Kinderboekenrecensies
Boekrecensies

Kinderboekenrecensie

Kinderboeken hebben altijd al een speciaal plekje bij mij gehad, geen wonder dat ik kinderboekenschrijver besloot te worden. Maar naast dat ik ze zelf graag schrijf, lees ik ze ook erg graag. De afgelopen tijd heb ik er best wat van andere kinderboekenauteurs gelezen, en om van elk boek apart een kinderboekenrecensie te geven wordt wat veel, dus heb ik de leukste kinderboeken gebundeld in deze blog met korte recensies.

Floor is smoor én Floor trekt door Marjon Hoffman

Twee boeken uit de serie over Floor. De negenjarige Floor heeft het niet altijd makkelijk. Met een (vaak) stomme broer, (nogal eens) onaardige volwassenen, jongens die je leuk vindt – of juist niet, een invaljuf die streng is en een vrouw met een kwijlend hondje dat kusjes wil geven, is het belangrijk om regels te hebben. Dan weet je waar je aan toe bent. Elk hoofdstuk van de boeken over Floor bestaat uit een regel, met het bijbehorende verhaal waarom ze die regel in het leven heeft geroepen.

Kinderboekenrecensie Floor – De boeken zijn geschreven in de ik-vorm, lezen lekker weg (of luisteren, want deze zijn ook als luisterboeken verkrijgbaar), hebben herkenbare onderwerpen en zijn goed en grappig geschreven. Voor kinderen van 8-10 jaar.

Kinderboekenrecensie

Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren

Ik las hem als kind en een paar maanden geleden herlas ik hem toen die opnieuw uitkwam. Ronja wordt als dochter van een rovershoofdman geboren in een burcht die in de nacht van haar geboorte tijdens noodweer in tweeën spleet. Ronja en haar familie blijven er wonen en ze groeit op in de burcht en de bossen er omheen. Op een dag ontdekt ze dat haar vaders rivaal, rovershoofdman Borka, met zijn familie in het andere deel van de burcht woont. Als Ronja bevriend raakt met zijn zoon Birk, laait de rivaliteit tussen de rovershoofdmannen op. Zo erg dat Ronja en Birk van huis weglopen en in het bos gaan wonen. Ze weten zich te redden en in de zomer is het heerlijk buiten, maar wanneer de winter ineens voor de deur staat moeten ze wat anders verzinnen.

Kinderboekenrecensie Ronja – Een klassieker; ik kan niet anders dan beamen dat dit geheel terecht een klassieker onder de kinderboeken is. Bekroond met een zilveren griffel. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

kinderboekenrecensie

Het ski-kampioenschap – Thea Stilton

Een boek uit de serie over de Thea sisters. De muizenvriendinnen zitten in de redactie van de collegekrant en mogen de jeugdkampioenschappen skiën op Walviseiland verslaan. Ze duiken in de wereld van topsporters en ontdekken wat de prijs is van de top willen bereiken. Ze ontdekken dat die niet zo makkelijk te bereiken is als ze hadden gedacht.

De Thea Stilton boeken zijn (net als de Geronimo Stilton boeken) leuk en vlot geschreven en voorzien van vele leuke illustraties. Sinds ik ‘New York in rep en roer’ heb gelezen ben ik fan van deze boekenreeks. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Kinderboekenrecensie

Superkracht – Wieke van Oordt

Elk kind mag in het jaar dat hij twaalf wordt een superkracht kiezen. Niet voor altijd, maar voor één dag. Dit jaar is ook Ties aan de beurt. Terwijl de meest kinderen kiezen om te kunnen vliegen, kiest Ties ervoor om de tijd stil te kunnen zetten. Hij geniet volop van zijn superpower tot er plots een bank beroofd wordt. Hij moet wat doen, maar wat?

Kinderboekenrecensie Superkracht – Dit boek kwam ik tegen in de Boekwissel – free library op station Utrecht. Het is een speciale dyslexie uitgave, waardoor het iets ruimer en eenvoudiger geschreven is. Neemt niet weg dat het een erg leuk verhaal is. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Kinderboekenrecensie

Geen probleem met Fixit – Mirjam Oldenhave

Iedereen kent Fixit, maar niemand weet wie of wat het is. Het enige wat iedereen zeker weet is: Fixit helpt kinderen die een probleem hebben. Door een mailtje te sturen naar Fixit met het probleem wordt Fixit ingeschakeld. Probleem opgelost? Dan wordt de officiele Fixit sticker geplakt met de tekst ‘Geen probleem met Fixit’.

Leuk boek. Elk hoofdstuk is een ander probleem dat opgelost moet worden door Fixit. Omdat de problemen die aangepakt worden heel verschillend zijn, is het een afwisselend verhaal is. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Meer boekrecensies vind je hier.

Wat is jouw favoriete kinderboek?

Fijne week!

Groetjes,

Giovanna Jansen

2 Reacties

  1. zegt:

    Heel leuk om kinderboeken te lezen! Ik heb een favoriet kinderboek en dat is geschreven door Astrid Lindgren, de kinderen van Bolderburen. Geweldig boek!

    1. Leuk om te lezen dat jij ook graag kinderboeken leest!
      Jaaaaa de kinderen van Bolderburen met Lotta uit de Kabaalstraat! Die heb ik stuk gelezen als kind. Daarom heb ik hem serieus niet meer nu.

Reacties zijn gesloten.