Blog

Geen tijd om te schrijven? Zo maak je toch tijd!

Je verlangt naar tijd om te schrijven, maar het creëren van tijd schiet er telkens bij in. Andere dingen vragen je aandacht én tijd. Je kunt zo opgaan in werken – vooral als er extra werk gedaan moet worden – en het gezinsleven, dat de dagen voorbij vliegen. Dagen dat je weer niet aan schrijven toekomt.  Terwijl je dat wel heel graag zou willen. En dat moet ook kunnen. Deze tips helpen je daarbij.
Blok tijd in je agenda

Iedereen zou eigenlijk minstens een keer in de week ‘me-time’ in zijn agenda moet blokken om lekker te ontspannen, iets leuks te doen en weer op te laden. Daarnaast moet je, net als dat je tijd voor je werk en voor afspraken blokt, tijd om te schrijven blokken. Elke dag een half uurtje, om de dag een uur of een hele dag per week, dat is om het even. Net wat het beste past in jouw leven, met werk, gezin en verantwoordelijkheden. Een goede planner of een bullet journal zijn hier onontbeerlijk voor. Binnenkort meer over bullet journaling.

Non negotiable

Zorg dat over deze tijd niet te onderhandelen valt, zie het als een keiharde afspraak met jezelf. Probeert iemand toch een afspraak te maken met je op die tijd, sorry, maar er staat al wat in de agenda.

Vaste tijd, vaste prik

Het handigste is het, indien mogelijk, om dit op een vaste tijd/vaste dag te doen. Dan weten je collega’s, familie en vrienden gewoon dat je niet kan na achten ’s avonds; op woensdagochtend of op de zaterdag. Als je een onregelmatig werkrooster hebt is het lastig om er een vaste tijd/dag voor te plannen. Dat heb ik jaren gehad met een parttime baan. Wat ik toen deed was, zodra ik mijn rooster voor de komende weken had, tijd in te plannen op de dagen dat ik niet hoefde te werken. Zodat had ik toch een redelijke planning voor mijn schrijftijd.

‘Nee’ zeggen mag

Als je gewend bent om altijd ‘ja’ te zeggen (dat was ik vroeger ook) is het best lastig in het begin om ‘nee’ te leren zeggen. In deze blog heb ik daar meer over geschreven. Je zal merken dat het in het begin best eng is, maar dat het uiteindelijk heel fijn is om je grenzen af te bakenen. Toegegeven, het blijft wel een dingetje om alert op te blijven. Ik heb bij tijd en wijlen toch nog wel de neiging om weer te vaak ‘ja’ te zeggen. Zeker als het om iets leuks gaat of mijn hulp nodig is. Het blijft afwegen en keuzes maken.

Vraag om hulp

Net zo lastig als nee-zeggen is voor de meeste mensen om hulp vragen lastig. Maar ook dit is te leren. Vroeger dacht ik dat ik alles zelf moest doen en werkte ik mijzelf een slag in de rondte. Met als gevolg altijd bezig te zijn, nooit rust te hebben en niets af te krijgen. Gewoon omdat een mens niet alles in zijn eentje kan. En hoeft! Durf je kwetsbaar op te stellen (ook dat is in het begin best eng) en te vragen of je partner op dinsdag- en donderdagavond na het eten voor de kinderen wil zorgen zodat jij verder kan met schrijven aan je verhaal. Of schakel een hulp in de huishouding in die je van wat taken kan verlichten. Misschien heb je wel een poetsgrage (schoon)moeder die je met liefde wil helpen. Ook op je werk kun je wellicht taken delegeren. Als je niet om hulp vraagt weten anderen niet dat je hulp nodig hebt.

Zie het als iets waar je recht op hebt

Alleen dan kun je deze tijd afbakenen. Je hebt je tijd gewoon nodig om dat te doen wat je zo graag doet: schrijven. Dat is geen luxe, maar een recht tot ontplooiing en ontwikkeling.

En tot slot: geniet van de tijd die je vrij gemaakt hebt! Je hebt het verdiend.

Hoe zorg jij dat jouw schrijftijd er niet bij inschiet?

tijd om te schrijven

Fijn weekend!

Groetjes,
Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

2 Reacties

  1. Oh je hebt zo gelijk! Ik heb al weken niet meer fatsoenlijk geschreven (vakantie, verhuizing, noem het allemaal maar op), en ik mis het zo erg. Ik wil gewoon verder werken aan mijn verhaal maar door omstandigheden komt het gewoon stil te liggen. Leuke foto van jou trouwens!

    1. Jij had inderdaad wel heel drukke weken!! Hoop dat je gauw helemaal gesetteld bent in het nieuwe huis en je weer tijd vrij kan maken voor schrijven.
      Lief! Dankjewel. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.