schrijfontwijkend gedrag
Schrijven

Last van schrijfontwijkend gedrag? Zo pak je dat aan!

Je wilt graag je boek afmaken, maar in plaats van te gaan schrijven doe je andere dingen. Je vertoont schrijfontwijkend gedrag. Want ja, die ramen móeten nu toch echt gelapt worden en ook het schilderij dat je al zo lang op zou hangen moet gewoon nú gedaan worden. En dan gelijk maar even de schuur opruimen terwijl je de boor aan het zoeken bent. En wanneer je je realiseert dat je nog steeds niet geschreven hebt, bedenk je je dat je oma al zo lang niet gebeld hebt. Dat moet maar even eerst… En zo is er weer een niets-geschreven-dag voorbij gegaan. Herkenbaar? Tijd om er wat aan te doen!


Schrijfontwijkend gedrag

Schrijfontwijkend gedrag wordt ook wel SOG genoemd en iemand die schrijfontwijkend gedrag vertoond is een SOGGER, of is aan het SOGGEN. De term SOGGEN komt eigenlijk uit de studentenhoek. Waarbij de student hard moet leren voor zijn tentamens, maar dat blijft uitstellen. En dus studieontwijkend gedrag vertoont. Je begrijp dat dit principe werkt voor alles wat je moet doen, maar waarvoor je andere klusjes bedenkt om het te ontwijken. Zo zou je ook kunnen WOGGEN (werkontwijkend gedrag; vindt je baas meestal niet zo leuk) of HOGGEN (huishoudenontwijkend gedrag). Hoewel vreemd genoeg, het huishouden één van de meest gedane klusjes blijkt bij het ontwijken van het schrijven, de studie of het werk…

Ervaringsdeskundige

Laat ik voorop stellen dat ik zeer goed ben in schrijfontwijkend gedrag (ik zit niet voor niets nu deze blog te schrijven terwijl ik eigenlijk aan mijn boek verder zou gaan…), dus ik weet er alles van. Hoe je het beste kan SOGGEN, wat goede klusjes zijn om te doen en hoe je verder semi-belangrijke dingen doet in plaats van schrijven. Maar ik weet ook hoe vervelend het is als je dus uiteindelijk niet dat geschreven hebt wat je je voorgenomen had.

Dus ging ik op zoek naar manieren om het SOGGEN niet de overhand te laten krijgen. Wat ik las, ontdekte, probeerde en leerde, wil ik graag met je delen, want wellicht heb jij hier ook wel eens last van. (Misschien lees je deze blog wel omdat je aan het SOGGEN bent…)

5 tips om jezelf weer aan het schrijven te krijgen en schrijfontwijkend gedrag te tackelen

1. Schrijf concreet op wat je wilt gaan doen

Hoe helderder jij hebt wat je wilt gaan doen, hoe makkelijker je ermee aan de slag gaat. Eerst na moeten denken of uit moeten zoeken wat je gaat doen, geeft ruimte om te gaan googlen -> youtuben/pinteresten -> niet meer schrijven… Dus plan schrijftijd in en schrijf daarbij concreet op: maandag hoofdstuk 8 schrijven. Of dinsdagavond blz. 35 t/m 40 schrijven. Of woensdag 2 blogs schrijven. Etc.

2. Besef dat jij verantwoordelijk bent voor jezelf

Als jij jezelf niet aan het schrijven zet, zal niemand dat doen. Tenzij je blogt voor een opdrachtgever, of dat je al een boekcontract bij een uitgeverij hebt en waar moet maken waar je voor getekend hebt, heb je geen echte stok achter de deur. De tijd dat je ouders kwamen kijken of je je huiswerk al hebt gemaakt, is (voor de meesten van ons) echt voorbij. Jij bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Ga het dus gewoon doen.

schrijfontwijkend gedrag

3. Stel deadlines

En houd je eraan! Deadlines werken heel goed, maar spreek wel met jezelf af dat het een harde deadline is. Doe je dat niet, dan schuilt het gevaar dat je de deadline verschuift en daarmee het uitstellen van het schrijven de ruimte geeft. Probeer een andere actie te koppelen aan je deadline. Het moet op die datum af zijn want… (dan is het af voor de verjaardag van oma en kan ik daar naartoe; kan het op datum X naar de uitgeverij; kan ik beginnen aan het volgende verhaal dat ik in mijn hoofd heb; etc.).

4. Bedenk dat je achteraf spijt hebt van de tijd die je niet hebt geschreven

Een van de redenen waarom SOGGEN niet goed voor je is, is omdat je achteraf altijd baalt van de tijd die je verspild hebt. Ik ken niemand die zegt: zo fijn dat ik de afgelopen weken honderden andere dingen heb gedaan dan mijn boek af te maken. Daar komt bij dat SOGGEN eigenlijk ook stress geeft. Want het lijkt wel alsof je lekker ontspannen filmpjes zit te kijken, maar in je achterhoofd ben je toch telkens bezig met wat je zou moeten doen en dat je het niet gedaan hebt. Door meteen te gaan doen wat je je voorgenomen hebt win je niet alleen dat het afkomt, maar ook dat je met een happy en tevreden gevoel de dag verder in gaat.

5. Hou een beloning in het vooruitzicht

Door te weten dat je na het schrijven dat YouTube filmpje mag gaan kijken, een boek mag gaan lezen, een cake bakken of op Instagram mag scrollen, zorg je voor een extra motivatie. Eerst schrijven en dan… De truc is om de beloningen zo goed te laten werken, dat je graag weer gaat schrijven, omdat je weet dat je daarna die beloning krijgt.

Het schrijfontwijkend gedrag zal misschien nooit helemaal verdwijnen, maar met deze tips pak je het wel sneller aan. Misschien SOG je vanaf nu nog wel even, maar niet meer dagen of weken. Je kan jezelf namelijk trainen steeds sneller in te grijpen en te denken ‘O, ja ik doe het weer. Terug naar wat ik ging doen!’

Heb jij wel eens last van schrijfontwijkend gedrag?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

  1. Goede blogpost heb daar echt wel last van en dan opeens ga ik eraan en blijf ik uren bezig. Lijstjes werken inderdaad.

    1. Ja wonderlijk hoe dat werkt hè?

  2. zegt:

    Heel herkenbaar. Ik plan nu echt schrijftijd in en dan gaat het veel beter.

    1. Fijn dat schrijftijd inplannen jou ook helpt!

  3. zegt:

    Als student was ik zó goed in SOGGEN. En nu gebruik ik schrijven vaak om te HOGGEN:).

    1. Haha, geweldig! Hoggen doe ik stiekem best graag, schrijven is zo veel leuker!

  4. zegt:

    Ja, herkenbaar… Al gaat het de laatste tijd wel ietsje beter. Ik moet mezelf gewoon dwingen om te gaan zitten en er een tijd aan vastplakken.

    1. Een tijd eraan vastplakken is ook een hele goede inderdaad!

Reacties zijn gesloten.