januari 2022
Blog

Januari 2022 | een overzicht

Het is alweer het einde van de eerste maand van het jaar, wat tevens betekent dat het weer tijd is voor een maandoverzicht. Januari begon in lockdown en was voor niemand het begin van het nieuwe jaar waar we allemaal zo op gehoopt hadden. Toch bracht de maand ook mooie dingen, en nieuwe dingen. Wat allemaal, lees je in deze blog.


Januari 2022

 • Januari in één woord: wattig. Of misschien beter: winterslaap. Ik kwam de hele maand maar moeilijk op gang, en had best behoefte aan een winterslaap houden. (Nu nog, je wil niet weten hoe lang ik gedaan heb over het schrijven van deze blog…) Voor een maand, of twee. Ik weet niet of het komt doordat januari de ‘feestdagen-after-maand’ is, omdat het winter is (en ik het bijna elke dag echt koud heb, doordat er zo weinig zon was, of door de lockdown van half december tot half januari. Maar ik had een groot deel van de maand een suf, wattig, moe gevoel. Ik hoop dat februari een actievere maand wordt!
 • Mijn woord voor februari wordt dan ook: energie!
 • Ondanks het wattige doe-mij-maar-een-winterslaapgevoel was ik evenwel best actief (maar met meer moeite dan anders). En wel voornamelijk binnenshuis. Deels door de lockdown, deels doordat ik fulltime vanuit huis werk, en deels omdat ik het vaak koud had. En omdat ik voor het eerst in zeven jaar ineens weer last had van wintertenen en -handen als ik buiten in de kou geweest was. De laatste paar fietsritten buiten waren dan ook verre van prettig omdat ik na een half uurtje steeds koudere en steeds pijnlijkere handen en voeten kreeg. Tegen de tijd dat ik weer thuis was voelde het alsof er met honderden spelden ingeprikt werd… Na een uur werd het wel minder, maar pijnlijk bleef het nog wel bijna een dag. Ik herinnerde me dat toen ik het acht jaar geleden heel erg had, het met elk uitstapje buiten pijnlijker werd en langer aanhield. Dat voorkomen beter dan genezen was dus. Wat de huisarts toen bevestigde met als antwoord op mijn vraag wat er tegen te doen was: de kou buiten vermijden als het kwik onder de 5 °C. Dat blijkt inderdaad de magische grens te zijn… Eveneens een gevoelstemperatuur van 5 °C, ook als de echte temperatuur een paar graden hoger ligt.
 • Des te blijer was ik dus dat we afgelopen december een fietstrainer voor binnen gekocht hadden, voor het geval dat het te slecht weer blijkt te zijn. Het was even uitzoeken en proberen hoe alles werkt met het online-fietsen. (Voor wie er geen beeld bij heeft: je kunt je fiets dan op de trainer zetten en verbinden met je laptop, telefoon of smart-tv. Via een programma kun je dan jezelf als figuurtje door virtuele werelden fietsen. De trainer registreert al je beweging en activiteit op de fiets en verstuurt het naar je laptop, naar het programma waarmee je fietst. Daar fietsen allemaal andere figuurtjes, die ook allemaal echte mensen op een fietstrainer zijn. Die kan je toevallig langs zien fietsen, maar je kunt ook een fietsrit samen plannen. Zo kwam het dat ik heel gezellig samen virtueel met Marloes door Central Park in New York fietste. Erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar! Hoewel ik buiten fietsen het allerleukste vind en het best mis, ben ik blij dat dit voor nu een oplossing is. Hopelijk gaat het winterhanden/voeten euvel net zo snel weer weg als het gekomen is. Binnenkort toch maar weer even een buitenrit uitproberen.
januari 2022
 • Wel ging ik er deze maand op uit om de boosterprik te halen. Van de eerste vaccinaties had ik afgezien van een zere arm geen last. Van de boosterprik had ik naast de zere arm spierpijn en was ik de middag erna heel erg moe (zelfs een middagdutje gedaan, iets wat ik anders nooit doe haha). Nou hopen dat hij goed beschermt…
 • Toch was het ook tijd voor een feestje: kleindochter Laura werd halverwege de maand één jaar! Vanwege de maatregelen werd het een klein feestje met alleen de naaste familie en dan ook nog verdeeld over de dag. Niet het feestje waar haar ouders opgehoopt hadden natuurlijk, maar evengoed was het genieten om de kleine jarige te zien rondstappen, genietend van de aandacht en cadeautjes.
 • Ook kwamen onze twee oudste kleinkinderen een dagje spelen. We gingen naar de kinderboerderij en speeltuin, maar het was zo koud dat we al weer snel naar huis gingen. Daar leerden ze mij, terwijl opa zijn werkauto opging halen van de Apk-keuring, hoe je Kolonisten van Catan junior speelt. Gelukkig zijn ze (6 en 4) heel goed in uitleggen en had ik het spel best snel onder de knie. Met de oudste kleindochter ging ook nog een paar keer wandelen en naar de hertjes kijken. Met de lockdown waren dat toch wel zo’n beetje de spannendste uitjes die ik deze maand had. O, wacht! Ik vergeet nog de keren dat ik naar de bibliotheek ging deze maand. Die waren best talrijk, je moet toch wat als verder alles dicht is.
 • Ondanks dat ik maar moeizaam vooruitkwam, heb ik het gevoel dat de maand voorbij gevlogen is. Ah wacht, misschien was het dat het wel, de maand vloog zo hard voorbij, dat het leek alsof ik maar langzaam vooruitging. 😉
januari 2022
 • Ik had me voorgenomen om dit jaar naast vaker te bakken, regelmatig een nieuw gerecht uit te proberen. Dat laatste is met drie nieuwe gerechten (allen stamppot, zie favorietenlijstje) in de afgelopen vier weken best aardig gelukt. Het bakken is met één ding (appelflappen) nog niet veel, maar al meer dan de afgelopen maanden. Dus er zit vooruitgang in mijn doelen. 😉
 • Doordat het allemaal wat minder vlot ging deze maand, is mijn voornemen om weer (net als vorige jaren, voor de lockdowns in ieder geval) de blogs meer in het vooruit te schrijven er niet echt van gekomen. Dat wil zeggen, sommige weken wel, sommige niet. (Deze blog heb ik gisteravond pas geschreven.) Dat is wel iets waar naartoe wil werken in februari, omdat het juist meer rust geeft. En de tijd om het nog eens rustig na te lezen en foutjes eruit te halen. (Mochten die er nu dus nog in staan, dan weet je hoe dat komt…)
 • In februari wil ik ook weer wat meer letten op wat ik eet. Ik eet meestal heel gezond, maar het snoepen is sinds de aanloop naar Sinterklaas toch nog aardig in de snoep- en snackstand gebleven. Ik weet genoeg van voeding (ik heb ooit Voedingsleer gestudeerd) en werd er nog weer eens aan herinnerd door het lezen van het boek Glucose revolutie (die ik voor de uitgeverij mocht persklaarmaken deze maand) dat suikers ook een vermoeid gevoel geven. Nee, ik ga niet suikervrij eten (been there, done that), maar wil wel het aantal ongezonde snacks even flink terug brengen.
januari 2022

