Het lijkt zo eenvoudig, een leuk en inspirerend Instagram account hebben. En eigenlijk is dat het ook. Wil je een groter bereik hebben? Meer echte en trouwe volgers? Laten zien waar je voor staat? Ritme en regelmaat hebben? Pak doen onderstaande lijstje met do’s en don’ts erbij en ga aan de slag! Want je moet er natuurlijk wél iets voor doen. 😉
De do’s
- Wees actief. Post regelmatig op Instagram. Reageer op de reacties van je volgers en reageer zelf op hun foto’s.
- Wees echt. Ik schreef er al over in de blog Zo krijg je meer volgers op Social Media, wees echt, wees jezelf.
- Volg ook terug. Een account willen met zoveel k volgers, maar zelf niemand of alleen je familieleden volgen? Dat is een beetje raar. Het is dan net of je zegt: Volg Mij, maar verder wil ik niets met je te maken hebben. Of: Ik wil heel veel volgers, maar ik zal een ander daar echt niet aan helpen. Tuurlijk hoef je niet iedereen te volgen die jou volgt, maar het mag best een beetje wederzijds zijn, toch?
- Zet je account alleen op afgeschermd als het echt privé wilt houden en alleen gebruikt voor familie en vrienden. Het is namelijk niet echt volgers vriendelijk om je account op slot te hebben. Het is fijn om eerst even globaal te kunnen kijken of de foto’s in iemands account je aanspreken vóór je gaat volgen. Dat voorkomt onaangename verrassingen achteraf.
- Gebruik hashtags. Hashtags zijn er niet voor niets. Ben je schrijver en post je daar berichten over? Zet dan zeker #schrijver onder je foto’s, mensen die daar bij de foto van iemand anders op geklikt hebben kunnen zo ook jouw foto zien.
- Tag mensen in je foto’s – alleen als ze er ook echt op staan of mee te maken hebben, uiteraard. Noem bedrijven, merken of mede-instagrammers in tags of hashtags. Je berichten zijn dan voor een breder publiek zichtbaar.
- Locatie aan je foto’s toevoegen. Tag de plaats waar de foto gemaakt is. Het is voor je volgers altijd leuk om te weten waar je geweest bent en waar dat ene bruggetje, die mooie toren of de plek waar jij dat heerlijke ijsje gegeten hebt, te vinden is. Daarnaast is er het bijkomende voordeel dat ieder die in Instagram die plaatst aanklikt, ook jouw foto te zien krijgt. Dat kan je extra likes en nieuwe volgers opleveren.
- Plaats alleen mooie foto’s. Fotografeer met een goede kamer, zoveel mogelijk bij daglicht. Gebruik een flitser om genoeg licht te hebben. Beter een iets te lichte foto door een flitser, dan een onderbelichte, korzelige foto.
- Bewerk je foto. Maak je foto’s indien nodig wat lichter (of juist donkerder als je geflitst hebt), maak ze scherper of pas de kleur een beetje aan. Dat laatste gaat super makkelijk met de ingebouwde filters in de Instagram app. Over andere fotobewerker-apps binnenkort meer.
- Zorg voor een continuïteit. Wel eentje die niet saai wordt (zie de don’ts). Een constante sfeer of stijl geeft rust. Stem je foto’s op elkaar af, zonder dat ze teveel op elkaar lijken.
- Verwijder oude foto’s als je er niet tevreden meer over bent of als je stijl toch teveel veranderd is. Zo blijft je feed overzicht er mooi uit zien.
- Schrijf pakkende onderschriften. Zorg dat je fotobijschriften catchy en niet te lang zijn.
- Pak je bio aan. Zorg dat je profielinformatie er goed uit ziet. Vertel kort en bondig wie je bent en wat je doet. Ook kun je er links naar je website en ander social media in zetten.
De don’ts
- Volg mensen niet voor het volgen. Ga geen mensen volgen zodat ze jou terug gaan volgen.
- En ga mensen al helemaal niet ontvolgen zodra je ze ‘binnengehaald’ hebt als volger. Dat is echt Not Done!
- Alleen maar eenzelfde soort foto’s posten. Het lijkt zo mooi alleen maar zwart/witte foto’s, of foto’s tegen een lichtgele achtergrond, om eens wat te noemen. Maar het is ook supersaai! En voorspelbaar. Je volgers kunnen al precies verwachten dat de volgende foto ook z/w of met licht geel is. Naast dat het saai is, is het ook ontzettend gemaakt. En dus niet echt.
- Andermans foto’s ongevraagd gebruiken. Dat is pronken met andermans veren. Sterker nog, dat is diefstal. Gebruik alleen foto’s van anderen met toestemming en altijd onder naamsvermelding. Je bent dat laatste niet verplicht als je royalty free stock photos gebruikt, maar het is wel zo netjes. Bovendien wek je dan niet de indruk onder je volgers dat het je eigen foto is. Dit hoeft niet perse met een tag, maar kan ook met een hashtag.
