winter
Schrijven

Kom je in de winter moeilijker aan schrijven toe? Lees dan deze tips!

Gelukkig ligt Blue Monday alweer even achter ons, maar voor veel mensen is de winter een tijd van meer binnenblijven en minder energie hebben. Met de kou en de donkere dagen zou je het liefst diep onder de dekens blijven liggen, of lekker op de bank kruipen met een dekentje en de verwarming hoog. Alleen blijven je plannen om te schrijven dan ook liggen. Onderstaande tips helpen je om weer aan de slag te gaan.

 

Zoek het licht op

In de winter kunnen gebrek aan daglicht en zonlicht zorgen voor minder energie en kunnen zelfs ook zorgen voor een winterdip. Door elke dag ondanks de kou minstens een uur, het beste ’s ochtends al, naar buiten te gaan pak je niet alleen het voordeel van het daglicht mee, maar ook van de frisse lucht. Dat geeft niet alleen energie maar ook een frisse start van je dag. Besluit om daarna even te gaan schrijven. Langer mag natuurlijk ook. Maar met ‘even’ als voornemen leg je de lat niet te hoog.

Probeer als het kan te zorgen voor een werkplek bij het raam, ook daglicht dat via het raam naar binnen schijnt geeft energie. (Ik voel heerlijk het zonnetje op mij schijnen door het raam heen terwijl ik dit schrijf. :))

winter
Actief doen activeert

Van niks doen wordt je niet ineens vanzelf actief. Kies ervoor om iets te gaan doen wat energie geeft. Een wandeling maken is daar zeer geschikt voor, maar als het regent kun je jezelf ook heel goed thuis activeren. Ga stofzuigen, loop de trappen een paar keer op en neer of doe wat jumping jacks of squats. Ik doe na mijn ontbijt meestal een workout van 5-10 minuten met een workout-app. Misschien heeft je hoofd daarna nog niet zo’n zin om te gaan schrijven, maar je lichaam is in ieder geval al goed wakker geschud. Een wandeling hoeft trouwens niet in één keer een heel uur te zijn. Je kunt ook een paar keer per dag 10 minuten een blokje om.

 

Zorg voor een goed ritme

Een goed slaapritme is belangrijk om uitgerust de dag door te komen. Probeer rond dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Maar ook een schrijfritme helpt je om de hele winter lekker door te kunnen schrijven.

winter

Neem pauzes

Neem voldoende pauzes tussen het schrijven door. Dat zorgt ervoor dat je niet te lang bezig bent achterelkaar en niet te lang achter je computerscherm zit. Tussendoor pauzes houden houdt de zin van het schrijven er ook meer in. Zet een wekker of de Tomato Timer en ga 25 of 50 minuten aan de slag, waarna je 5 of 10 minuten pauze neemt. Na een aantal van de blokken neem je een pauze van 30 minuten. Ga zoals eerder genoemd wat actiefs doen in zo’n pauze, in huis of maak een klein wandelingetje buitenshuis. Ga na de pauze weer fris aan de slag.

 

Hou je warm

Als je last van de kou hebt en de neiging hebt om je het liefst de hele dag in je dekbed op te rollen, zorg dan goed dat je het op andere manieren warm houdt. Drink warme thee, kleed je dik aan en sta van tijd tot tijd even van je stoel op (de genoemde pauzes zijn daar perfect voor) en doe wat oefeningen. Beweeg daarbij ook je handen en vingers even extra, tijdens het schrijven zitten ze veelal in eenzelfde houding.

winter

Plan je agenda wat minder vol

Wanneer je minder energie hebt en minder zin hebt om dingen te doen kan het helpen je agenda minder vol te plannen. Veel ‘moeten’ vreet ook energie. De tijd die je daarmee bespaart heb je om lekker te gaan schrijven.

 

In het warme zonnetje

Vind je het nog steeds lastig om je aan het schrijven toe te zetten? Denk dan terug aan een keer dat je heerlijk geschreven hebt, misschien afgelopen zomer lekker in de tuin of op het balkon. Ik denk zelf graag terug aan een van de hele schrijfmomenten tijdens afgelopen vakantie. Probeer dat gevoel terug te halen en bedenk dat je dat heerlijke schrijfgevoel vast kan houden ook als je niet lekker in het zonnetje bezig bent. En bedenk je ook hoe fijn je je voelt als je daadwerkelijk geschreven hebt. Dat motiveert ook om te beginnen.

