uitgeven
Redactie Schrijven

Je boek uitgeven | welke opties zijn er?

Na lange tijd schrijven en heel hard werken aan je boek, komt het einde in zicht: je boek is bijna af. Terwijl jij de eerste versie van je boek gaat herschrijven en het aan proeflezers en of een redacteur laat lezen, ben je in gedachten vast al bezig met je boek uitgeven. Maar hoe gaat dat eigenlijk? En welke opties zijn er?


Zelf uitgeven kan tegenwoordig net zo makkelijk, zo niet makkelijker dan uitgeven via een uitgeverij. Toch moet ‘makkelijk uit kunnen geven’ niet doorslaggevend zijn voor je keuze. Laat je keus bepalen door je ambitieniveau – hoe groot is het publiek dat je wilt bereiken – de begeleiding en hulp die je wilt krijgen en het genre van je boek. Young Adult en non-fictie verkopen makkelijker via POD (Print On Demand) dan kinderboeken en romans bijvoorbeeld. Voor het uitgeven van poëzie ben je daarentegen al sneller op jezelf aangewezen, omdat er nog maar weinig uitgeverijen zijn die dit nog uitgeven.

Boek zelf uitgeven of door een uitgeverij? De opties en voor- en nadelen op een rij:

1. Uitgeven via een uitgeverij.

2. Uitgeven met behulp van een boekdrukkerij.

3. Zelf uitgeven.

Uitgeven via een uitgeverij

Voordelen

  • Bij een uitgeverij heb je een vaste redacteur die je tekst redigeert, (plot)fouten eruit haalt, je steunt en je advies kan geven.
  • Zij/hij zal met jou samen er alles aan doen om een prachtig boek af te leveren.
  • Een uitgeverij zorgt (met jou samen) voor het grootste gedeelte van de promotie. Samen met de pr-afdeling. Voordeel is dat zij weten wat werkt, wat lucratief is, en dat zij contacten hebben bij kranten, tijdschriften, televisie en online media.
  • Je boek zal, afhankelijk van hoe groot de uitgeverij is, bij de meeste boekhandels, op boekenbeurzen en online te koop zijn.

Nadelen

  • Een uitgever betaalt alles, en heeft dus ook de regie in handen. Wie betaalt wie bepaalt, zeg maar. Je hebt zeker inspraak in de vormgeving en de promotie, maar als een uitgever denkt dat dat niet verkoopt zal het toch anders gebeuren.
  • De uitgever bepaalt wanneer je boek uitkomt. Dat kan soms ineens opgeschoven worden omdat zij het boek nog niet gereed vinden, of omdat er te veel tegelijk uitkomt.
  • Als je geen klik hebt met de redacteur van de uitgeverij kan de samenwerking moeizaam verlopen.

 

Uitgeven met behulp van een boekdrukkerij

Je boek uitgeven met behulp van een boekdrukkerij zit tussen het uitgeven via een uitgeverij en het volledig zelf uitgeven in. Je krijgt er niet de volledige hulp die je bij een uitgevrij krijgt, maar hoeft ook niet zelf het wiel uit te vinden.

Voordelen

  • Tot op zeker hoogte heb jij zeggenschap over je eigen boek, vanbinnen en vanbuiten.
  • Je bepaalt en regelt de vormgeving zelf, of kan vaak tegen betaling voor bij bepaalde onderdelen hulp inschakelen, inkopen.
  • Groot voordeel is dan dus, dat als jij geen kennis hebt van vormgeving, dit niet kan of niet leuk vindt om te doen, zij jou hierbij kunnen helpen.
  • De opbrengsten zijn helemaal voor jezelf (na aftrek kosten uiteraard).
  • Als je besluit redactionele hulp in te schakelen, bepaal je zelf wie jouw redacteur wordt als je zelf iemand inschakelt.
  • Ook wanneer je boek uitkomt bepaal je zelf.

