend weer even van anderhalve meter afstand naar hem gekeken. Het knuffelen moeten we nog echt even missen, maar dat we hem even konden zien maakt al veel goed. 🙂

Reacties zijn gesloten.