Hoe lang je over een boek schrijven doet
Schrijven

Hoelang je over een boek schrijven doet

Een boek schrijf je niet even snel tussendoor, daar gaat tijd in zitten. Deze blog gaat dan ook niet over hoe je zo snel mogelijk een boek kan schrijven, maar over hoelang het schrijven van een boek gemiddeld duurt zodat je dit in je boekschrijfplan mee kan nemen. Weten hoelang je ergens over doet geeft je een stip aan de horizon, zodat je iets hebt om gericht naar toe te werken.


Ieder boek is anders

Net als dat ieder mens anders is, zo is ook elke boek anders. Hoelang je over het schrijven van een boek doet is dan ook heel persoonlijk. Ten eerste hangt het af van in welk genre je boek valt. In sommige genres (kinderboeken, novelles, gedichtbundels) zijn de boeken eigenlijk altijd dun. In andere genres zijn ze wel dik maar bevatten veel foto’s en minder woorden (kookboeken, fotoboeken, lifestyleboeken). Romans daarentegen zijn vaak gemiddeld, tot dik en soms zelfs erg dik en bevatten dan ook veel woorden. Het genre is dus je richtlijn om te weten hoeveel woorden je boek ongeveer nodig zal hebben. In deze blog zie je precies hoeveel woorden per genre gebruikelijk zijn.

Tijd

Ten tweede hangt hoelang jij over het schrijven van je boek doet af van hoeveel tijd je per dag en per week eraan kunt en wilt besteden. De een heeft een gezin, een baan en de zorg voor haar zieke moeder en kan net een uurtje per week vrij maken voor het schrijven. Terwijl een ander alle avonden tot haar beschikking heeft om te schrijven bijvoorbeeld. En iemand die parttime werk heeft misschien wel een hele dag per week om te schrijven. Dit is voor iedereen anders. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd voor jou haalbaar is en hoeveel tijd jij eraan wilt besteden.

Hoelang je over een boek schrijven

Reken uit hoelang jij nodig hebt

Twee voorbeelden:

Stel je wilt een roman schrijven van 80.000 woorden en je schrijft gemiddeld 500 woorden per uur. Je hebt een uur per dag beschikbaar, dus schrijf je 500 woorden per dag. 80.000 : 500 = 160. Dus als jij 160 dagen lang elke dag 500 woorden schrijft heb je na 160 dagen (ongeveer 5 ½ maand) de eerste versie van je boek af.

Schrijf je daarentegen 1000 woorden per dag, maar kun je alleen doordeweeks een uur schrijven, dan ziet het er voor jou zo uit: 1000 x 5 = 5000 woorden per week. 80.000 : 5000 = 16 weken (waarvan 5 schrijfdagen per week). Na ongeveer 4 maanden heb jij dan de eerste versie van je boek af.

Maak het meetbaar

Je kunt natuurlijk ook met jezelf afspreken dat je een x-aantal woorden per dag of week schrijft, ongeacht hoeveel uur je daarover doet die dag of week. Stel het je wel ten doel en maak het meetbaar door aan het einde van de dag of week het aantal geschreven woorden in je agenda of in een wordcount overzicht te zetten. Zo zie je precies of je je doel gaat halen binnen de met jezelf afgesproken tijd.

Zorg voor een stok achter de deur

Vertel aan iemand (je partner, je moeder, een vriendin, een schrijfmaatje of je schrijfcoach) hoeveel woorden je per week of maand wilt schrijven en wanneer de deadline van de eerste versie van je boek is. En vraag of hij/zij je stok achter de deur wil zijn en regelmatig wil vragen hoe ver je bent. Als je weet dat hij/zij je aan het einde van de week DE vraag stelt, is de kans groot dat je je schrijfdoel gaat halen.

NaNoWriMo

Als je het hebt over de tijd die je over het schrijven van een boek doet, kan NaNoWriMo (National Novel Writing Month) niet ontbreken. Tijdens deze maand proberen over de hele wereld schrijvers in één maand (jaarlijks november) tijd 50.000 woorden te schrijven. Dat is een mooie novelle of een heel goed begin van een roman. Een boek in één maand schrijven kan, maar, weet ik uit ervaring door NaNoWriMo, het is erg zwaar. Het betekent dat je 30 dagen lang elke dag 1667 woorden moet schrijven. Tijdens NaNo heb je de support van de mede nano’ers, maar in een gewone willekeurige maand zul je het alleen moeten doen en is 50.000 woorden wellicht erg ambitieus.

