Goede voornemens
Blog

Goede voornemens 2019

Goede voornemens en wat ik er over geleerd heb afgelopen jaar

Het nieuwe jaar is alweer een week oud. Dus een mooi moment om te kijken hoe het er met de voornemens voorstaat. Vroeger deed ik niet aan goede voornemens, tot ik ontdekte dat het toch wel handig is om concreet te hebben waar je naar toe wil werken in het nieuwe jaar. Je kunt het goede voornemens of doelen noemen, dat is om het even. Het nieuwe jaar is toch altijd een mooi moment om ergens een nieuwe start mee te maken of om fris opnieuw te beginnen.

 

Mijn nieuwe start vorig jaar

Zo schreef ik een jaar geleden mijn onderneming in bij de Kamer van Koophandel. Op 2 januari was het precies een jaar geleden dat ik mij inschreef als freelance schrijver, corrector en redacteur. Yeah! Een jaar alweer!! Wat vliegt de tijd.

Ik had op Social Media op oudejaarsdag jl. al wat verteld over mijn plannen voor het nieuwe jaar, maar omdat de ruimte daar door een maximaal aantal tekens vaak beperkter is, nu in deze blog een uitgebreider overzicht.

Goede voornemens

Mijn doelen voor het nieuwe jaar:

1. Mijn eerste kinderboek afmaken en uit laten geven. Ik heb rond de zomer van 2018 besloten om met schrijven mijn hart te volgen en datgene te gaan doen waar ik eigenlijk mijn hele leven al van droom: kinderboeken schrijven. Het boek wat ik daarvoor al geschreven had, en een tweede waar ik al een aardig eind mee op weg was, heb ik daarop in de ijskast gelegd. Misschien ooit? Maar niet nu. Nu eindelijk een kinderboek aan het schrijven dus!

 

2. Beginnen met schrijven van mijn tweede kinderboek (het idee ervoor heb ik al!) Toen ik de keuze maakte om kinderboeken te gaan schrijven kwam het idee voor het eerste boek meteen mijn gedachten binnenstromen! Alsof het al die tijd golvend als een bruisende oceaan had gewacht tot de deur eindelijk open zou gaan. Tijdens het maken van aantekeningen kwam het idee voor in ieder geval een tweede en een derde deel meteen ook in mij op.

 

3. Meer balans in mijn leven; genoeg rust om zoveel te kunnen werken als ik wil. Door vaker op tijd even rust te nemen en dingen beter in te plannen, wil ik meer balans creëren en uiteindelijk ook meer kunnen werken. Beter dan maar als een malle te proberen vandaag nog alles af te krijgen. Mijn nieuwe planner zal mij daar o.a. bij kunnen helpen. Meer balans ook tussen wat ik moet doen en wat ik wil doen.

 

4. Mijn freelance werk verdrievoudigen en mijn onderneming verder laten groeien. In één jaar tijd heb ik al heel veel opdrachten en opdrachtgevers erbij gekregen. Maar dit aantal mag zeker nog verder groeien. Een mooi eerste jaar, maar nu op naar het tweede jaar!

 

5. Meer focus op de dingen die er echt toe doen. Een hoop tijd kan je kwijt zijn aan dingen doen die niet echt belangrijk zijn, of die alleen maar een ander tot doel dienen. Prima als er tijd genoeg is, of als het wel brood op de plank brengt, anders krijgt dat het komend jaar toch echt minder de focus.

 

6. 52 boeken lezen. Ik ben een boekenwurm, ik geef het toe. In 2018 las ik er 65 en in 2017 69. De neiging is groot om te zeggen dat ik er dit jaar dan ook minstens 65 ga lezen. Maar ik leg de lat liever niet te hoog en steek er dan liever aan het einde van het jaar mooi bovenuit, dan dat ik mijn doel niet heb kunnen halen.

 

7. Drie keer per week blijven sporten. Na een jaar van tobben met een knie- en kuitbeen blessure, met maanden dat ik helemaal niet mocht sporten, begon ik afgelopen half jaar langzaam aan weer terug te komen in het sporten, met name wielrennen. Dat bleek echter nogal eens veel te zwaar, zowel voor mijn knie als de rest van mijn lijf, die een goede conditie in een vlotte klap kwijt was geraakt. Dus soms sportte ik 3x per week en dan slechts 1x per twee weken. Op die manier krijg ik die conditie zeker niet terug.

Tot ik na mijn vakantie in oktober jl. bootcampen en pilates ontdekte. Sommige oefeningen zijn nog te zwaar maar met wat aanpassingen goed te doen. En zo werk ik wel weer aan de opbouw van (verloren) spierkracht en conditie. Ook hier heb ik de neiging om te denken, ach 4 of 5x per week sporten moet toch ook lukken? Soms misschien wel, dat is dan mooi meegenomen, maar zeker niet mijn doel.

