schrijfblokkade triggers
Blog

Drukte en druk zijn schrijfblokkade triggers

Hoe drukker ik ben, en hoe meer ik moet, hoe minder productief ik ben. Wat de druk verhoogt. Ik hou dan immers steeds minder tijd over om die dingen af te krijgen. Nu, vlak voor ik op vakantie ga, merkte ik afgelopen week dat ik weer minder productief neigde te worden terwijl ik nog zoveel af moet maken voor ik wegga. Hoogtijd dus om weer op productiviteit te focussen. Hoe ik met mijn schrijfblokkade triggers afrekende, deel ik graag met je.

Hoe meer ik moet doen, hoe meer ik ga uitstellen lijkt het wel. Zinloos eigenlijk, dus tijd om daarmee te stoppen. Deels komt dat uitstellen doordat ik het overzicht kwijt dreig te raken. Ik moet nog zoveel in korte tijd…. Kortom stress. En door stress kun je stil vallen. Een schrijfblokkade ligt dan op de loer.

Wat is een schrijfblokkade triggers? Dat houdt in dat je voor een korte of langere periode stil valt met schrijven, door dingen die dat bij jou triggeren. Als dat lang aanhoudt kan het een heuse writers block worden.

Overzicht krijgen

Om weer overzicht te krijgen in alle taken nam ik, na het weten wat mijn mogelijke schrijfblokkade triggers zijn, de volgende, eigenlijk simpele, stappen:

–          Stoppen met uitstellen

 •     Mezelf een schop onder de kont geven en zeggen: en nu ga ik aan de slag, zin of geen zin!

–          Opschrijven wat er moet gebeuren

 •    Concrete to-do-list maken van alle taken en opdrachten die af moeten.

–          Dat verdelen over de dagen die ik heb

 •      Door het te verdelen over de dagen die ik heb voor het af moet, zie ik in één opslag wat er per dag moet gebeuren.

–          Daar een goede planning voor maken

 •      Ik begin gelijk ’s ochtends vroeg met de taken. Het idee dat het in twee uurtjes gepiept is en ik het ook ’s middags kan doen, of ’s avonds, of morgen… zorgde er eerder niet voor dat ik aan de slag ging. Maar zorgde juist voor uitstel. Dus eerst aan de slag! Ja meteen ’s ochtends vroeg, geen gemaar.

–          Afvinken maar!

 •     En als de taken dan af zijn, komt het heerlijke afvinken. Check, weer wat af!

 schrijfblokkade triggers

Deadline stellen

Ook stel ik een deadline voor mijzelf vast. De echte deadline is het moment dat ik op vakantie ga. Maar omdat dat nog net wat te ver weg lag en niet concreet genoeg was, bleef ik uitstellen. Dus nu heb ik een deadline per dag voor mijzelf ingesteld. Voor vier uur ’s middags moet de dagtaak af zijn. Alsof ik het om 16.00 uur naar een redacteur of opdrachtgever zou moeten sturen.

 

Reminders als hulpje

Handige hulpjes zijn ook reminder apps. Die helpen je aan je taak te herinneren. Je kunt dan zelf instellen welke taak je voor wanneer af wilt hebben. Wat voor mij goed werkt zijn de reminder functies in de Google agenda. Ik kan het als een afspraak (met mijzelf) in de agenda zetten: van zo laat tot zo laat ga ik blogs schrijven. De agenda geeft mij dan een reminder als het tijd is om te beginnen. Maar ook door het erin te zetten als taak of als doel, kan de agenda reminders geven.

In mijn volgende blog deel ik nog meer handige reminder apps met je.

schrijfblokkade triggers

Wat zijn jouw schrijfblokkade triggers?

 

Tot gauw en een fijne week!

Groetjes,

Giovanna Jansen

 

Photo credits: StockSnap

2 Reacties

 1. Wat grappig, ik heb vandaag ook een blog geplaatst met tips over hoe je beter kunt leren plannen! Ik merk het ook hoor, wat jij zegt. Als er teveel moet gebeuren loop ik eigenlijk een beetje spaak. Daarom verdeel ik de taken altijd over de hele week, en niet alles in een keer. Dan nog kom ik soms niet aan dingen toe, maar dat werkt wel beter inderdaad. Ik schrijf alles op wat er moet gebeuren, zo houd ik het overzicht. Deadlines werken voor mij ook heel goed. Fijne vakantie alvast!

  1. Wat grappig inderdaad! Slim dat jij de taken die je moet doen ook over de week gaat verdelen en niet alles in één keer wil doen. Maar het blijft lastig inderdaad om altijd alles af te krijgen.
   Dankjewel! Ben echt aan vakantie toe haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.