glennon doyle melton
Boekrecensies

Glennon Doyle Melton blogtour

Met veel plezier neem ik het stokje in de Glennon Doyle Melton Blogtour over van Patricia van de blog Donderdesign, http://blog.donderdesign.nl . In deze blogtour nemen zeven bloggers je in drie weken tijd mee door Glennon’s nieuwste boek Carry on heb lief. Twee keer per week, op dinsdag en donderdag, verschijnt er een blog in deze tour. En na de aftrap van Patricia twee dagen geleden is het nu mijn beurt.

Ontwapenend

Glennon Doyle Melton beschrijft zichzelf in haar eerste boek, Carry on en leef, als ‘beschamend schaamteloos’. Ze is zonder schaamte openhartig over haar leven. In haar tweede boek vertelt ze zo mogelijk nog openhartiger over haar leven. Die openheid, die eerlijkheid, zonder angst of schaamte, die vind ik zeer ontwapenend.

In de put

Glennon beschrijft hoe ze wanhopig probeerde zich staande te houden in een leven waarin ze zich niet thuis voelde. Uiteindelijk werden boulimia, alcohol- en drugsverslaving daarin haar bondgenoten. Glennon beschrijft hoe ze steeds dieper in de put viel en ten slotte op de bodem neer smakte.

Kwetsbaar

Ze durft zich kwetsbaar op te stellen zonder bang te zijn voor veroordeling. En terecht, in plaats van gestenigd wordt ze bejubeld en geroemd omdat ze haar ware ‘ik’ durft te laten zien. Dat ze zo kwetsbaar durft te zijn is dubbel zo bijzonder omdat ze in haar boek beschrijft dat ze haar halve leven juist het tegenovergestelde deed.

De werkelijkheid

Overdag deed ze zich stoer en onafhankelijk voor, haar stand-in speelde dan haar rol. Ze liet vooral niet merken wat ze echt voelde of dacht. En wanneer ze dan in haar tienertijd uit school kwam propte ze zich vol met eten. Ook later in haar werkende leven ging dit door. Niet lang daarna kwamen daar ook de alcohol en drugs bij. Alles om maar aan het echte leven te ontsnappen. Om het gat in haar te vullen. Tot het moment in haar leven dat ze besluit om niet langer tegen het leven te vechten, maar er van te gaan genieten. Wat dat moment precies is, kun je het beste zelf lezen in haar boek.

Voorbeeld

Net als de schrijfsters Elizabeth Gilbert en Brené Brown, beide trouwens bevriend met Glennon, dient zij als een voorbeeld. Een voorbeeld voor meisjes en vrouwen over de hele wereld. Voor eenieder die een slecht zelfbeeld heeft en zich lelijk en minderwaardig voelt. Eenieder die bang is. Voor eenieder die aan het leven probeert te ontsnappen. En voor eenieder die uit de misère wil stappen en wil leren leven.

Heb lief

Glennon Doyle Melton leert ons dat je door dicht bij jezelf te blijven en te kijken naar wat jij nodig hebt en wilt, je jezelf lief hebt. En als je jezelf lief kan hebben, kun je anderen echt lief hebben. Zonder egoïstisch te zijn is het nodig om eerst goed voor jezelf te zorgen, van binnen en van buiten. Leef en heb lief!

Wil je weten wat Bregje van BregBlogt van het boek vindt? Kijk dan op haar blog voor het vervolg in de blogtour: www.bregblogt.nl .

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Kok

Meer boekrecensies lees je hier.

Groetjes, Giovanna