boekrecensie schrijven
Schrijven

Een boekrecensie schrijven doe je zo!

Boekrecensies helpen zowel (toekomstige) lezers als de schrijvers van die boeken. Een potentiële lezer wil graag weten waar een boek over gaat, of het een goed boek is en of het verhaal hem aan zal spreken. Voor een schrijver is het belangrijk dat er meer bekendheid aan zijn boek gegeven wordt, zeker als de kritiek lovend is. Maar hoe schrijf je nou een goede boekrecensie? Ik geef je vijf tips.


Een boekrecensie schrijven | 5 tips

1. Wees kort en bondig

Lezers willen snel weten of het boek wat voor ze is, dus maak van je boekrecensie geen boekverslag van vier A4’tjes. Hou het kort en bondig, waarbij er een duidelijke structuur is. Eerst een stuk met inhoudelijke informatie over het verhaal. Vervolgens deel je wat achtergrondinformatie over het boek, de schrijver en de tijd waarin het zich afspeelt en tot slot geef je je eigen mening. Bedenk daarbij goed dat het ‘slechts’ jouw mening is en dat smaken kunnen verschillen. Onderbouw je mening altijd. Alleen een ‘wat een geweldig boek’ of ‘een zeer matig verhaal’ zegt niet zo veel. Wat sprak je aan, of wat juist helemaal niet.

2. Wees eerlijk

Schrijf geen lovende recensie als je het boek niet of maar half gelezen hebt. En ook niet om de schrijver of de uitgever, van wie je misschien het boek als recensie-exemplaar gekregen hebt, een plezier te doen. Wees altijd eerlijk, zodat je achter je mening kan staan en de lezer weet dat het oprecht is.

3. Boekrecensie schrijven: spoiler alert

Zet nooit spoilers in je boekrecensie. Het is voor de lezer niet leuk om te weten hoe een boek afloopt als hij het nog wil gaan lezen. Bijna altijd leest iemand een recensie vóór hij het boek zelf gelezen heeft. Wil je toch per se een spoiler in je boekrecensie zetten, vermeld dat dan duidelijk aan het begin. Zet er bijvoorbeeld groot ‘spoiler alert!’ boven. Lezers die niet willen weten hoe het afloopt, weten dan dat ze beter niet verder kunnen lezen.

boekrecensie schrijven

4. Kopieer niet

Kopieer geen tekst van de achterflap van het boek. Dat is geen recensie, maar kopieerwerk. Die tekst heeft de lezer waarschijnlijk zelf ook al gelezen op de achterkant van het boek of op bol.com. Daar komt bij dat een achterflap een aanprijzing van de auteur en de uitgeverij is en geen recensie.

5. Maak nieuwsgierig

Een goede boekrecensie maakt nieuwsgierig naar het boek en geeft de lezer het gevoel van: dit moet ik lezen! Maak de lezer dus lekker voor het verhaal zonder al te veel weg te geven.

Op zoek naar inspiratie voor boekrecensies? Kijk dan eens hier.

Schrijf jij wel eens een boekrecensie?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

  1. Lianne - huismusjes.nl zegt:

    Ik ga binnenkort aan mijn eerste boekrecensie beginnen (Big Magic). Dit rijtje houd ik zeker in gedachten 🙂

    1. Leuk dat je in Big Magic bezig bent, een inspirerend boek.

  2. Audrey zegt:

    Ik ben nog wel eigenwijs hierin, hoor, qua dat ik me zeker niet aan een bepaalde structuur hou. Maar goed: de rest van de tips volg ik dan wel weer netjes op 🙂

    1. Haha, dat compenseert dan wel weer. 😉
      Nee hoor gekheid, het is geen wet over hoe het moet hoor, maar meer een richtlijn om er het beste uit te halen.

  3. zegt:

    Oh dit vond ik altijd zo lastig! Vooral de tip om het zo kort mogelijk te houden is iets wat ik heel moeilijk vind. Ik was altijd bang dat ik te weinig genoteerd had.

    1. Dat is ook best lastig, maar een boekrecensie is eerder te lang dan te kort. Ook is bij een lange boekrecensie het risico dat je te veel weggeeft. Eigenlijk is het doel van een boekrecensie de lezer te laten weten of het het waard is om het boek te lezen. Ontwikkelingen en uitgebreide personage beschrijvingen hoeven er niet in te staan. 🙂

  4. Recensies schrijven daar ben ik dus echt niet goed in, haha. Maar ik ga jouw tips zeker in gedachten houden als ik het weer eens probeer.

    1. Gaat je zeker lukken! Oefening baart kunst. 😉

  5. Lilian zegt:

    Ik zat ooit op de School voor de Journalistiek en ik vond recensies schrijven écht het allermoeilijkste om te doen. Op Historiek verschijnen veel boekrecensies en dan merk ik ook echt dat het een vak is dat niet iedereen beheerst. Ik zou het wel graag leren, omdat ik veel interessante boeken lees. Maar dat ‘project’ staat nog op stapel 😉

    1. Wat leuk dat je de School voor de Journalistiek gedaan hebt! Ik geen ambitie om journalist te worden, maar vind het wel een mateloos interessant beroep!
      Het schrijven van boekrecensies is zeker een vak apart. Veel goede recensies lezen en de kunst ‘afkijken’ kan ook helpen. 😉

  6. zegt:

    Toen ik mijn eerste boekrecensie schreef, ‘deed ik maar wat’. Ik denk er nu veel beter over na. Het stukje mening geven vind ik gek genoeg makkelijker bij een tegenvallend boek dan bij een (in mijn ogen) geweldig boek. Want ja, geweldig is geweldig. Dat vind ik moeilijker onderbouwen dan waarom iets het net niet is voor me;).

    1. Haha, ja herkenbaar! En mee eens dat het schrijven van een recensie voor een geweldig boek om die reden ook heel anders is dan voor een tegengevallen boek.

Reacties zijn gesloten.