jaaroverzicht 2021
Blog

2021 | een jaaroverzicht

Het is alweer de laatste dag van het jaar. Op die laatste dag blik ik graag terug op een bijzonder en bewogen 2021. En nee, ik ga geen conference houden en de wereldpolitiek en wereldgebeurtenissen de revue laten passeren. Maar wel kijk ik graag nog even naar wat dit jaar toch wel ook voor mooie en positieve dingen gebracht heeft.


Jaaroverzicht 2021

Hoogtepunten

 • We begonnen 2021 in lockdown en helaas eindigden we die wederom in een lockdown. Ach ja, we worden er bijna bedreven in, leven in lockdown, zullen we maar zeggen…
 • Lockdowns of niet, gelukkig leverde het bij veel mensen creatieve oplossingen op en ook betekende het dat het buiten zijn en wandelen of fietsen weer meer gewaardeerd werd.
 • Daar maakte ik in oktober veel gebruik van door alle boswandelingen die maakte. Ik heb nog nooit zo veel paddenstoelen gespot (en gefotografeerd!) als dit jaar.
 • Over buiten zijn gesproken, wat was het een geweldig goed klaprozenjaar! Wat genoot ik deze zomer elke dag weer als ik die prachtige bloemen zag als ik wandelde, fietste of auto reed. Ik denk dat de klaproos bij mij de meest gefotografeerde bloem van het afgelopen jaar is. 😉
 • Ook heb ik enorm genoten van zonsopgangen, veelal in de zomer, door al heel vroeg eropuit te trekken.
 • In september hadden we 3 weken vakantie. Al in de lockdown in het voorjaar besloten we dat het de meest verstandige keuze was om dit jaar ook gewoon in Nederland te blijven. En dat deden we dan ook. Drie weken in 3 verschillende huisjes, in 3 verschillende provincies.
 • Na onze vakantie bedacht ik ineens dat we dit jaar, mede door de vakantie in Nederland en in 3 verschillende gebieden, in 10 van de 12 provincies gefietst hadden. Toch een voordeel van (nog) een jaartje vakantie in eigen land. 😉 Aangezien ik (wederom) hoop dat we volgend jaar toch wel weer gewoon naar het buitenland op vakantie kunnen, denk ik niet dat we dit (fietsen in alle provincies in 1 jaar tijd) nog een keer mee zullen maken. Dus maakte ik John enthousiast om voor het einde van het jaar samen ook nog die laatste 2 provincies te befietsen. Dus routes werden bedacht en de racefietsen op de fietsendrager van de auto gezet. (Het waren uiteraard geen provincies direct naast de deur, die hadden we al gehad.) En zo fietsten we in november in Flevoland en in december in Zeeland. Het jaar fietsend door alle provincies zag er zo uit (ik woon in Zuid-Holland, dus daar fiets ik sowieso altijd):
  • Januari: Zuid-Holland
  • Februari: Zuid-Holland
  • Maart: Zuid-Holland, Noord-Holland
  • April: Zuid-Holland, Noord-Holland
  • Mei: Zuid-Holland; en ook Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht in 1 rit!
  • Juni: Zuid-Holland; en ook Zuid-Holland, Utrecht en Brabant in 1 rit! Verder nog een weekend fietsen in Brabant en een stukje België net over de grens
  • Juli: Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht
  • Augustus: Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland
  • September: Zuid-Holland, Limburg en Brabant (vakantieweek 1), Drenthe en Overijssel (vakantieweek 2), Groningen en Friesland (en Schiermonnikoog!) (vakantieweek 3)
  • November: Zuid-Holland, Gelderland, Flevoland
  • December: Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland
jaaroverzicht 2021
 • Het blijft heel erg leuk dat ook particulieren mij steeds meer weten te vinden voor redactiewerk. Zoals voor het persklaarmaken of het corrigeren van hun manuscript. Ik doe dit al jaren voor uitgeverijen, maar dus ook steeds meer voor particuliere klanten. Zo had ik als redacteur de eer als eerste het manuscript van Darina te mogen lezen (én redigeren). Een heel mooi, warm verhaal dat zich afspeelt in Frankrijk én waar ze een vervolg op gaat schrijven.
 • Het blijft heel leuk en bijzonder om boeken waar ik aan mee heb mogen werken (hetzij door corrigeren of persklaarmaken, of door mijn coachingstrajecten) te zien ontwikkelen en vervolgens uitgebracht zien worden.
 • Sowieso onwijs leuk om via mijn schrijfcoachtrajecten zo aan de wieg te mogen staan van de boeken van mijn schrijfcoachklanten.
 • Ook heel erg leuk dat er dit jaar steeds meer gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid om een losse schrijfcoachsessie te boeken. Ideaal voor een specifieke coachingsvraag, bijvoorbeeld om het starten van je boek op poten te zetten, om te sparren, of om (een deel van) je verhaal mee te laten lezen. Zo is het dus mogelijk om coaching op maat te krijgen. Waarbij jij zelf bepaalt hoe de coaching om jou te helpen je boek te schrijven eruit komt te zien.
 • 2021 was voor mij ook het jaar van iets nieuws bedenken en iets nieuws beginnen (meerdere keren trouwens, maar daarover later meer). Zo startte ik op 1 januari van dit jaar met de 365 schrijftips mailing met een overweldigende hoeveelheid aanmeldingen voor deze dagelijkse dosis schrijfinspiratie. Super leuk en super alle positieve, leuke, lieve en soms zelfs ontroerende reacties die ik van veel van de ontvangers kreeg. Dat stimuleerde mij dan ook om met de 365 schrijftips mailing in het nieuwe jaar door te blijven gaan.
 • Ook bedacht ik spontaan eind oktober om een NaNoWriMo motivatiemail te gaan versturen in de maand november, de maand van NaNoWriMo. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ook dit was een heel leuk hoogtepunt dit jaar met veel enthousiaste aanmeldingen en reacties erop.
 • Wel besloot ik daarop om de Adventskalender mailing die ik 2020 verstuurd had tijdens advent, dit jaar niet te doen. Je moet niet alles willen doen in 1 jaar, en zeker niet in de laatste 2 maanden van het jaar.
 • Ook iets wat ik dit jaar voor het eerst ging doen, was binnen fietsen op de fietstrainer. Ik fiets al 7½ in weer en wind en in alle seizoenen buiten op mijn racefiets. Maar met die aanhoudende stormen sinds bijna 2 jaar en veel regen (en als het niet regende werden mijn fiets en ik toch nat en smerig door het natte wegdek), besloot ik dat, net als vele anderen, tijdens slechter weer ook best binnen mag fietsen.
 • Dit jaar riep ik ook de minireviews in het leven, met maandelijks een vijftal (meestal) korte reviews van boeken die ik die maand las.
 • Op de valreep zijn we tussen kerst en oudjaar nog een paar daagjes weggeweest. Even lekker niks hoeven in een huisje op een vakantiepark in Gelderland. Het regende helaas veel, dus buiten konden we weinig (er was ook niets open vanwege de lockdown), waardoor we wel heel veel hebben kunnen lezen. Heerlijk. Ontspannend.
jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2021 in cijfers