Nadelen

  • Je zit qua keuzes voor de vormgeving en dergelijke wel vast binnen de opties van die drukkerij.
  • Een drukker is niet altijd een vormgever. Soms wel, en dan kan de drukker het prachtig voor je vormgeven. Maar lang niet altijd. De vormgeving ziet er dan wellicht net zo ‘geknutseld’ uit als dat je het zelf zou doen, alleen heb je er dan een ander best wat voor betaald. Kijk dus altijd naar hoe professioneel de voorbeelden er op de website uitzien, en of dat boeken zijn die ook daadwerkelijk te koop zijn.
  • Als je besluit een redacteur via die drukkerij in te schakelen is het afwachten wie het is (ze hebben vaak een paar vaste waar ze mee samenwerken), of het klikt en hoe bekwaam hij/zij is, terwijl jij wel zelf de (via deze weg vaak forse) kosten ervoor betaalt.
  • Alle kosten zijn voor jezelf, je betaalt zelfs meer als je zo’n platform als ‘tussenpersoon’ hebt.
  • Er zitten wel wat rotte appels in deze mand; semi-uitgeverijen die zich voor doen als een uitgeverij, maar eigenlijk een drukkerij zijn. Ze laten je vaak een flink bedrag investeren, maar geven er weinig voor terug. Weinig hulp en weinig verkochte boeken. Iets met gouden bergen…
  • Je bent dan gauw duurder uit en slechter af dan wanneer je het via een uitgeverij laat doen, of dan wanneer je het helemaal zelf zou doen. Met als gevolg dat je geld toe hebt gelegd op het uitgeven van je boek. Let wel: dit gaat met name over die rotte appels. Kijk, check en denk goed na bij zo’n drukkerij/uitgeverij: zijn ze bonafide of juist malafide, wat beloven ze en hoe doen ze zich voor? Doen ze zich voor als uitgeverij terwijl ze dat niet zijn? Of profileren ze zich als wat ze wel zijn: een boekdrukkerij met specialisten (intern of extern) die je kunnen helpen. Ook een belangrijk punt: een bonafide drukkerij die jou kan helpen je boek uit te brengen focust op wat zij voor jou kunnen doen. Een malafide drukkerij die jou belooft te helpen je boek uit te brengen focust op negatieve punten van uitgeverijen en probeert zo te zeggen dat zij wél goed zijn. Ze helpen je vooral te kijken naar die gouden bergen die ze beloven…
  • Boekverkoop via de grote boekhandels is moeilijk wanneer je zelf of via een boekdrukkerij uitgeeft. De meeste boekhandels kopen bijna alleen boeken in van de grote, bekende uitgeverijen, omdat ze dan meer zekerheid hebben op een goede verkoop. En aangezien een boekdrukkerij geen uitgeverij is, maakt het voor de boekhandels geen verschil of je het via een boekdrukkerij of helemaal zelf hebt gedaan.
  • Kreten als: ‘Wij zorgen ervoor dat je boek bij de boekhandel te koop is’ zijn loze kreten, die niet waargemaakt worden en door jou ook erg moeilijk te controleren zijn. En roepen dat zij ervoor zorgen dat je boek online te koop is, is nog misleidender. Online kun jij zelf je boek ook heel makkelijk te koop aanbieden via platformen als Bol.com, Amazon en dergelijke.
  • Pas ook op met kreten als: ‘Bij een uitgeverij krijg je maar 10% van de verkochte boeken, bij ons zijn alle opbrengsten voor jou.’ Ze zeggen er niet bij: ‘Maar de uitgeverij neemt alle kosten op zich, en bij ons betaal jij dat allemaal zelf.’ Waardoor je in verhouding minder overhoudt dan 10% en misschien zelfs op -10% komt te zitten omdat je meer hebt betaald dan je eraan kan verdienen.
  • Ook alle promotie moet je zelf doen, boekdrukkerijen doen dat niet voor je. Het kan best lastig zijn jezelf te verkopen.

uitgeven

Volledig zelf uitgeven

Voordelen

  • Jij hebt alle zeggenschap over je eigen boek, vanbinnen en vanbuiten.
  • Je bepaalt en regelt de vormgeving zelf.
  • De opbrengsten zijn helemaal voor jezelf (na aftrek kosten uiteraard).
  • Jij bepaalt zelf of en wie jouw (freelance) redacteur is, als je besluit iemand in te schakelen.
  • Ook wanneer je boek uitkomt bepaal je zelf.

