inspiratie kwijt
Blog

Inspiratie kwijt? Zo stimuleer je je creativiteit!

Er zijn momenten dat je zeer geïnspireerd bent en de tekst zo uit je pen vloeit. Maar soms moet je wat meer moeite doen om de inspiratie terug te vinden. En soms kom je zelfs helemaal vast te zitten tijdens het schrijven. Je bent je inspiratie kwijt. Hoog tijd om te kijken wat de creativiteit nou eigenlijk blokkeert. Als je weet wat de stopper is kun je hem uit de weg ruimen.

~

Creativiteitsblokkers zijn vaak:

–          Falen

–          Schaamte

–          Onzekerheid

Je voelt dat je gefaald hebt omdat je werk niet is geworden wat het moest zijn. Je krijgt ook nooit iets af! Of je bent onzeker over je eigen werk. Zelf vind je het leuk, maar anderen vinden het vast prut. Of je schaamt je omdat je anders schrijft of creatief bezigt ben dan de meeste mensen.

Bij mij speelde onzekerheid mij lange tijd parten. Daardoor heb ik wel eens periodes van een paar maanden gehad dat ik niet schreef. Ik was de inspiratie kwijt. Immers als ik al twijfelde of het goed was, dan zou een ander het vast waardeloos vinden. Totdat ik het leerde omkeren. Tevens leerde ik luisteren naar de mensen die wél gezegd hadden dat het goed was. Dat is lange tijd mijn strohalm geweest totdat ik leerde de onzekerheid te overwinnen. Dat wil overigens niet zeggen dat het nooit meer de kop opsteekt hoor. Helaas hoort dat bij het leven denk ik, van tijd tot tijd twijfelen, maar als dat gebeurt keer ik het wel weer sneller om.

Keer falen om

Wanneer je iets gemaakt hebt en het boos in een hoek gegooid hebt, of dat nou bladzijden van je manuscript zijn, of een schilderij of een aardewerkvaas is, wees dan niet te streng voor jezelf. Je hebt niet gefaald. Je wilde iets maken en dat werd anders dan bedacht. Dat is niet goed of fout, het is alleen anders. Daar kun je twee kanten mee op. Het in die hoek laten liggen en denken ‘dat wordt het ‘m dus niet’ en helemaal overnieuw beginnen. Of, je raapt het op en gaat ermee verder. Kijk er nog eens goed naar. Waarom is het anders geworden? Misschien is de weg die je per ongeluk ingeslagen bent, uiteindelijk wel leuker, beter. Ga ermee verder en kijk waar je uitkomt.

inspiratie kwijt

Ga iets anders doen

Als je vastzit in je creativiteit kan het ook goed helpen om iets totaal anders te gaan doen. Ga een boek lezen, maak een fietstocht, ga de schuur verven, ga tuinieren.

“If you can’t do what you long to do, go do something else.” – Elizabeth Gilbert

Dat voelt misschien als uitstelgedrag, iets anders gaan doen, maar volgens Elizabeth Gilbert in Big Magic, is het dat niet als je het met de juiste intentie doet. Dan is het beweging en inspiratie wordt altijd aangetrokken door beweging. Gilbert zegt daarop: ‘Zwaai met je armen. Maak iets. Doe wat. Doe iets!’ Herinner jezelf met een vorm van creatief bezig zijn, en met vertrouwen, eraan dat als je maar enthousiast doet, de inspiratie uiteindelijk bij je terugkomt.

Evalueer

Door het “falen” in dat waar je juist zo goed in bent als evaluatiepunt te gebruiken, kun je weer vooruit komen. Dit is het moment om je af te vragen of je dit écht wilt doen. Als het mee zit, maar ook als het tegen zit. Als je hier “ja” op kunt zeggen zal je merken dat je creativiteit weer meer begint te stromen.

“Just because it isn’t happening right now doesn’t mean it never will.” – Mindset of greatness

Ben jij wel eens je inspiratie kwijt door een van deze blokkers? Wat doe je dan?

Groetjes,

Giovanna Jansen

Photo credits:

 • Uitgelichte afbeelding: Onbekende free stock photo
 • 2e foto: Unsplash

6 Reacties

 1. Fijne tips! Ik blokkeer soms ook, maar vooral omdat ik te veel tegelijk wil doen. En als ik dan een blog wil schrijven….niks. Dan neem ik meestal een weekje (of een paar dagen) afstand van alles. Forceren werkt averechts en zorgt er alleen maar voor dat ik nog langer niets neerpen. Dus ja, vooral iets anders doen helpt mij enorm als ik weer eens inspiratieloos ben!
  Johanne blogde over…7 x dit moet je weten voordat je op de motor naar de Noordkaap vertrektMy Profile

  1. Te veel tegelijk willen is ook een flinke blokker. Dat heb ik ook altijd, hoe meer ik móet doen hoe minder ik dan uiteindelijk kan doen. Goed dat je dan bewust even afstand neemt en niet forceert. De inspiratie komt dan ook wel weer. ✒

 2. Ik herken wat Johanne schrijft, soms wil ik teveel doen en dan helpt even afstand nemen wel.
  Daarnaast is onzekerheid ook een enorme blokkade. Daarom schrijf ik positieve reacties van mensen op dingen die ik geschreven heb op, als ik dan twijfel aan mezelf, lees ik dat door. Gelukkig lukt het de laatste tijd steeds vaker om te denken: ‘Het maakt niet uit dat de eerste versie niet goed is, ik kan het altijd nog verbeteren.’
  Mirjam blogde over…Nieuws #2 Verschijnen Vrije valMy Profile

  1. Wat goed Mirjam dat je positieve reacties opschrijft zodat je je kan herinneren daaraan als je twijfelt! En helemaal waar dat je eerste versie niet al meteen goed hoeft te zijn. Mooi reminders om twijfels of onzekerheid mee om te keren!

 3. Goede tips! Het helpt mij ook om even iets anders te gaan doen en bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken. Dan krijg ik best vaak inspiratie van.
  Darina blogde over…Q&A | Wat zijn jullie vragen aan mij? – De Antwoorden!My Profile

  1. Heerlijk hè wat een wandeling allemaal voor je kan doen! Ontspannen, bijkomen, genieten én inspiratie op doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.