Hoelang je over een boek schrijven doet

Stap voor stap

Samengevat is het stappenplan om te bepalen hoelang je over het schrijven van je boek doet:

  • Bepaal je genre;
  • Kies je woordaantal;
  • Stel de tijd die je hebt om te schrijven vast;
  • Bepaal hoeveel woorden jij per uur kunt schrijven;
  • Maak de rekensom.

Hoeveel tijd besteed jij wekelijks aan schrijven?

Groetjes, Giovanna

21 reacties

  1. Rachel Kromdijk zegt:

    In die flow blijven zitten vind ik ook enorm knap, ben vaak begonnen met een boek.. maar liep snel vast. Misschien moet ik het nog een keer een kans geven! Interessant artikel!

    1. In de schrijfflow zitten is eigenlijk net als met sporten, het vergt discipline om te beginnen en het vol te houden, maar als je het toch volhoudt ben je blij dat je het gedaan hebt.
      Misschien heb jij je juiste onderwerp nog niet gevonden? En zijn de onderwerpen die je geprobeerd hebt niet het gene waar jij een boek over moet schrijven?

  2. Lilian zegt:

    Ik heb het even uitgerekend en als ik één avond in de week schrijf, dan is m’n boek precies eind van het jaar af. Dat is toch een mooi streven 🙂

    1. Yes!! Een heel mooi en haalbaar doel!

  3. Pleegmoeder zegt:

    Stiekem is dit éen van mijn dromen, een boek schrijven… Maar op de één of andere manier heb ik het nog nooit doorgezet, ben ik nog nooit écht begonnen… Misschien moet dat er dit jaar toch van komen, want schrijven daar krijg ik wel energie van… 🙂 Bedankt voor deze blog en aansporing om een stok achter de deur te vragen!

    1. Wat gaaf om te lezen dat je ervan droomt om een boek te schrijven! Beginnen is de grootste stap (en het makkelijkste uit te stellen!). Maar zeker als je energie krijgt van schrijven (dat krijg ik ook :)) is het absoluut iets dat je door moet zetten. Je hebt vast allemaal mooie en ontroerende verhalen te vertellen als pleegouder (vul ik even in dat je daarover zou willen schrijven, maar misschien heb je wel iets heel anders in gedachten natuurlijk). Dus ik zou zeggen: zoek die stok achter de deur en ga ervoor! 🙂

  4. zegt:

    Goede tips. Ik heb er geen vast ritme in en daardoor duurt het erg lang voordat mijn manuscript af is en ik er elke keer weer in moet komen. Dus dat moet ik echt anders gaan doen.

    1. Een vast ritme hebben met schrijven is fijn. Het geeft houvast, duidelijkheid en zorgt er zeker ook voor dat je manuscript sneller af is. Een planning maken hoelang je er nog over wil doen en/of schrijftijd dagelijks in je agenda zetten kunnen daar bij helpen.

  5. Interessant artikel dit, weet je dat ik hier zelf eigenlijk nooit bewust bij stil sta? Nu snap ik dat blogs schrijven natuurlijk wel iets heel anders is dan een boek schrijven, maar evengoed, schrijven is schrijven;-) Ik denk dat ik vrij snel schrijf, zeker als ik in een goede flow zit;-)

    1. Ja grappig, bij zoiets sta je helemaal niet stil tot je er zelf mee te maken krijgt of erover leest. 🙂
      Zeker is een boek schrijven anders dan het schrijven van een blog, maar inderdaad: schrijven is schrijven en er zijn dan ook veel raakvlakken. Heerlijk is dat hè, in een goede schrijfflow zitten! Maar jij hebt denk ik ook wel een heel goed schrijfritme, aangezien jij elke dag blogt.