Goede voornemens

De dingen die ik afgelopen jaar geleerd heb, zet ik even op een rijtje, misschien dat jij er ook iets aan kan hebben.

Mijn tips om je goede voornemens of doelen vast te houden:
 • Ik heb afgelopen jaar geleerd dat het oké is om meerdere doelen te hebben, maar dat je ze niet allemaal tegelijk moet willen behalen. Probeer je dat wel, dan behaal je er uiteindelijk vaak geen één echt, omdat je focus te erg verspreid is en je je aandacht over tig dingen probeert te verdelen.
 • Stel jezelf realistische doelen. Dus niet: ik wil volgende maand 10 kilo afgevallen zijn. Dat is te snel in te korte tijd en niet echt haalbaar. De kans dat het daardoor niet lukt is erg groot.
 • Leg de lat niet te hoog. (zie ook het vorige punt)
Maar ook
 • Maak je doelen zo concreet mogelijk. Dus niet “ik wil gezonder leven” maar bijvoorbeeld “ik ga 3x per week sporten, doordeweeks gezond eten, in het weekend 2x een lekker tussendoortje, maar niet meer, etc.”
 • Maak je doelen positief. Hierdoor richt je je op het positieve, de kant die je graag op wilt. Wanneer je je vooral richt op het negatieve, op datgene wat je dus niet meer wilt hebben, blijf je er toch telkens mee bezig en er op gefocust. En waar je je op focust, daar ga je naar toe.

 

Ook al ga ik ervoor om door het jaar heen al mijn doelen te halen, mijn grootste doel is natuurlijk het afmaken en uitbrengen van mijn eerste kinderboek!

 

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2019?

Groetjes,

Giovanna Jansen

 

Photo credits: Haute Stock

12 Reacties

 1. Rachel zegt:

  Ah wat heb je mooie doelen gesteld zeg voor dit jaar. En zoveel boeken vind ik echt enorm knap, heel veel succes! En je hebt er een nieuwe volger bij. Ik ben benieuwd waarmee je mij allemaal dit jaar kan inspireren, ik denk met genoeg dingen!

  1. Dankjewel voor je lieve complimenten!
   En wat leuk dat je mij volgt nu!!

 2. zegt:

  Je hebt prachtige doelen opgesteld voor het komende jaar. Wauw, 52 boeken? Wat knap! 🙂 Veel lees- en schrijfplezier alvast voor dit jaar. Je hebt ook een prachtig ondernemersdoel. Volgens mij mag je al heel trots zijn op wat je in één jaar hebt weten te bereiken als ondernemer, dus dat kan niet anders dan nog veel meer goeds voor het volgende jaar betekenen 🙂

  1. Dankjewel voor de lieve complimenten!!

 3. Yvonne zegt:

  Leuk om jouw blog te ontdekken als mede-schrijfster in spé! Succes met je voornemens. Ik hoop voor je dat het boek er gaat komen in 2019!

  1. Leuk dat je mijn blog ontdekt hebt Yvonne! Altijd leuk om mede-schrijvers te leren kennen!!
   Dankjewel, ik ga ervoor.

 4. Lianne Reijntjes zegt:

  Gefeliciteerd met jouw al 1-jarig bestaan! Wat vliegt die tijd hè? Hele mooie doelen heb je opgesteld en goede tips geef je! Die pas ik nu ook zeker toe om mijn doelen te behalen. Ik ben er al bezig met eentje: ik ga 2x in de week yogales volgen!

  1. Dankjewel! Nou hè! Echt zo hard gegaan! En jij ook bijna hè? Het jaar is om gevlogen.
   Wat leuk dat je yoga gaat doen en daarmee aan een van je doelen gaat werken. Ben benieuwd hoe je het vindt!

 5. zegt:

  Wat een mooie doelen! Geweldig dat je een kinderboek schrijft. Ik wens je heel veel succes. Ik vind ook dat je hele goede tips deelt, deze neem ik ook zeker mee in 2019.

  1. Dankjewel Darina! En dankjewel ook voor je compliment. Heel leuk om bij elkaar op de blog goede tips te lezen!

 6. zegt:

  Mooi om te lezen! Heel veel succes en ik ben echt heel benieuwd naar je boek! Op instagram had ik volgens mij al over mijn grootste doel verteld: genieten van her schrijven. Daarnaast wil ik een aantal ideeën die ik al jaren heb, nu echt gaan uitwerken. Ik wens je een heel fijn jaar!

  1. Dankjewel. Wat leuk dat je die ideeën uit wil gaan werken. Veel succes daarmee en vooral ook met het herschrijven natuurlijk! Voor jou ook een heel fijn jaar!

Reacties zijn gesloten.