Films over schrijvers
Blog

Films over schrijvers

Toen we vorig weekend een film over een schrijver aan het kijken waren bedacht ik dat er veel meer films over schrijven en schrijvers zijn. En dat ik er waarschijnlijk best al wat gezien heb, maar wellicht ook best wat nog niet. Tijd voor een lijstje (het is altijd tijd voor een lijstje!) en de conclusies (met een knipoog) die ik als schrijver door deze films getrokken heb. Benieuwd naar de films én de conclusies? Lees dan vooral verder!


8 films over schrijvers die ik heb gezien

Stranger than Fiction

(De film die we vorig weekend keken)
Drama/komedie uit 2006

Als belastinginspecteur Harold Crick op een doodgewone woensdagochtend zijn tandenpoetst hoort hij een vrouwenstem op een literaire manier beschrijven wat hij aan het doen is en hoe saai zijn leven. Hij komt tot de ontdekking dat hij de hoofdpersoon is in het nieuwste boek van schrijver Kay Eiffel, die worstelt met een writer’s block. Kay staat er bekend om dat ze altijd haar hoofdpersoon laat sterven.

Conclusie

Als je je hoofdpersoon dood wilt hebben kom je beide in de problemen.


As Good as it Gets

Romantiek/drama uit 1997

Melvin Udall is een beroemde romanschrijver en een grove, sarcastische, verzuurde en bevooroordeelde misantroop. Bovendien lijdt hij aan obsessieve-compulsieve stoornissen en leeft teruggetrokken in zijn appartement in Manhattan. Hij beledigt iedereen die hij tegenkomt. De enige persoon voor wie hij een zwak heeft en die met hem om kan gaan is zijn vaste serveerster Carol Connelly, een alleenstaande moeder die keihard werkt om voor haar en haar zwaar astmatische zoontje te kunnen zorgen. Melvin’s buurman, de kunstenaar Simon Bishop, is vanwege zijn homoseksualiteit regelmatig slachtoffer van Melvins beledigingen.

Als Simon gewelddadig wordt overvallen en in het ziekenhuis belandt, eist Simons agent en goede vriend Frank dat Melvin zorg draagt voor Simons hondje, Verdell. Melvin weigert eerst en staat afwijzend tegenover Verdell, maar het hondje weet het hart van de schrijver te veroveren. Het kost Melvin zelfs veel moeite om het hondje weer aan zijn rechtmatige eigenaar af te staan. Melvins leven wordt verder ontwricht als Carol vakantie neemt bij het café waar Melvin elke dag luncht, om voor haar chronisch zieke zoontje te zorgen. Melvin regelt medische zorg voor de jongen, zodat zij weer kan werken. Alhoewel hij dit eerst alleen lijkt te doen om zijn dagelijkse routine te herstellen, blijkt het later dat hij haar graag in zijn leven heeft. Als Simon daarnaast in ene depressie glijdt wordt Melvin van alle kanten gedwongen uit zijn comfort zone te komen.

Conclusie

Als je denkt rustig te kunnen schrijven, kunnen bekenden, buren en een hond je leven totaal op zijn kop zetten.


Music and Lyrics

Romantische comedy uit 2007

De voormalige popster Alex Fletcher was in de jaren 80 een grote hit. Hij was de oprichter van de band PoP! en had veel succes. Hij is in de vergetelheid geraakt en verdient momenteel zijn geld met optredens in vakantieparken en op schoolreünies. Dan krijgt hij de kans om een comeback te maken door een liedje te schrijven voor de jonge, maar zeer populaire popster Cora Corman. Zij voelt naar eigen zeggen de hete adem van Shakira in haar nek en heeft een grote hit nodig. Cora is groot fan van PoP! en wil dat Alex een hitnummer schrijft. Alleen heeft hij al jaren niets geschreven en hij krijgt niets zinnigs op papier.

Dan ontmoet hij Sophie Fisher wanneer ze in plaats van zijn reguliere plantenverzorgster bij hem thuis langskomt. Hij is op dat moment met een populair tekstschrijver in de weer om wat op papier te krijgen, maar de twee zitten te ploeteren op een specifieke regel. Sophie vult ongevraagd de zin aan met een prachtige poëtische tekst en Alex weet meteen dat zij degene is die hij nodig heeft om het liedje te schrijven. Sophie weigert in eerste instantie, maar na Alex’ aandringen besluit ze toch mee te schrijven aan het liedje. Alex en Sophie worden verliefd tijdens het schrijven. Wanneer de tekst klaar is, overhandigen ze het liedje aan zangeres Cora. Die is er erg blij mee, maar past het nummer zo aan dat het onbedoeld Alex en Sophie uit elkaar drijft.

Conclusie

Het schrijven van een songtekst kan een hart breken of een hart winnen.


