Goede voornemens
Blog

Goede voornemens

Goede voornemens, iedereen heeft ze. Al is het maar het voornemen om géén voornemens te hebben. Ook dat is een voornemen. Tot de groep ‘mensen die geen voornemens heeft’ behoorde ik ook jaren. Want doen wat de grote meerderheid doet, ligt mij niet zo. In ieder geval niet ‘het doen omdat iedereen het doet’. Dat nam ik mij jaren geleden al voor, overigens.

Een nieuw jaar, een nieuwe start

Voor de een is het nieuwe jaar een goed moment om met goede voornemens aan de slag te gaan. Terwijl een ander van mening is dat je dat het hele jaar door kan doen. En weer een ander denkt er helemaal niet over na en doet wat die moet doen, zonder het als goede voornemens te zien.

Een goed voornemen

Toch kan een goed voornemen een stok achter de deur zijn. Je net dat duwtje in de rug geven als je nog twijfelt en uitstelt. Daar kwam afgelopen jaar voor mij het keerpunt. Dat ik een aantal dingen maar bleef uitstellen en aan het einde van het jaar bij de eindbalans, die iedereen toch bewust of onbewust opmaakt als 31 december nadert, tot de conclusie kwam dat ik in het afgelopen jaar toch veel heb laten liggen door uit te stellen. En gek genoeg niet alleen vervelende klusjes zoals een broek korter maken, of de schuur opruimen. Maar ook dingen die ik met veel plezier doe, zoals schrijven.

Het schrijven van artikelen en blogs, maar ook het afmaken van mijn eerste boek, waar ik al een tijd geleden aan begonnen ben en wat al veel te lang op de uitstel-plank heeft gelegen. Eind oktober was die eindelijk af, maar dat had zoveel eerder kunnen zijn als ik niet zo lang had uitgesteld.

goede voornemens

Van uitstel komt afstel

Het blijkt toch echt waar te zijn, helaas, dat van uitstel afstel komt. In ieder geval als je je niet voorneemt om niet meer uit te stellen, maar knopen door te hakken en te doen wat er moet gebeuren. En zo kwam het dat ik eind december toch ineens een voornemen had. Namelijk om in het nieuwe jaar niet meer uit te stellen. Met resultaat. Want mijn boek is in de eerste versie af en in de herschrijfronde. En getuige dit bericht, ben ik ook weer bezig met artikelen schrijven en plaatsen op mijn website. Dit schoot er vorig jaar te vaak bij in, helaas.

Wat er nou eigenlijk aan het voornemen vooraf ging, was misschien vooral wel het besef dat het hebben van een talent en een droom niet genoeg is als je geen stappen durft te zetten en maar uit blijft stellen. En dat als ik écht iets wil, ik daar werk van moet maken.

Doe het voor jezelf

Mijn ervaring is dat iets het beste lukt als je het écht wilt, en vanwege intrinsieke redenen. Dus omdat jij het zelf wilt en niet omdat je denkt dat anderen vinden dat je dat moet doen. Bijvoorbeeld omdat je ouders vinden dat die andere baan beter bij je past. Of stoppen met roken omdat de dokter het zegt. Doe het voor jezelf, omdat jij dat waard bent. Omdat je dat verdient. Omdat het bij je past. En omdat je dat verlangen niet voor niets hebt.

Neem het je voor

Dus zeer zeker kun je dingen doen zonder concrete, goede voornemens te hebben. En ook kun je het doen op ieder moment van het jaar. En misschien had je het je wel voorgenomen, maar ebde het voornemen in de eerste weken van het nieuwe jaar alweer weg. Eigenlijk maakt dat allemaal niet uit, als je het maar (alsnog) doet. Elke dag is een nieuwe dag, je hoeft niet te wachten tot het volgende nieuwe jaar. Ook maakt het niet uit of het nou gaat om het vinden van die leuke baan, gezond en fit worden (door te stoppen met roken, gaan sporten of afvallen bijvoorbeeld). Of meer tijd met je dierbaren door te brengen, of die reis om de wereld te gaan maken.

Wat je droom ook is, en of je het je nou al eerder voorgenomen had of niet, ik zou zeggen: Neem het je nú voor en ga het doen!

Als alles mogelijk was, wat zou jij dan het liefste doen?

Groetjes, Giovanna

Dit artikel verscheen eerder in iets andere vorm op Puur Vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.