januari 2023
Blog

Januari 2023 | een overzicht

Het is alweer het einde van de maand, de eerste maand van 2023! Het is weer tijd voor een nieuw maandoverzicht. Ik kan terug kijken op een gevarieerde en actieve maand. Het was een maand van afronden en nieuwe dingen beginnen en het jaar goed van start gaan. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan vooral verder.


Januari 2023

 • De. Eerste. Maand. Van. Het. Jaar. Is. Omgevlogen. Niet. Normaal.
 • Daar wilde ik toch verder geen punt van maken hoor. 😉 Maar kun je het geloven, 30 januari alweer! Een hele maand 2023, alweer voorbij!
 • Dat komt denk ik deels omdat het een actieve en gevarieerde maand was, hoewel ik van meer mensen hoor dat ze de tijd ook voorbij vinden vliegen. Dus misschien ligt het gewoon aan hoe druk en actief ieders leven tegenwoordig is?
 • Ik was heel druk met schrijven (daarover zo meer) en leuke manuscripten van redactie voorzien en met coachen. En daarnaast met mijn website, cursussen en de schrijftips te updaten en beter te automatiseren (zie ook verderop voor meer).
 • Het was hoogtijd om mijn vierenhalf jaar oude telefoon te vervangen voor een nieuwe. Als je de hele dag je telefoon aan de oplader of een powerbank moet leggen, is de lol van dat (toch niet) draadloze ding er wel wat af… Nog los van het feit dat het allemaal trager en moeizamer gaat.  Een van de dingen waar ik bij het kopen opgelet heb, aangezien ik graag en veel fotografeer, is dat de nieuwe telefoon een goede camera had. (Helaas vergat ik te letten op het vermogen van de accu, die bleek na aankoop laag, dus nog minstens één, twee keer per dag ligt de telefoon aan een kabeltje bij te komen…) Helaas. Maar de camera van mijn nieuwe telefoon is beslist beter dan de vorige en kan ongelooflijk goed inzoomen. Waar mijn oude telefoon al heel goede foto’s kon maken, was het af te raden in te zoomen omdat dat een groot kwaliteitsverlies gaf. Foto’s werden wazig, pixelig. Maar deze telefoon (mocht je benieuwd zijn welke ik heb, het is de Samsung S22), kan onwijs goed inzoomen. Dat kon ik in de dierentuin met dieren op afstand of in bomen, goed uitproberen.
januari 2023

 • Ik ging dus naar de dierentuin, Blijdorp, deze maand. Met een abonnement is dat goed te doen, ook als het koud of minder weer is. Het maakt dan niet zo uit of je lang of kort blijft. (We bleven ondanks de kou overigens lang, haha.) Het was een girls uitje, samen met mijn schoondochter en kleindochter (die deze maand trouwens twee is geworden). Mijn schoondochter heeft ook een abonnement, dus hetzelfde gemak. Maar die camera dus, inzoomen op wasberen en op Kleine Panda’s die boven in een boom zaten, geweldig. (Wat trouwens een voordeel is van in deze tijd van het jaar naar de dierentuin gaan, je ziet ze zo zitten in de nog kale bomen.) Ook in het Oceanium, waar het best donker was, maakte ik over het algemeen hele mooie, heldere foto’s. Waar ik vorig jaar al meer foto’s maakte in een jaar ooit, is de kans groot dat ik dat dit jaar ga overtoppen…
 • Over (berg)toppen gesproken, ik ging ook nog wat fietsen door de bergen, met Marloes. Nee, we waren niet op vakantie naar Frankrijk, Zwitserland of waar dan ook. Gewoon vanuit huis. Via Zwift. Hoe dan? denk je nu waarschijnlijk. En als je de foto’s van onze virtuele rit ziet denk je waarschijnlijk dat we gezellig en relaxt aan het gamen waren. Nou, vraag maar aan Marloes, het was afzien en beslist geen relaxt spelletje. Ik begon niet voor niets over bergtoppen, we moesten namelijk flink klimmen. De ‘hoe dan?’ is, dat we beide een fietstrainer hebben, waar we onze racefietsen op bevestigen en beide een Zwift-abonnement hebben (no spon overigens, gewoon betaald lid). Je kan dan een meetup organiseren en samen een virtuele rit rijden. Daarbij kies je dan een route uit verschillende steden en landen, door bos of over de weg, langs, over of door de zee. En al dan niet met beklimming erin. Dan denk je misschien, jaja een berg beklimmen op je fiets terwijl je gewoon thuis bent. Makkie. Nou, de fietstrainers zijn zo uitgerust dat als je virtueel een berg oprijdt, de trainer heel veel weerstand krijgt en het superzwaar trapt. Nou heb ik in het echt wel eens wat bergen beklommen in Zwitserland, Italië en vooral Frankrijk. En uiteraard is virtueel niet hetzelfde als echt buiten fietsen, net als hardlopen op een loopband ook niet hetzelfde is als buiten. Maar het komt best in de buurt. Vlak trouwens de pittige heuvels in Zuid-Limburg en de Belgische Ardennen niet uit als je dichterbij huis buiten fietst, dat zijn ook fikse benenbijters. Maar goed, ondanks dat Marloes en ik gesloopt waren na deze rit, hadden we ook lol en is het zeker weer voor herhaling vatbaar.
 • Overigens hebben Marloes en ik vorig jaar ook in het echt een keer samen gefietst, na eerder al eens gezwift te hebben. Mocht je het toen gemist hebben, we reden vorig jaar juli samen de Wendy & Leontiens Ladies Ride vanuit Rotterdam. Dat was echt superleuk en gezellig en ik hoop dat we die, en andere leuke tochten, ook dit jaar zullen rijden samen. Buiten dan dus.
januari 2023

