haastige spoed
Blog

Haastige spoed is zelden goed

Dat haastige spoed zelden goed is, geldt ook voor het schrijven van een boek. En zeker voor de afronding ervan. Uiteraard wil je dat je boek na het zetten van de laatste punt zo snel mogelijk in de winkel ligt. Uiteraard. Ik ken geen schrijver die na het finishen van zijn boek zegt ‘Ach over een jaar of vijf pas in de winkel liggen vind ik prima’. Toch is het belangrijk om niet te overhaasten.

Als je meegedaan hebt aan NaNoWriMo (waarin haastige spoed in die maand wél even goed is) is het belangrijk om nu weer rustiger naar je boek te gaan kijken. Neem de tijd om het laatste stuk te schrijven, als je dit nog niet gedaan had. Maar neem zeker de tijd om te herschrijven. Dat geldt natuurlijk voor elke schrijver en voor elk boek, ook als je niet met NaNo mee hebt gedaan.

haastige spoed

Herschrijven

Elk boek (ja, ook die bestseller van die bestsellerauteur die al 25 titels op zijn/haar naam heeft staan) is in mindere of meerdere mate een aantal keer herschreven. Soms geheel en grondig, soms alleen wat passages of een paar hoofdstukken. Een eerste herschrijfronde heb je misschien zelf al een keer gedaan, omdat je het toch anders wilde doen (van verleden tijd naar tegenwoordige tijd, dat heb ik met mijn laatste boek gedaan), omdat je vond dat er wat miste, of omdat je het door proeflezers hebt laten lezen en feedback kreeg die je (delen) deed herschrijven. Maar daarna zal het nog best wat bijgeschaafd mogen worden.

Dat kan je zelf doen, of met de hulp van een redacteur, die jij zelf ingeschakeld hebt, en die er voor je naar gekeken heeft. Maar ook als het later bij de uitgever ligt kan de redacteur van de uitgeverij je nog aanwijzingen geven om (stukken) te herschrijven. Omdat herschrijven veel meer omvat dan ik als zijlijn in deze blog kan vertellen, binnenkort daar een uitgebreide blog over.

Nadelen van haastige spoed bij het schrijven

Neem dus altijd de tijd om rustig te schrijven. Het is goed om een stok achter de deur te hebben, bijvoorbeeld de planning dat je het over een jaar af geschreven wil hebben. Maar ga niet proberen ijzer met handen te breken. Je doet je verhaal dan te kort:

  • Je maakt fouten: schrijf- en spelfouten, maar ook plot- of karakterfouten;
  • Grote kans dat je dingen erin vergeet te verwerken (die je eerder misschien wel in je hoofd had) en die je verhaal beter/sterker/spannender kunnen maken;
  • Je benadert uitgeverijen terwijl je boek daar nog niet klaar voor is;
  • Je boek wordt misschien wel uitgegeven, maar is niet zo goed als het had kunnen zijn en de verkoop valt tegen;
  • Of je gaat het zonder al te veel redactie zelf uitgeven, met ook daar een tegenvallende verkoop.
haastige spoed

Wat kun je doen tegen haastige spoed?

Uitstellen! Dat klinkt misschien als een vreemd advies in een tijd waarin veel te lezen is juist over het tegengaan van uitstelgedrag. Toch is het aan te raden om niet aan je impuls van het snel af te maken en het op te sturen naar een uitgeverij toe te geven. Als je klaar bent, leg het dan een paar weken weg en ga het op je gemak doorlezen en herschrijven. Voor de een werk het fijn om in eerste instantie alleen te lezen en aantekeningen te maken, terwijl de ander (ik bijvoorbeeld) gelijk aan het herschrijven gaat. Doe het op de manier die voor jou prettig voelt en neem er je tijd voor.

Wat wil jij nog wel eens te gehaast doen?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Plush Design

4 reacties

  1. Lisa zegt:

    Ik ben dus zo’n gehaast type, haha. Het liefst zou ik willen dat mijn boek vorig jaar al verschenen was! Maar inderdaad, zoiets belangrijks haasten en dan fouten maken, is gewoon echt zonde.

    1. Herkenbaar ja, het liefst je boek vorig jaar al verschenen willen hebben!

  2. Lianne zegt:

    Ja, dit klopt helemaal! Ik laat het eerst een tijdje liggen voordat ik het weer ga herschrijven, zodat je er met een frisse blik naar kunt kijken. En ik raad het iedereen aan om een redacteur in te huren en proeflezers ernaar te laten kijken, want het helpt heel erg voor een goed verhaal af te leveren! Ik ben nu al sinds 2016 bezig met mijn feelgoodroman maar het is in al die tijd wel veel beter geworden, dus het is het wel waard!

    1. Gaaf om te lezen dat jij dit ook zo ervaart en ook zo te werk gaat. Een goed boek kan niet zonder proeflezers, een goede redacteur en meerder schrijfrondes. Een boek is net als een goede kaas, die moet je een tijdje laten rijpen, daar wordt die alleen maar beter van.

Reacties zijn gesloten.