Misery

Thriller/horror uit 1990

Auteur Paul Sheldon is vooral bekend van zijn romanserie Misery over het leven van Misery Chastaine. In zijn laatst geschreven, maar nog niet verschenen, boek laat hij Misery sterven. Wanneer hij van zijn hotel naar zijn uitgever rijdt door de sneeuw, krijgt hij een ongeluk. Sheldon ontwaakt in het zeer afgelegen huis van Annie Wilkes, een groot fan van zijn boeken en vooral van de Misery-serie. Annie is verpleegster en verzorgt Sheldon’s verwondingen.

Terwijl hij herstelt leest ze het manuscript van het laatste Misery-boek. Als ze ontdekt dat haar geliefde personage gestorven is, wordt ze woedend en komt er een waanzinnige kant van haar naar boven. Ze dwingt Sheldon zijn nieuwste boek te verbranden en een nieuw Misery-boek te schrijven, waarin Misery blijft leven. Onder dwang begint Sheldon aan het nieuwe boek. Zodra hij redelijk hersteld is, probeert hij uit zijn kamer te ontsnappen, wanneer Annie weg is. Als ze terugkomt en ontdekt wat hij probeerde, breekt ze zijn enkels.

Conclusie

Pas op voor fans…


The Shining

Thriller/horror uit 1980

Schrijver Jack Torrance vind een tijdelijk baantje als huisbewaarder in Overlook Hotel in Colorado, dat in winter vanwege het extreme weer gesloten is. Samen met zijn vrouw en zoon trekt hij in het afgelegen hotel. Hij wil overdag werken aan zijn boek. Voor hij hen alleen achterlaat, vertelt de manager over een van de eerdere huisbewaarders Grady, die krankzinnig werd en zijn vrouw en twee dochtertjes vermoordde. De eerste weken verlopen rustig, tot de zoon de geestverschijningen van de meisjes ziet en Jack zich steeds fanatieker op zijn boek stort. Hij sluit zich meer en meer af voor zijn vrouw en zoon en begint langzaam krankzinnig te worden.

Conclusie

In een afgelegen oord je boek willen schrijven is een zeer slecht idee.


The World According to Garp

Drama uit 1982

De verpleegster Jenny Fields heeft het niet op mannen, maar wil wel graag een kind. Ze zorgt dat ze zwanger wordt van een stervende piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze krijgt een zoon en noemt hem T.S. Garp. Hij groeit op in het internaat waar zijn moeder werkt. Hij is gefascineerd door zijn vader, worstelen en zijn grote liefde, de boekenwurm Helen. Om haar te plezieren begint hij te schrijven en probeert het in New York te maken als auteur. Maar zijn moeder steekt hem de loef af wanneer ze een spraakmakende autobiografie schrijft die een fanatieke vrouwenbeweging op gang brengt.

Conclusie

Wees alert als je moeder ook schrijver is.


The Help

Drama uit 2011

Ik heb de film The Help (nog) niet gezien, waar wel onlangs het boek gelezen waar de film op gebaseerd is. Het boek is vertaald als Een Keukenmeidenroman. Het boek lezen kan ik je sowieso aanraden!

Maar de film dus. Het is 1963. De jonge blanke Eugenia “Skeeter” Phelan gaat na haar afstuderen aan de universiteit weer bij haar ouders thuis wonen. Bij haar terugkomst ontdekt ze dat Constantine, de zwarte hulp waar Skeeter zeer aan gehecht was en die haar grootgebracht heeft, ontslag heeft genomen zonder dat zij dat wist. Skeeter weet zeker dat er wat aan de hand moet zijn omdat Constantine niet weg gegaan zou zijn zonder het haar te schrijven. Terwijl Skeeters vriendinnen getrouwd zijn en kinderen krijgen, wil zij bovenal schrijver worden.

Ze krijgt een baantje bij de plaatselijke krant om huishoudtips te delen. Omdat ze totaal niets van huishouden weet, besluit ze Aibileen, de zwarte hulp van haar vriendin Elizabeth, om hulp te vragen. Skeeter begint zich ongemakkelijk te voelen bij de minachtende houdingen en opmerkingen van Elisabeth en hun vriendinnen over hulpen en ‘zwarten’ in het algemeen. Bij het proberen het mysterieuze ontslag van Constantine te ontrafelen ontdekt Skeeter een steeds groter verschil tussen haar blanke wereld en de wereld van de zwarte bevolking. Ze begint zich steeds minder thuis te voelen tussen alle kortzichtige en discriminerende opmerkingen. Ze besluit een boek te schrijven over het leven van zwarte bediendes.

Conclusie

Schrijven over discriminatie en andere misstanden in de maatschappij kan vergaande gevolgen hebben.


Capote

Drama uit 2005

Ik heb hem jaren geleden gezien, maar kan mij er niet veel meer van herinneren helaas… Ik denk dat ik hem niet zo leuk vond… Daarom alleen informatie van internet over de film en helaas geen conclusie van mij bij deze.