 • In 2021 las ik 220 boeken.
 • Ik schreef en plaatste 103 blogs in 2021.
 • Op mijn racefiets fietste ik ruim 8600 km in 2021. Waarvan mijn langste rit ooit (ik ben er zelf nog steeds best verbaasd over dat ik dat in mijn eentje gewoon ‘even’ deed) was 141 km in juli. Dat was een rit naar mijn moeder, met lunch bij haar, en weer terug.
 • Ik schreef ruim 50.000 woorden in november en haalde daarmee voor het eerst in de 6 jaar die ik mee doe aan NaNoWriMo het schrijfdoel.
 • Ik heb het niet paraat in cijfers, maar ik denk dat ik sowieso dit jaar meer geschreven heb dan andere jaren.
 • Dit jaar (in januari en in november) kregen we maar liefst 2 kleindochters erbij, waarmee we met onze 3 kleinzoon ons zeer gelukkig prijzen met 5 lieve en gezonde kleinkinderen.
 • 2 keer haalde ik dit jaar een prik, beide coronavaccins.
 • En 1 keer moest ik een coronatest doen omdat ik erge bronchitis had en de huisarts naar mijn longen wilde luisteren, en ik alleen langs mocht komen als ik geen corona had. Wat ik niet had dus.

Ik wens je een hele fijne en mooie jaarwisseling en heel goed nieuw jaar!

Wat is jouw mooiste highlight van het jaar 2021?

Groetjes, Giovanna

14 Reacties

 1. Zo leuk dat jullie vorig jaar in alle provincies gefietst hebben. Dat is toch wel uitzonderlijk!
  Hele mooie foto’s heb je gemaakt gedurende het jaar.
  Mijn mooiste momenten van 2021 waren denk toch wel de diepgaande gesprekken die ik nog had met mijn beste vriendin.

  1. Dank je! Ik vond het ook best bijzonder toen ik ontdekte dat we er al 10 hadden gehad, en dat het ons ook nog lukte die laatste 2 te rijden. Ik denk niet dat ons dat nog eens zou lukken in een jaar, dus ben heel blij dat we dat in 2021 wel hebben kunnen doen.
   Nou, dat zijn zeker mooie momenten! Om te koesteren. En zo fijn dat jullie die gesprekken nog konden hebben!

 2. zegt:

  Wat een fijn bericht om te lezen en wat een prachtige foto’s heb je gemaakt! En superveel gelezen, heel goed gedaan!

  1. Dankjewel! Ja, het was een goed leesjaar ook. 🙂

 3. Je hebt een lekker jaar gehad dat fietsen is best gaaf zeg!
  En je aantal gelezen boeken whoa!

  1. Dankjewel! Ja, is echt fijn en leuk om te doen dat fietsen. 🙂

 4. zegt:

  Een heel mooi overzicht. Je hebt hele mooie fietstochten gemaakt. En bedankt voor het noemen, het boek wordt hopelijk mijn highlight dit jaar!

  1. Dank je! Dat gaat zeker jouw highlight worden dit jaar!!

 5. zegt:

  Mooi zo’n jaaroverzicht hoor.
  Een fijn en bovenal gezond 2022 gewenst.

  1. Dankjewel!

 6. zegt:

  Mooi overzicht! Die klaprozen vielen mij gisteren, terwijl ik mijn foto’s doornam, ook weer op. Heel erg tof dat je in alle provincies gefietst hebt! Toevallig bedacht ik afgelopen zomer dat me dat een leuke missie leek: in elke provincie een (in mijn geval) wandeling.

  De allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar!

  1. Wat leuk dat jou dat ook opgevallen was toen je door jouw foto’s ging. Was echt zo genieten die klaprozen overal, en zo lang. Dat lijkt mij ook een gave missie, wandelen in elke provincie, ik zeg doen! 🙂

 7. zegt:

  Wow, wat heb je veel gelezen en geschreven! Mijn ultieme hoogtepunt is uiteraard mijn zwangerschap.

  1. Dankjewel! Jaaaa dat is echt een supermooi hoogtepunt in jouw jaar! En ik vermoed dat je hoogtepunt dit jaar hun geboorte zal zijn. 😉

Reacties zijn gesloten.