ikigai
Blog

Boekrecensie Ikigai

‘Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’ is het onderschrift van het boek Ikigai. Wie wil dat nou niet weten? De schrijvers Francesc Miralles & Héctor García delen dit geheim met je. En eigenlijk is het heel simpel en heel logisch. Dus kom maar op met dat lange en gelukkige leven!

The Blue Zone

Ikigai. Miralles en García, die 10.000 kilometer bij elkaar vandaan woonden, kregen langzaamaan het idee voor dit boek nadat ze elkaar via een gemeenschappelijke vriend in Tokio ontmoet hadden. Ze waren benieuwd waarom op met name Okinawa, een Japans eiland, mensen zo gezond oud werden. Wat was hun geheim? Wat deden ze anders dan mensen elders in de wereld? Ze ontdekten dat Okinawa deel uitmaakt van The Blue Zone. Een vijftal gebieden waar mensen uitzonderlijk oud worden onder uitzonderlijke goede omstandigheden.

De kunst van jeugdig ouder worden

Wetenschappers hebben al eerder ontdekt dat de mensen in de blauwe zone volgens een aantal simpele, maar belangrijke, principes leven:

–          Gezonde voeding

–          Beweging tot op hoge leeftijd

–          Het hebben van een doel in je leven (ikigai)

–          Een sterk sociaal netwerk (hechte familiebanden en veel vrienden)

Miralles en García richten zich in hun boek vooral op de zone bij Japan, maar gaan ook wel in op de andere zones. Daarnaast ontdekten ze dat de Okinawanen leven volgens de ikigai filosofie. Die bestaat uit tien voorschriften.

ikigai

De ikigai filosofie

  1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen. Als je stopt met bezig zijn, raak je de zin van het leven kwijt.
  2. Doe rustig aan. Wanneer we het jachtige leven achter ons laten, krijgen tijd en leven een nieuwe invulling.
  3. Eet je niet helemaal vol. Minder is meer. Eet volgens het 80% principe. Stop met eten als je voor 80% vol zit.
  4. Omring je met goede vrienden.
  5. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag. Water beweegt en staat niet stil. Wees als het water.
  6. Lach. Zoals bekend is lachen gezond.
  7. Zoek de natuur op.
  8. Bedank. Wees dankbaar.
  9. Leef in het nu. Treur niet over het verleden en wees niet bang voor de toekomst.
  10. Volg je ikigai. In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan. Daarnaast is het je stuwende kracht om het beste van jezelf te geven.

Alleen wie bezig blijft wil honderd worden

Japans gezegde

Conclusie

Ik vond het een mooi boek, mooie cover ook, maar helaas weinig vernieuwend. En soms wel erg veel op de Japanse cultuur gericht, terwijl er in de andere vier delen van de blauwe zone ook op deze manier geleefd wordt. Ook al spreekt men daar dan niet van ‘ikigai’. Ondanks dat is het boek evenwel een aanrader. Het maakt je bewust van het leven en dat je het zelf voor een groot deel in de hand hebt dat je gezond oud wordt. Het helpt je te ontdekken wat je passie is en daarvoor te leven. Het deed mij in ieder geval beseffen dat ik nooit met pensioen wil gaan. Schrijven is mijn passie en daarmee wil ik mijn verdere leven doorgaan.

Meer boekrecensies lees je hier.

Heb jij het boek al gelezen?

Groetjes, Giovanna