Film over de Amerikaanse auteur Truman Capote. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde boek ‘In Cold Blood’. Truman Capote reist met zijn vriendin en collegaschrijfster Harper Lee af naar Kansas. Hij wil meer weten over een familiemoord en gaat hier op zoek naar meer informatie. In Kansas raakt hij bevriend met Perry Smith die één van de moordenaars blijkt te zijn.

Films over schrijvers
(Deze foto maakte ik vorig jaar in Antwerpen tijdens een vertalersdag. Toen was het merk mij niet opgevallen, maar nu heeft het tweede deel ervan een hele andere betekenis…)

Van alle films over schrijvers die ik gezien heb vond ik eigenlijk alleen Capote niet zo leuk, en de eerste drie van dit lijstje vond ik zeer leuk.

Films over schrijvers die ik nog wil zien:

  • The Ghostwriter
  • The Words
  • Shakespeare in Love
  • Miss Potter (over de schrijfster Beatrix Potter)
  • The Walk Invisible: The Brontë Sisters
  • The Lady in the Van
  • En de verfilming van The Help dus

Welke films over schrijvers heb jij wel eens gezien?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

  1. zegt:

    Van jouw lijstje ken ik The shining en Misery. Ik vond het toen zo leuk om die vrouw die de hoofdrol speelt in Misery opeens te zien als chique dame in Titanic, zo een compleet andere rol! The shining vond ik op zich een toffe film vanwege het verhaal, maar oh….het acteerwerk, haha;-)

    1. Ja zo grappig is dat altijd hè, als je eerst iemand in een heel typische (moorddadige) rol ziet en dan in een andere film als een normale en chique rol. Ik heb The Shining zelf iets van 25-30 jaar geleden gezien en verwacht in films met Jack Nicholson sindsdien altijd dat hij ineens doordraait en moorddadig wordt haha.

  2. Goede tips, The Help is heel goed en wil ik weer kijken nu.

    1. Ik ben heel benieuwd naar de verfilming!

  3. zegt:

    Nooit over nagedacht dat er zoveel films over schrijvers zijn. Ik heb ze geen van allen gezien en ben sowieso geen filmkijker (iets met een spanningsboog van twee seconden). Jouw conclusies vind ik geweldig.

    1. Nee, grappig ik eerst ook niet, tot ik er research naar ging doen.
      Haha, herkenbaar! Hoewel het bij mij wel iets langer is dan twee seconden, kan ik niet 1,5-2 uur stil zitten, ik sta minstens drie keer op (film op pauze) en doe meestal een handwerkje onderwijl. 😉

  4. zegt:

    Haha, heerlijk die conclusies! Die eerste klinkt wel tof. Ging Notting Hill niet ook over een schrijver? En Julie & Julia ook een soort van… Die vond ik trowuens wel wat tegenvallen. Ooo, en welke je echt moet zien, is ‘The Lady in the Van’.

    1. 🙂
      Notting Hill ging over een actrice en boekhandelaar. Ook een erg leuke film trouwens!
      Julie & Julia ken ik niet, dus even gegoogeld, klinkt wel leuk, maar geen aanrader dus? (Dan hoef ik ‘m ook niet toe te voegen aan het lijstje.)
      Maar The Lady in the Van voeg ik in ieder geval toe!

  5. Lilian Visser zegt:

    Ik ben nu toevallig Cold Blood (van Truman Capote) aan het lezen en ik ben helemaal onder de indruk. Wist niet dat er ook een film is over hem. Ik mag van m’n man niet teveel lezen over hem, anders weet ik al dingen uit het boek (hij heeft hem eerst gelezen haha). Maar ben op 85%, dus heb hem bijna uit. Echt een aanrader.

    1. Wat toevallig dat je net Cold Blood aan het lezen was! De film is met Philip Seymour Hoffman als Truman Capote en kreeg veel awards/prijzen. Misschien dat ik het boek ook nog wel ga lezen.

  6. Johanna zegt:

    Leuk idee! Ik heb ooit eens een film over Frederica de Cesco gezien, was ook goed. Zij is schrijfster van heel veel boeken. En volgens mij is er onlangs een film over een van de Bronte dames verschenen.

    1. Bedankt voor de tips! Ben gelijk even gaan zoeken op Google. Over Federica de Cesco heb ik geen film kunnen vinden, maar wel die over de Brontë zussen, die ga ik er gelijk even bij zetten!

  7. Marloes zegt:

    Ik heb geen van deze films ooit gezien, maar ik houd dan ook niet van thrillers/drama’s als filmgenre (wel in boeken). Stranger than Fiction lijkt me wel echt een toffe film!

    1. Stranger than fiction was echt leuk, soms beetje hilarisch/absurdistisch, maar daar houd ik wel van.
      Music and Lyrics is ook leuk als je niet van thrillers en drama’s houdt, gewoon een heerlijke feelgood. 🙂

Reacties zijn gesloten.