ritme
Schrijven

Heeft je tekst ritme?

Elke tekst heeft een bepaald ritme. Een bepaalde structuur waardoor het voelt als een goede flow wanneer je het leest. De zinnen deinen als een rustig golvende zee. Je vergeet als het ware dat je aan het lezen bent, de woorden stromen naar je toe. Of het gaat juist ritmisch van tak-tak-tak, tak-tak-tak, alsof je stevig een trap op loopt. Hoe dan ook, elke tekst heeft net als muziek ritme. Maar hoe weet je nou of jouw tekst wel ritme heeft?

Lees hardop

Om te weten of je tekst het juiste ritme heeft, of dat er zinnen zijn die afbreken, opstoppen of de lezer laten struikelen, is het goed om je tekst hardop te lezen. Dit werkt bij mij altijd het beste. Ik hoor dan meteen waar de knelpunten zitten. Wat ook kan helpen is om je tekst aan iemand anders voor te lezen, zodat je ook van die ander terug hoort of het juiste ritme erin zit of wat er niet lekker loopt. Ook kan het goed zijn om na te gaan of de details in je verhaal de juiste balans hebben.

Als jijzelf hakkelt over een zin of bij het voorlezen de draad kwijtraakt, betekent het dat je zin niet lekker loopt. Of misschien wel meerdere zinnen niet. Jij weet tenslotte waar het over moet gaan. Als jij het al niet goed kan lezen, terwijl jij weet wat je bedoelt, dan zal de lezer het zeker niet weten.

Verander de woordvolgorde

Wanneer je merkt dat een zin niet loopt kun je kijken of je woorden misschien om kunt draaien, weg kunt laten of juist toe kan voegen. Verschuif woorden eens in een zin. Bijvoorbeeld:

Ik loop elke morgen naar de markt.

Elke morgen loop ik naar de markt.

Naar de markt loop ik elke morgen.

Exact dezelfde woorden in een andere volgorde. Het een is misschien wat actiever, het ander swingt misschien meer. Probeer het eens uit met een zin in jouw verhaal waar je niet helemaal tevreden mee bent.

Muzikale inspiratie

Ter inspiratie kun je luisteren naar muzikale composities. Maar ook het lezen over muziekstukken of het luisteren naar toespraken of filmdialogen kunnen je helpen het juiste ritme te vinden.

ritme

Hoe bepaal jij of je tekst ritme heeft?

Een fijne week met een goed ritme toegewenst!

Groetjes,
Giovanna Jansen

P.s. Wie hoort er ook Frizzle Sizzle zingen na het lezen van deze blog? 😉

Photo credits: Giovanna Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.