  6. Van schrijven tot eindresultaat is een heel proces. Je schrijft de eerste versie, die moet daarna nog minstens één, vaak wel meer, keer herschreven worden. Daarna wil je het door proeflezers laten lezen en wellicht door een redacteur, waarna er eigenlijk altijd nog wat aangepast/herschreven moet worden. Als je het dan uit wil laten geven zal de redacteur van de uitgeverij het lezen en feedback geven, waarna er bijna altijd nog weer herschreven moet worden. Ook daar gaat tijd overheen. Dan kijkt een persklaarmaker ernaar en moet er soms ook nog weer wat herschreven worden. Tot slot gaat er dan nog een keer een corrector doorheen om de laatste dingen eruit te vissen.
    Over hoeveel procent het schrijven in dit hele proces inneemt is niet zo te zeggen. Dat hangt af van hoeveel tijd je aan het schrijven van de eerste versie wil en kan besteden (ga je daar een half jaar, een jaar of misschien wel twee over doen?). Daarnaast varieert het ook nogal hoeveel tijd de andere stappen kosten. En ook hangt het af van hoeveel schrijfervaring je hebt. Iemand die al veel boeken geschreven heeft, doet korter over het schrijven van een boek dan iemand die zijn eerste boek schrijft.
    Als je het goed in balans zou kunnen brengen, zou het schrijven de helft van de tijd kunnen zijn, en de overige dingen de andere helft van de tijd. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen.

    1. Johanna zegt:

      Bedankt! Leuk dat je zo uitgebreid en informatief antwoort.

      1. johanna zegt:

        antwoordt! (ik vond het woord er al zo vreemd uitzien…) Het nadeel van 2-talig zijn.

      2. Graag gedaan! Ik hoop dat je er wat aan hebt. 🙂

  7. johanna zegt:

    Nu zou ik nog graag willen weten, hoeveel procent van de totale tijd (tot persklare eindresultaat) het schrijven van de eerste versie inneemt. Kortom wat komt er daarna aan tijd nog bij. Bedankt

  8. zegt:

    Interessant artikel, is het bepalen van een aantal woorden niet benauwend? Die NanoWriMo vind ik wel heel interessant bedankt voor de tip!

    1. Het hoeft gelukkig niet benauwend te zijn. Jij bepaalt wat voor jou haalbaar (en prettig) is en weet dat als je minder (of niet) schrijft het langer zal duren voor je je doel haalt (of niet dus). Het is als elk ander doel willen halen, waar je voor moet werken of trainen.
      NaNoWriMo is erg leuk, en ik kan het je aanraden om een keer mee te doen. Ook als je geen 50.000 woorden wil gaan schrijven, een lager doel kan ook. Als je alvast een account aanmaakt op de site (gratis!) krijg je rond oktober al af een toe een mailtje met tips om je eraan te herinneren en je voor te bereiden.

  9. Je moet natuurlijk wél inspiratie hebben lijkt mij, heb je nooit last van een ” writer’s block “?

    1. Dat kan, maar hoeft niet. Inspiratie komt vaak als je gewoon bezig gaat. Gelukkig heb ik nooit meer een writer’s block. Wel gehad vroeger, dus ik weet hoe het is. Een writer’s block komt eerder door onzekerheid en twijfels over of je het wel kan en of mensen het wel leuk zullen vinden om te lezen wat je schrijft, dan door een gebrek aan inspiratie. Hoewel onzekerheid en twijfels zeker een blokkade kunnen zijn voor inspiratie.
      Regelmatig denk ik: ik heb geen idee waar de blog voor komende week over moet gaan, maar goed, ik moet toch iets schrijven. Dan ga ik zitten en na een paar tellen komt de inspiratie en het idee (en dus de blog) als vanzelf. 🙂

  10. zegt:

    Het lijkt mij best moeilijk om een doel te stellen qua aantal woorden per dag. Afhankelijk van of je net wel of niet in de flow zit, zeg maar;). Maar ja, misschien kom je juist door dat doel wel in de flow…

    1. Het stellen van een dagelijks woordaantal als doel is eigenlijk als ieder ander doel. Als je over twee maanden (of zo) 10 km wilt gaan hardlopen, moet je doelen stellen om dat te kunnen realiseren en met een x aantal kilometers per week beginnen. Wekelijks moet je zorgen dat je die doelen haalt om genoeg getraind te zijn, en je einddoel (het lopen van die 10 km) te behalen.
      Het kan soms lastig zijn, als je niet in een schrijf-mood bent (of als het regent terwijl je zou hardlopen), maar het klopt wat je zegt, meestal komt die flow wel als je het gewoon gaat doen.
      En het blijft natuurlijk altijd je eigen doel, of je nou 100, 500, 1000 of 5000 woorden per dag wilt schrijven. Niets moet. 🙂

Reacties zijn gesloten.