elke werkdag een topdag
Boekrecensies

Boekrecensie Elke werkdag een topdag

“Reken af met je drukte en doe wat er echt toe doet” luidt de ondertitel van het boek elke werkdag een topdag. Schrijfster Mirjam Wiersma pleit er voor dat je, als jij het ook te druk hebt en niet toe komt aan wat je echt wilt doen, de regie pakt op je eigen leven. Mijn interesse was gewekt, in dit boek wilde ik graag duiken voor mijn challenge om elke maand een zelfhulpboek te lezen. Mijn boekrecensie en hoe je dan van elke werkdag een topdag kunt maken, lees je hier in deze blog.

Inhoudelijk

Een jaar lang testte Mirjam Wiersma technieken uit om meer uit haar werkdag te kunnen halen. In dit boek deelt ze wat echt werkt en wat niet. Vanuit het brede onderzoek dat ze deed heeft ze een mooi overzicht gemaakt van allerlei technieken en methodes op dit gebied. Hieruit heeft ze een 10 weken programma ontwikkelt, zodat je zelf kunt experimenteren met manieren om van elke werkdag een topdag te maken. Per hoofdstuk behandelt ze een methode, techniek of systeem met betrekking tot rust en orde in je (werk)leven. Ze bespreekt de methode en deelt daarna haar eigen ervaring.

Wat highlights uit het boek:

 • Meer energie met concrete energieboosters.
 • Meer ruimte in je hoofd door beter op te ruimen.
 • Mindfulness helpt je de eb en vloed van je geest waar te nemen. Als je dit vaak genoeg doet, raak je minder makkelijk afgeleid.
 • Voor schrijvers: plan je schrijftijd in voor optimale benutting van je tijd.
 • Doen wat er echt toe doet. Doe ik wel wat ik echt wil doen?

Quote uit het boek:

‘Your mind is like a parachute, it only works when it’s open.’ – Frank Zappa

elke werkdag een topdag

Review

Een interessant boek. Handig om eens allerlei technieken omtrent timemanagement op een rijtje te hebben. Met daarnaast technieken om meer rust en ruimte te creëren. Sommige kenden ik al, zoals de Marie Kondo opruimmethode. Andere, zoals Getting things done, kende ik alleen van naam. Het boek is de ideale manier om inzicht te krijgen in welke methode bij je past, zonder dat je die methodes eerst zelf uitgebreid uit hoeft te proberen. Door middel van weekopdrachten geeft Mirjam opdrachten waarmee je aan de slag kunt gaan en zo kunt ontdekken wat voor jou werkt, en wat niet. Het boek is overzichtelijk en goed leesbaar. Mirjam Wiersma heeft een prettige schrijfstijl.

Al met al een leuk, interessant en praktisch boek en krijgt van mij 3 sterren.

~

Hoe maak jij van jouw werkdag een topdag?

Groetjes, Giovanna

Met dank aan uitgeverij Haystack voor het recensie-exemplaar!

10 Reacties

 1. Suzanne zegt:

  Wat lijkt mij dit een leuk boek!

  1. Ik vond het een erg leuk boek en kan het je zeker aanraden.

 2. Leuk boekje! Het is altijd wel handig om dit af en toe te lezen. Een beetje time management is niet verkeerd

  1. Vind ik ook, beetje time management op zijn tijd is zeker niet verkeerd. 😉

 3. Lilian zegt:

  Klinkt als een leuk boek! En het scheelt je misschien weer een hele hoop andere boeken te lezen 😉 Mooie quote ook van Frank Zappa. Sluit helemaal aan bij mijn Digitaal minimalisme waar ik nu mee bezig ben. Dat we onze geest niet 24/7 volstoppen met info.

  1. Wat leuk dat het precies aansluit bij jouw Digital minimalisme!

 4. zegt:

  Dat klinkt interessant! De vormgeving ziet er ook heel tof uit (iig op de cover). Toch altijd leuk!

  1. Ja mooie vormgeving hè! Daar hou ik ook altijd van.

 5. zegt:

  Dit boek ga ik echt lezen! Lijkt me heel interessant. En om van mijn werkdag een topdag te maken, maak ik altijd een prioriteitenlijstje en las ik pauzes in.

  1. Leuk dat je het boek ook wil gaan lezen.
   Een prioriteitenlijstje maken en pauzes inlassen zijn goeie dingen om van je werkdag een topdag te maken.
   Ik maak wel altijd een to-do-list, maar een prioriteitenlijstje is nog beter denk ik.

Reacties zijn gesloten.