geen tijd om te schrijven
Schrijven

Geen tijd om te schrijven? Zo maak je toch tijd!

Je verlangt naar tijd om te schrijven aan je boek, een verhaal, artikelen of wat blogs. Maar het creëren van die tijd schiet er telkens bij in. Andere dingen vragen je aandacht én tijd. Je werk, het gezinsleven, zorgen voor anderen en de onzeker tijd waarin we leven… Waardoor de dagen voorbij vliegen. Dagen worden weken. Weken dat je weer niet aan schrijven toe bent gekomen. Terwijl je dat wel heel graag had gewild. Met deze tips zorg je dat je vanaf nu toch schrijftijd vrij maakt.


Blok tijd in je agenda

Iedereen zou eigenlijk minstens een keer in de week ‘me-time’ in zijn agenda moet blokken om lekker te ontspannen, iets leuks te doen en weer op te laden. Daarnaast moet je, net als dat je tijd voor je werk en voor afspraken blokt, tijd in je agenda blokken om te schrijven. Elke dag een uurtje, om de dag twee uur of een hele dag per week, wat het beste in jouw agenda past. En wat het beste past in jouw leven, met werk, gezin en verantwoordelijkheden. Een goede agenda, planner of bullet journal is een handig hulp om die tijd echt vast te leggen.

Non negotiable

Zorg dat over deze tijd niet te onderhandelen valt, zie het als een keiharde afspraak met jezelf. Wil iemand toch een afspraak met je maken op die tijd? Sorry, maar er staat al wat in de agenda.

Vaste tijd, vaste routine

Het beste werkt het om, indien mogelijk, dit op een vaste tijd/vaste dag te doen. Dan weten je gezin, familie, vrienden en collega’s altijd dat je niet kan ’s avonds na acht uur; op woensdagochtend, of op de zaterdag, bijvoorbeeld. Als je een onregelmatig werkrooster hebt kan het lastig zijn om er een vast moment voor te plannen. Dat heb ik jaren gehad met een parttime baan, voor ik fulltime ondernemer werd. Wat ik toen deed was, zodra ik mijn rooster voor de komende weken had, tijd in plannen op de dagen dat ik niet hoefde te werken. Of in de ochtend als ik een late dienst had. Zo had ik toch een redelijke planning voor mijn schrijftijd en ook al voor een paar weken vooruit.

geen tijd om te schrijven

‘Nee’ zeggen mag

Als je gewend bent om altijd ‘ja’ te zeggen (dat was ik vroeger ook) is het best lastig in het begin om ‘nee’ te leren zeggen. Je zal merken dat het eerst zelfs best eng is, maar dat het uiteindelijk heel fijn is om je grenzen af te bakenen. Toegegeven, het blijft wel iets om alert op te blijven. Ik heb bij tijd en wijle toch nog wel de neiging om weer te vaak ‘ja’ te zeggen. Zeker als het om iets leuks gaat of mijn hulp nodig is. Het blijft afwegen en keuzes maken. Maar het mag niet (of in ieder geval niet vaak) ten kosten gaan van jezelf of van dingen die voor jou erg belangrijk zijn.

Vraag om hulp

Net zo lastig als nee-zeggen kan om hulp vragen zijn. Maar ook dit is te leren. Gewoon omdat een mens niet alles in zijn eentje kan. En hoeft! Durf je kwetsbaar op te stellen (ook dat is in het begin best eng) en te vragen of je partner op dinsdag- en donderdagavond na het eten voor de kinderen wil zorgen zodat jij verder kan met schrijven aan je verhaal. Of schakel een hulp in de huishouding in die je van wat taken kan verlichten. Misschien heb je wel een poetsgrage (schoon)moeder die je met liefde wil helpen. Ook op je werk kun je wellicht taken delegeren. Als je niet om hulp vraagt weten anderen niet dat je hulp nodig hebt.

Zie tijd voor jezelf als iets waar je recht op hebt

Alleen dan kun je deze tijd afbakenen. Je hebt die tijd gewoon nodig om dat te doen wat je zo graag doet: schrijven. Dat is geen luxe, maar een recht tot ontplooiing en ontwikkeling. En tot slot: geniet van de tijd die je vrij gemaakt hebt! Je hebt het verdiend.

Hoe voorkom jij dat je geen tijd om te schrijven hebt in deze drukke periode?

Groetjes, Giovanna

10 reacties

  1. zegt:

    Ik hoop dat ik dit ook eindelijk kan beginnen doen, want ik mis het schrijven enorm. Fijne tips! Mocht het werkritme het toelaten, zal ik zeker wat tijd blokkeren.

    1. Ik kan mij goed voorstellen dat je het schrijven enorm mist, hopelijk lukt het je nu om wat schrijftijd in te plannen. Fijn even een (schrijf)momentje voor jezelf!

  2. zegt:

    Mijn doordeweeks vrije dag is mijn schrijfdag en die routine bevalt heel goed.

    1. Heerlijk dat je een vast schrijfdag in de week hebt! Mooie routine.

  3. zegt:

    Fijne tips!Er was een tijd dat het schrijven ondergesneeuwd werd door dingen die ik op dat moment belangrijker vond, maar achteraf dacht ik: ik had die tijd beter aan het schrijven kunnen besteden 🙂 Daar heb ik dus van geleerd en nu prioriteer ik mijn taken veel beter. Begin dit jaar, tijdens de lockdown, heb ik mijn vrije vrijdag alleen maar besteed aan het schrijven van mijn boek.

    1. Wat goed van je dat je die switch maakte en begin 2021 je vrije dagen bent gaan gebruiken om je boek te schrijven. Met resultaat! En nu de laatste (herschrijf)loodjes!

  4. zegt:

    Oeps, ik geloof dat ik mezelf nu even betrap op het feit dat ik ook snel schrijven aan de kant schuif in ruil voor iets anders (niet per se iets leukers overigens). Mijn blog is hobby en komt dus op de laatste plaats. Iets inplannen tussendoor? Oké, dat gaat dan in de schrijftijd. Best goed om dat gewoon niet meer te doen. Want ook al is het hobby: dat is ook belangrijk…

    1. Als het hobby is, is het net zo belangrijk! Doen wat je leuk vind heeft ook prioriteit. 😉

  5. Hele goede tips, ik merk door mijn werk dat mensen in de aanloop naar de feestdagen als stress hebben en minder kunnen hebben, maar nu met Covid is dat nog veel erger. Ik zal deze tips meenemen in mijn werk want ik denk dat veel mensen dit vergeten in te plannen.

    1. Ja dat merk ik ook, dat mensen nu sneller en erger stress hebben door de coronacrisis, in situaties waar ze anders al wat stress door hadden.

Reacties zijn gesloten.