 

Hoe motiveer jij jezelf om te schrijven deze winter?

 

Groetjes,

Giovanna Jansen

P.s. goed voor jezelf zorgen motiveert ook om te gaan schrijven; ik heb de opzet voor deze blog geschreven terwijl ik bij de kapper zat. 😉

 

Photo credits: Haute Stock (three photo’s) en Ivory Mix (ice cream photo)

10 Reacties

 1. Evelyne zegt:

  Leuk artikel! Ik merk dat ik goeie schrijf momenten heb en mindere ongeacht welke periode het is. Winter, lente, zomer, maakt mij niet uit. Een nieuw idee komt steeds onverwacht in mij op en sinds kort sla ik die dingen op mijn gsm op. Want ookal is mijn leeftijd nog niet aan de bejaarde kant, ik durf zo’n dingen al eens te vergeten en dan denk ik ‘wat was dat nu ook alweer?’ (mssn wel herkenbaar?) Mijn beste schrijfmomenten zijn ’s avonds voor tv, maar ook op een vrije middag.

  1. Leuk om te lezen hoe dat bij jou gaat, en dat elk seizoen voor je goede en mindere schrijfmomenten voor je heeft.
   Leuk is dat hè die nieuwe ideeën die zich onverwachts aandienen! Ik pak, als ik niet achter mijn pc zit, ook mijn telefoon om de ideeën in op te slaan. Want ja, ook nog lang niet bejaard maar zeker ook vergeetachtig.
   Het ideale vind ik daarvoor de app OneNote. Die heb ik op mijn telefoon, tablet, laptop én pc. Als ik het op mijn telefoon erin schrijf, kan ik het zo op mijn computer kopiëren naar een Word document alwaar ik er mee verder kan gaan zonder het helemaal over te hoeven typen.

 2. zegt:

  Haha, wat een leuke P.S. onderaan! Dat bewijst maar dat goed voor jezelf zorgen écht werkt! Heel mooi artikel met absoluut heel waardevolle tips. Werken in blokken is ook iets wat voor mij goed werkt. Daarbij vind ik een fijne werkplek heel belangrijk. Tegenwoordig blijf ik soms na werktijd een half uur langer zitten op het kantoor bij mijn vaste baan om een eigen blogartikel te typen. Dan zit ik toch al in de flow en komt een opzet voor een artikel er vaak razendsnel uit 🙂 En koppen thee drinken helpt inderdaad ook altijd!

  1. Haha ja absoluut! Wat een slimme vondst om na je werktijd gebruik te maken van de werkplek en de flow om voor jezelf te schrijven!

 3. Rachel zegt:

  Wat heb je een goeie tips gegeven. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik hier nooit last van heb. Verder geniet ik extra van de donkere tijd. Kleedje, kaarsjes aan, netflix kijken en heerlijke warme koffie/chocolademelk

  1. Dankjewel, leuk om te horen. Gelukkig dat jij er nooit last van hebt. De donkere tijd heeft zeker ook voordeel, heerlijk dat jij daar juist van geniet. Ik kan ook ee echt genieten van de kaarsjes aan of een heerlijke beker warme chocolademelk.

 4. zegt:

  Goede tips en herkenbaar! Ik heb ook fases dat het schrijven totaal niet lukt. Teveel afgeleid denk ik.

  1. Ja lastig is dat als er te veel afleiding is. Ik merk het ook, als ik veel aan mijn hoofd heb kan ik mij maar moeizaam concentreren. Maar juist dan werk het zetten van een timer vaak goed; het komende half uur of heel uur, heb je dan om te schrijven, daarna is er weer ruimte voor de afleiding.

 5. Lianne Reijntjes zegt:

  Herkenbaar! Ik vind het nu ook wat moeilijker om er echt voor te gaan zitten en te schrijven. Het wil bij mij nog niet echt lukken. Ik doe al aan yoga en neem de tijd om er echt voor te gaan zitten, maar ik krijg nog niet echt een letter op papier. Hopelijk lukt dat deze week weer!

  1. Je bent al goed op weg met lekker bewegen en tijd aan jezelf besteden met yoga, en voor het schrijven te gaan zitten. Ik ben benieuwd wat voor jou het laatste zetje gaat geven om weer te schrijven deze week. En anders, een weekje even niet is ook oké.

Reacties zijn gesloten.