 • Elke week komt mijn kleindochter van twee (die van de dierentuin) spelen en trekken we als het niet regent er samen op uit. Daarbij zijn de kinderboerderij en de bibliotheek haar grote favorieten. Ze is al een goede lezer in de dop, want ze vliegt door de boekjes heen, een speed reader kan er een voorbeeld aannemen, haha. Dat ze in de bibliotheek een grote pluche egel hebben die daar woont, helpt ook mee in haar liefde voor de bibliotheek. Zodra we de bibliotheek binnenstappen wordt Egel gezocht en op de bank geïnstalleerd om met haar mee boekjes te kijken. Daar kan een boekenwurm zoals ik toch alleen maar blij om zijn. (Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat ikzelf ook blij ben met de bibliotheekbezoekjes en zo ongeveer elke week boeken inlever en weer nieuwe leen; mij ondertussen maar afvragend waarom die stapel ongelezen (niet-bibliotheek)boeken op mijn nachtkastje niet slinkt…
 • Dat ik niet de enige ben die het nieuwe jaar graag goed van start gaat, bewijst wel de twee nieuwe schrijfcoachklanten die deze maand bij mij zijn gestart met een jaartraject. Een jaarlang help en steun ik ze bij het schrijven van hun boek. Ik laat ze bijvoorbeeld zien wat het schrijven makkelijker en overzichtelijker kan maken, hoe ze een goed en stevig verhaal neerzetten en hoe ze hun lezers kunnen blijven boeien. Ik ben hun steun, vraagbaak en stok achter de deur.
 • Dus ook vanaf hier: welkom Marlies en Inge en heel veel plezier en succes dit jaar met samen met mij te gaan werken (schrijven) aan je boek.
 • Drie andere coachingsklanten zijn al zo ver dat ze de eerste versie van hun boek af hebben. Nu zijn ze aan het herschrijven, of hebben hun manuscript al naar mij toe gestuurd. Zodat ik ernaar kan kijken voor ze, kan redigeren en feedback kan geven om het nog sterker of beter te maken. Twee andere coachingsklanten maken mooie vorderingen en streven ernaar al hun doelen binnen hun traject af te kunnen ronden.
 • Ook de 365 schrijftips mailing is op 1 januari voor het derde jaar op rij gestart. Of beter gezegd, de mailing is doorlopend. Door een nieuwe manier van automatisch verzenden kun je – als je de schrijftips niet ontvangt nog – elk moment instappen en bij dag 1 beginnen. Eerder kon je wel ook instappen, en kreeg je eveneens 365 mailtjes, maar dan stapte je in op de dag van het jaar waar de verzending liep. Stapte je in op de 50e dag van het jaar, dan begon je bij mailtje dag 50 en ontving je de mailtjes een jaar rond tot je alles tot aan 49 ontvangen had. Nu is de dag waarop je begint gewoon jouw dag 1, welke dag van het jaar het ook is. Aanmelden en bestellen kan eenvoudig, kijk voor meer informatie hier.
januari 2023

