research
Blog

Is research doen echt nodig?

Is het doen van research voor je verhaal echt nodig? En hoe doe je dat dan?

 

Als je een boek schrijft moet je vroeg of laat research doen. Een goed verhaal kan niet zonder. Research is het cement van je verhaal. Het verbindt verschillende delen met elkaar, houdt het bijeen en zorgt dat je verhaal goed overeind blijft staan. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit of je fictie of non-fictie schrijft, voor beide is research nodig. Ook wanneer je voor een fictie-fantasie verhaal een eigen wereld creëert, zal je je toch ook in details moet verdiepen. Zelfs als het een wereld wordt die je geheel zelf bedenkt, moet je het uit werken en zullen er details zijn die je wilt checken. Bij non-fictie zal je alleen vaker meer feiten op willen zoeken om waarheidsgetrouw en realistisch te blijven. En hoe doe je nou eigenlijk goede research?

 

Lezen

Om te beginnen: lezen, lezen en nog eens lezen. Verdiep je in de materie. Gaat je verhaal over een backpacker die de wereld rondreist? Over een ballerina? Over een brandweerman? Lees daar boeken over. Zoek achtergrondinformatie of studiemateriaal. Waarom wordt iemand brandweerman, piloot, ballerina? Wat had hij/zij ervoor nodig? Wat zijn de vaktermen? Je hoeft die niet perse te gebruiken, maar zorg dat je weet waar je over schrijft. Dat je materie begrijpt en op de lezer over kan brengen.

 

Wereld creëren

Gaat het om een verzonnen stad of wereld? Ook daar zal je research voor moeten doen. Misschien in mindere mate dan voor non-fictie, maar toch zal je ook tegen dingen tegenkomen die je waarheidsgetrouw wilt maken. Hoe iets bouwtechnisch in elkaar hoort te zitten, hoe de anatomie van een mens of een dier is of hoe een gewas groeit bijvoorbeeld.

 

Ga op onderzoek uit

Speelt iets zich af in een bestaande stad of land, probeer dan om er naar toe te gaan. Kijk er rond, proef de sfeer, maak aantekeningen en foto’s. Als je er bent, probeer de personages op die plaats voor je te zien. Kun je er niet naar toe omdat je niet de financiële middelen hebt om er naar toe te reizen, je geen vakantiedagen op kunt nemen, of omdat het zich, zoals bij mijn manuscript, in een oorlogsgebied afspeelt? Lees dan reisgidsen en reisboeken die daar over gaan. Daarnaast biedt Google een goede uitkomst. Naast dat er heel veel achtergrondinformatie via te vinden is over dat betreffende gebied, kun je met streetview vanaf je bureaustoel toch een kijkje nemen en virtueel door de straten lopen. En gaat je verhaal bijvoorbeeld over een ballerina, bekijk dan filmpjes op YouTube.

 

Interview

Ga mensen interviewen die iets soort gelijks meegemaakt hebben, in dat gebied hebben gewoond, ballerina zijn geweest of die op een andere manier kennis hebben van jouw onderwerp. Stel ze vragen en maak je zo de kennis die zij hebben eigen.

 

Uitwerken

Maak een file aan met alle relevante informatie. Dat kan een fysieke multomap met tabbladen zijn, een map op je computer of in Scrivener, als je daar in schrijft. Wat voor jou het prettigste werk, als het maar overzichtelijk bij elkaar zit en je er wat in terug kan vinden als je wat zoekt.

research

Photo credits: Haute stock

2 Reacties

  1. Petra van Engelenburcht says:

    Hallo Giovanna. Dank voor je informatieve blog. Yep, google is my best frind! Maar helaas vind je daar ook niet altijd alles en moet je zelfs gaan maillen. Ik schrijf over Amadeus Mozart van der Linde, en jongen die in Enschede op een school gaat. De artEZ. Nu dacht ik dat het een universiteit was en heb dus overal student hier en daar. Nou blijkt het een hogeschool te zijn en heb ik er weer school van gemaakt en student maar in tiener veranderd. Blijkt iemand op hogeschool toch student te heten. zo zijn er nog wat puntjes. nou moet ik weer iets anders uitzoeken. Ik laat deze student ontvoeren en steeds ontsnappen. Bij een van deze ontsnappingen krijgt hij een vrachtwagen te pakken. Nu heb ik de vragen, zit een vrachtwagenchauffeur ook in de gordel? Wat weegt een vrachtwagen en, zit daar ook deurvergrendeling in? Ach ja, schrijven, dat houdt je van de straat, toch?

    1. Leuk om te lezen dat jij ook uitgebreid research doet voor je verhaal. Google brengt heel veel informatie, maar inderdaad niet alles. Mailen, mensen interviewen en informatieboeken lezen (bijv. over vrachtwagens) helpen je verder. En hoe realisticher (en kloppender) je wil schrijven, hoe meer vragen over details er te binnen schieten.
      Veel succes met je verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.