- Geen bijschriften. Vergeten bijschriften te plaatsen maakt je foto’s een stuk minder interessant. Het roept alleen maar vragen op bij je volgers. Laat zien wat je met je foto wil zeggen.
- Volgers kopen. Betalen voor meer volgers is ook echt not done. Wat moet je met een volgerslijst vol met gekochte, neppe, accounts? Je neemt jezelf in de maling en verliest er je geloofwaardigheid mee.
- Teveel plaatsen. In je enthousiasme kan het leuk lijken om elke paar uur een foto te posten. Of foto’s van elke stap die je zet bij het verven van die ene kamer. Maar het is al gauw een overkill. Less is more. Plaats hooguit twee tot drie foto’s, verspreid over per dag. Meer neigt naar spammen.
- Alleen met Instagram bezig zijn. Vergeet niet ook gewoon van het leven te genieten en niet altijd alleen maar bezig te zijn in real life met dé perfecte foto te schieten.
- Geobsedeerd zijn. Een echte don’t is een foto plaatsen en dan de hele tijd naar je telefoon staren om te kijken of er al likes bij zijn. Ook teleurgesteld zijn over het aantal likes is een don’t. En boos zijn op bepaalde mensen omdat je foto (nog) niet geliked hebben is echt obsessief gedrag. Laat het los en ga lekker wat doen. Kijk pas na een paar uur weer naar je feed.
Wat zijn voor jou echte do’s & don’ts op Instagram?
Groetjes,
Giovanna Jansen
Hele goede tips! Ik vind dat volgen-ontvolgen zeer irritant. Jammer dat het zo soms gaat op Instagram want het is best een leuk medium waar je veel inspiratie uit kunt halen.
Ja vervelend dat het volgen-ontvolgen zoveel gebeurd op Instagram, maar daar laten we het plezier en inspirerende effect van Instagram niet ons niet door ontnemen.
Wat een goede tips en een heel fijn en uitgebreid artikel! Dat volgen-ontvolgen is inderdaad wel irritant. Ik doe daar zelf gelukkig ook niet aan mee. Een neppe volger heb ik niets aan, net als dat het voor mij niet goed zou voelen als ik zelf mensen op die manier binnenhaal. Iets wat ik zelf sinds een tijdje doe, is regelmatig mijn volgers “opschonen”. Klinkt een beetje drastisch, maar ik haal er echt alleen de volgers-ontvolgers uit of de accounts van bijvoorbeeld mannen uit Zuid-Amerika die mij toch niet volgen uit interesse 😉 Die accounts blokkeer ik, omdat dat uiteindelijk je interactieratio ten goede schijnt te komen 🙂
Echtheid en consistentie zonder dat je steeds hetzelfde doet, is inderdaad ook belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat mensen dat uiteindelijk het meest weten te waarderen 🙂
Fijn om te horen Romy!
Dat heb ik ook gehoord ja, dat veel ‘slechte’ volgers nadelig zijn. Ik schoon mijn volgerslijst daarom ook van tijd tot tijd op. Ook blokkeer ik nieuwe volgers meteen als het een account is met veel naaktfoto’s, die kunnen ook alleen maar nadelig werken. Is het niet voor de interactieratio dan wel dat het serieuze (potentiele) volgers afschrikt als ze tussen zulke volgers zouden (komen) te staan.
Wat een leuke en leerzame blogpost. Ik vind het volgen-terugvolgen soms wel lastig, als mensen zelf een privé account hebben (heb ik vooral met oud-leerlingen van me), maar daar heb ik nu voor mezelf heldere richtlijnen over vastgesteld. Laat de groei maar komen 😉
Dankjewel Mirjam! Leuk om te lezen. Is zeker ook best lastig, vooral met privé accounts. Ik bekijk het per situatie, als ik geen goed gevoel heb bij dat privé account volg ik liever niet terug. Of wanneer de volger duidelijk geen eigen naam gebruikt (racewagen12345 bijvoorbeeld; heel fictief dit hoor, voordat er echt iemand bestaat die zo heet! ;-)) Maar hangt dus van de situatie af.
Heel goed dat je er voor jezelf richtlijnen over vastgesteld hebt. Doen waar jij je goed bij voelt. Precies, lekker groeien!! 🙂
Goede tips! Ja inderdaad, volgers kopen of volg-ontvolgspelletjes zijn echt vreselijk! Ik snap echt nog steeds niet waarom mensen dat doen en wat ze daarmee denken te bereiken. Ik heb dan niet zoveel volgers, maar ze zijn tenminste allemaal echt, en daar gaat Instagram om! 🙂