Nadelen

  • Je moet echt alles zelf doen:
  • Je hebt niet standaard een redacteur die redigeert en je helpt inconsequenties en bijvoorbeeld plotfouten eruit te halen.
  • De opmaak van het binnenwerk en de vormgeving van de omslag moet je ook zelf doen, niet iedereen is hier even sterk in. Bovendien kost het goed doen veel tijd.
  • Ook de kosten zijn helemaal voor jezelf. Het kan moeilijk zijn winst te maken of om zelfs break-even te halen.
  • Boekverkoop via de grote boekhandels is moeilijk wanneer je zelf uitgeeft. De meeste boekhandels kopen bijna alleen boeken in van een grote, bekende uitgeverij, omdat ze dan meer zekerheid hebben op een goede verkoop.
  • Ook alle promotie moet je zelf doen. Het kan best lastig zijn jezelf te verkopen.
  • Self publishing wordt nog wel eens gezien als dé oplossing als je geen uitgeverij kunt vinden om je boek aan de man te brengen. Toch is het goed om na te gaan of het niet met een reden is dat je geen uitgeefcontract hebt kunnen krijgen vóór je het zelf uit gaat geven. Het risico bestaat dat je te snel je boek uit wil geven, omdat jij het goed vindt, terwijl het eigenlijk nog niet publicabel is.

Tip voor bij dit laatste punt: met hulp van een redacteur kun je er langer aan schaven en het tot een beter product maken. Een redacteur heeft door ervaring en kennis een beter kijk op of een boek publicabel is of niet.

Wil je dat ik als redacteur naar je manuscript kijk voor je het naar een uitgever stuurt of zelf uitgeeft? Kijk dan eens onder redactie naar de mogelijkheden of neem contact met mij op.

Kort samengevat:

  • Bij zelf uitgeven ben jij de baas over het hele proces, zijn alle inkomsten voor jou, maar ook al het werk en alle kosten zijn voor jou.
  • Uitgeven via een drukkerij die ook redactionele en of vormgeving hulp biedt, kan een goede weg zijn. Er zijn daar goede en betrouwbare bij, maar ook rotte appels. Vaak zijn alle inkomsten voor jou en krijg je hulp bij wat je nodig hebt, maar maak je gauw hogere kosten dan dat je met je boek kan (terug)verdienen.
  • Bij uitgeven via een uitgeverij: zij bepalen mede hoe jouw boek wordt, maar hebben daar ook de kennis en de experts voor in huis. Ze krijgen een groot deel van de inkomsten, maar hebben dan ook alle kosten gedragen en voor de productie en promotie van je boek gezorgd.

Ik hoop dat ik je een duidelijk beeld heb kunnen geven van de verschillende opties om je boek uit te brengen. Zoals je ziet heeft elke optie voor- en nadelen, uiteraard zijn er nog wel wat meer dan de belangrijkste die ik hier heb benoemd. Kijk dus goed wat voor jou het belangrijkste is en het zwaarste weegt.

Kende jij de verschillende mogelijkheden bij het uitgeven van een boek al?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Mooi om dit zo eens op een rijtje te zien. Ik herken wel wat jij schrijft over zelf uitgeven. Als ik zie dat iemand een boek in eigen beheer uitgeeft, vraag ik me toch in eerste instantie altijd af waarom dat is. Vond een uitgeverij het niet goed? Voor mij is dat een drempel om een boek te lezen. Misschien niet altijd terecht, maar het is toch een vooroordeel van me, merk ik.

    1. Dat snap ik helemaal, en vaak misschien niet, maar soms zeker wel terecht.

Reacties zijn gesloten.