Januari 2022 favorieten

Boeken:

 • Eeuwig leven – Matt Haig
 • Sterrenbaai (Hope Harbor #6) – Irene Hannon
 • Het ministerie van oplossingen en de zilverjongen (#4) – Sanne Rooseboom
 • De Cock en moord in triplo (#66) – Baantjer
 • Glucose revolutie – Jessie Inchauspé
 • Milo Mouse and the Scary Monster – Louis Baum (prentenboek)
 • De deal van je leven – Fredrik Backman

Gerechten:

 • Bieten-linzensalade met geitenkaas
 • Zuurkoolovenschotel
 • Pasta-ovenschotel
 • Pannenkoeken
 • Lasagne
 • Spaghetti met wortel-linzensaus en gehakt
 • Stoofperen

Nieuwe gerechten gemaakt:

 • Bietenstamppot
 • Spitskoolstamppot
 • Broccolistamppot

Bakken: appelflappen

Dankbaar voor:

 • Een nieuwe coachingsklant erbij
 • Een nieuwe cursist erbij
 • Veel nieuwe aanmeldingen voor de 365 schrijftipsmailing erbij
 • En een nieuwe opdracht om de teksten voor een volledige, nieuwe website te schrijven

Quote: Love what you are good at – unknown

januari 2022

Dan zou ik tot slot nog willen zeggen: op naar een zonnig februari! Wie is er nog meer aan meer zon en minder grauw toe?

Wat is jouw mooiste highlight van januari 2022?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

 1. Gaaf zeg die fietstrainer. Lijkt me echt een leuke manier om lekker in beweging te zijn.

  1. Dat is het zeker. Ook al fiets ik het liefste buiten, bij slechter/kouder weer is dit echt een uitkomst om in beweging te blijven.

 2. zegt:

  Wat leest zo’n overzicht altijd weer lekker. Jammer dat je in januari zo weinig energie had, hoewel dat ook wel herkenbaar was. Ondanks dat heb ik gelukkig ook wel een productieve maand gehad. Hopelijk gaat het in februari beter!

  1. Dank je! Fijn dat je ondanks ook minder energie wel ook een productieve maand hebt gehad!

 3. zegt:

  Leuk om te lezen, ik hoop dat je meer energie krijgt. Ik vond januari ook niet zo heel fijn. De fietstrainer is wel een goed idee. En die winterslaap…kan me me daar ook in vinden. Tijd voor zon!

  1. Dankjewel! Januari was voor veel mensen, om verschillende redenen, een mindere maand. 🙁 Hopelijk was februari een fijnere maand voor je, en wordt maart dat ook. In ieder geval zo heerlijk die zon nu!

 4. zegt:

  Ja, zon!
  Fijn dat je dankzij die fietstrainer toch in beweging kon blijven, ook op koude dagen.
  Jij schreef ‘wattig’ en ik dacht gelijk: het weer voelde ook wattig.
  Ik hoop dat je je in februari weer energieker voelt.

  1. Wat een mooie vergelijking! Maar nou je het zo zegt, dat is precies wat het was in januari: wattig weer. Zo heerlijk die zon nu, dat zorgt beslist al voor minder ‘wattig’ en meer energie. 🙂

 5. Ik word altijd zo blij van dat soort mooie luchten! Ik hoop dat februari je wat meer energie brengt 😉

  1. Instant blijmakers zijn dat soort mooie luchten, hè. 🙂 Dank je, ja gelukkig wel!

 6. zegt:

  Leuk en mooi zo’n overzicht, ik wens je voor februari veel energie!

  1. Dankjewel!

 7. Die fietstrainer vind ik wel wat, het daagt wel uit om een beeld te hebben als je rondfietst binnen. Kan me ook helemaal vinden in dat winterslaap gevoel. Zeker met dat gure weer van nu.

  1. Het bevalt mij beter dan ik verwacht had, en dat komt zeker door een beeld erbij te hebben. 🙂
   Gelukkig dat ik niet de enige was die wel door dat gure weer heen had willen winterslapen. 😉

Reacties zijn gesloten.