 • Ik ben zoals ik eerder al deelde, sinds oktober bezig geweest met het ghostwriten van iemands boek. In oktober begon ik met research en in november begon ik tijdens NaNoWriMo aan het schrijven ervan. (En onderwijl ook nog het interviewen van degene wiens boek het wordt.) Na er de afgelopen tweeëneenhalve maand keihard aan gewerkt te hebben ligt het nu bij die persoon en de uitgeverij die het uit gaat brengen. Spannend!
 • Het is het boek van een bekende Nederlander en diegene wil het uitbrengen onder diens naam, als zijnde zelfgeschreven, dat respecteer ik, dus meer kan ik er helaas niet over delen. Maar het was een mooi en leerzaam project en ook al prijkt mijn naam straks nergens op de omslag of het schutblad, het was leuk om te mogen doen.
 • Wel kostte het veel van mijn tijd en aandacht de afgelopen maanden (en de laatste maand des te meer). Een boek ghostwriten doe ik om die reden dan ook niet vaak, zeker niet meer dan één keer per jaar. De rest van dit jaar wil ik mijn tijd en aandacht richten op het coachen van ‘mijn’ schrijvers, en het doen van redactiewerk voor uitgeverijen en particulieren. En daarnaast eindelijk verder met het schrijven van mijn eigen boeken. Zo ben ik anderhalf jaar geleden of zo begonnen aan een schrijfboek en was ik bezig met een kinderboekenserie. Die projecten kwamen stil te liggen omdat ik, voor dit ghostwriteproject, andere boeken aan het ghostwriten was. Superleuk allemaal, maar nu tijd voor eigen werk.
 • Waarbij er een onwijs leuk project aan zit te komen samen met Marloes. Nog even topsecret – sorry – als we verder in het proces zijn verklappen we er meer over.
 • Januari in één woord: afronden! Januari stond in het teken van veel projecten afronden.
 • Mijn woord voor februari wordt dan ook: vooruitgaan! Beetje vaag, ik weet het. Maar ik kon het anders niet vatten in één woord, haha. Want eigenlijk wil ik zeggen dat februari: ‘aan nieuwe plannen en projecten werken’ wordt, maar dat is meer dan één woord.
 • Doordat ik het zo druk had en het weer vaak ook niet meewerkte, heb ik niet zo veel buiten gewandeld en weinig buiten gefietst. Het dagje dierentuin was dan ook in alle opzichten een  heerlijkheid. Verder wandelde ik een uurtje (tot ik het koud kreeg) in een prachtig park waar je alleen mag wandelen met een jaarkaart. Hoewel de natuur nog grotendeels in rust is, begint er zich al nieuw leven te ontspruiten en spotte ik onder andere sneeuwklokjes in bloei. Ik kijk er naar uit dat het lente wordt en overal krokussen tevoorschijn komen en de bomen in bloesem staan.
 • Vanwege de groei van Over Schrijven Gesproken en de diensten die ik daarmee aanbied, ben ik op zoek naar iemand die vanuit een opleiding een stageplek zoekt. Om het groeiende aantal producten en diensten goed aan te kunnen bieden en ook nieuwe dingen de ruimte te geven, wil ik naast een goede webshop ook een digitale leeromgeving creëren. De marketing en zichtbaar mogen vergroot worden. Daarnaast kan de website beter en sneller worden ingericht. Als stage kun je hier goed je skills verbeteren en laten groeien. Ben je of ken je iemand die een marketing & webdesign stageplaats zoekt? Hier vind je alle informatie.
januari 2023

Januari 2023 favorieten

Boeken:

 • Miss Merkel en de moord op het kerkhof (Miss Merkel #2) – David Safier
 • Serenade – Leon de Winter
 • Succes voor het oprapen – Tony Robbins
 • 1984 (in het Engels) – George Orwell
 • Als een dierbare alzheimer heeft – Huub Buijssen
 • Spreken is zilver (Cherringham #4) – Matthew Costello & Neil Richards
 • De touwtjes in handen (Cherringham #5) – Matthew Costello & Neil Richards
 • Mister Magnolia (in het Engels) – Quentin Blake
 • Weet je nog, opa? (Oppas opa #5) – Vivian den Hollander

Dankbaar voor:

 • Nieuwe (beginnende) schrijvers erbij in mijn schrijfcoachtrajecten
 • Hele leuke nieuwe projecten en klussen
 • Veel kunnen schrijven de afgelopen tijd
 • Dat het over minder dan twee maanden alweer lente is! 😉

Genietmomentjes:

 • Lekker old school Murder, She Wrote op dvd kijken.
 • Of een boek lezen met een warme kop thee erbij.

Quote: A journey of a thousand miles begins with one step. – Unknown

Mooie ontdekking: Dat je echt niet de hele weg hoeft te zien om hem te kunnen bewandelen. Zet gewoon die eerste stap. (Zie ook de quote hierboven.)

Wat is jouw mooiste highlight van januari 2023?

Groetjes, Giovanna

4 Reacties

 1. zegt:

  Ben jaloers op de foto’s die jouw telefoon maakt. Die zijn mooi zeg!
  Haha, ja die bergtoppen. Ik heb het al gezegd, maar de volgende route zoek jij uit hoor. Dit soort fiasco’s gebeuren keer op keer als ik denk dat de route redelijk vlak is.

 2. Wat een heerlijke maand, zeg.
  En ik ben een beetje jaloers op je fototoestel ;), wat een mooie foto’s!
  Ja hoe was mijn maand, dat ga ik eens op een rijtje zetten…

 3. Ik heb een vermoeiende maand gehad en ben blij dat ‘ie voorbij is. Je sneeuwklokjes zijn erg mooi leuk nieuw foon met betere camera. En dat boek, heel gaaf ben nou toch wel benieuwd.

 4. zegt:

  Wat een maand zeg. Het lijkt me toch best gek om ghostwriter te zijn en dat je naam dan nergens verschijnt. Natuurlijk, dat is het idee, maar het lijkt me een beetje als ondankbaar werk voelen.

Reacties zijn gesloten.