Winterland
Blog

December 2022 | een overzicht

Het is niet alleen alweer het einde van de maand – dus weer tijd voor een nieuw maandoverzicht – maar ook het einde van het jaar. Dus blik ik op beide terug voor wat highlights. Benieuwd? Lees dan vooral verder.


December 2022

 • Na heel veel schrijven in november voor NaNoWriMo was het belangrijk om het schrijfritme vast te blijven houden. Het boek was immers nog niet af. Ik heb dus ook geen schrijfpauze genomen, maar merkte wel dat het zonder de NaNoWriMo-motivatie wat minder vlot ging. Of komt dat dan omdat ik geen 1667 woorden per dag meer hoef te schrijven omdat ik deze maand niet wederom 50.000 woorden hoef te schrijven? Hoe dan ook, ik schreef ook deze maand goed, ook al voelde het wat karig na vorige maand.
 • Aan NaNoWriMo deed ik dit jaar voor de zevende keer mee. Vorig jaar was het eerste jaar dat ik won en het mij lukte die 50.000 te halen. Dit jaar dus de tweede keer! Dat is denk ik wel het voordeel van het een keer winnen, je weet dat je het kan, én je wilt niet onder doen voor je vorige keer.
 • Ook schreef ik in december minder dan ik had gehoopt omdat het met een naaste niet goed gaat. Deelde ik eerder ook al iets over, maar ik kan er zoals je begrijpt vanwege privacyredenen voor die persoon verder niets over kwijt. Maar het gaf wel veel onrust, verdriet en stress deze maand.
 • Gelukkig waren er ook veel mooie highlights deze maand! Zoals:
 • Op 2 december vierden we pakjesavond, gezellig met mijn zoon, schoondochter en kleindochter van bijna twee. Dit was voor haar de eerste keer en ze was helemaal onder de indruk van alle cadeaus. Zowel die voor haarzelf als voor ons, waar ze ook graag meehielp met uitpakken.
 • Van tevoren hadden mijn schoondochter en ik een Sinterklaasdiner gemaakt, met o.a. mijterrode (tomaten)soep, satéletters en pizzamijters.
 • We gingen de week erop – uiteraard – naar het tuincentrum voor de kerstshow en konden ons hart ophalen aan de gezellige kerstsfeer.
 • We gingen naar de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag, waar het gezellig was en heel sfeervol met (kerst)kraampjes en heel veel lichtjes.
 • Kerstdiners met familie en uit eten met z’n tweetjes op tweede kerstdag.
december 2022
 • December in één woord: schrijven! Ook december stond in het teken van veel schrijven.
 • Mijn woord voor januari wordt dan ook: herschrijven! Want waar geschreven wordt, moet ook herschreven worden. 😉
 • Over schrijven gesproken 😉 ken je de 365 schrijftips mailing al? Als je graag schrijft, hier meer mee wilt doen en er beter in wilt worden, dan is dit wat voor jou! Bestel ‘m vandaag nog en je ontvangt gelijk op nieuwjaarsdag de eerste schrijftip. Een goed begin van het nieuwe (schrijf)jaar!
 • Ook het weer was gevarieerd. Zodat hadden we begin/half december al een vorstperiode nog voor de winter begonnen was. Dat betekende (hier in ieder geval) bijna een week spekgladde straten, fietspaden en stoepen. Uiteraard werd er gestrooid op de doorgaande wegen, maar zijstraten en aparte fietspaden helaas niet. Gelukkig zette daarna weer gewoon de herfst in met regen en storm. En gelijk minder koud, dat was fijn.
december 2022
 • Nog wat random facts voor december 2022: ik at voor het eerst romanesco, een kruising tussen een minibloemkool en een minibroccoli.
 • Ik dronk verschillende malen koffie (soms thee, overigens) buiten de deur afgelopen maand. En genoot ook af en toe van uit lunchen.
 • Helaas had ik dit jaar, net als vorig jaar (na jaren niet) weer last van winterhanden en -tenen. Vervelend en pijnlijk. Dus van mij mag de winter wel overgaan in lente…
 • Ik koop elk jaar wel een leuke, bijzonder kerstbal voor in de boom erbij. Dit jaar kwam ik zelfs met meerdere leuke exemplaren thuis.
 • Ook kocht ik een leuke, verlichte kerstkrans voor aan de buiten deur en versierde die met minikerstballen die eigenlijk toch ook te mini zijn voor de kerstboom (en dus elk jaar in de doos bleven liggen).
december 2022

2022 in wat cijfers

 • Ik schreef en plaatste in 2022 97 blogposts.
 • In 2022 las ik 205 boeken, waarvan een deel om te corrigeren voor uitgeverijen en voor particulieren. Vorig jaar stond mijn leesdoel op 150 en haalde ik onverwachts 200 boeken. Dit jaar stelde ik dus 200 boeken als doel (want hé je moet een beetje blijven groeien *kucht*) en man, man, man wat heb ik geploeterd om de 200 ook echt te halen. Goodreads vertelde mij bijna het hele jaar door dat ik ongeveer 9 boeken behind schedule was, soms 7, soms 11. December heb ik me dus suf gelezen om het doel te halen (zo ben ik dan ook wel weer). Met als gevolg dat ik er op het laatst nog overheen schoot. Maar in 2023 gaat het doel mooi terug naar 150!
 • Ik las 16 Baantjer boeken in 2022.
 • Het kortste boek dat ik las had 22 pagina’s en het langste boek dat ik las in 2022 had 448 pagina.
 • Ik fietste ruim 10.000 kilometer in 2022, het meeste ooit voor mij in één jaar. Ik had niet voor niets voor dit jaar het doel om meer te sporten. De meeste kilometers fietste ik op mijn racefiets heerlijk in de buitenlucht. Een deel met de racefiets binnen op de trainer, en een klein deel met de stadsfiets (onder andere over twee Waddeneilanden). Nou was mijn fietsdoel voor dit jaar 9000 kilometer en dat haalde ik makkelijk. Dan is het heel verleidelijk om het doel voor 2023 op 10.000 te zetten, maar ik wil niet dezelfde fout maken als met mijn readingchallenge. Dus voor het nieuwe jaar blijft het doel gewoon lekker op 9000.
 • Tijdens NaNoWriMo schreef ik 51.013 woorden in één maand. Waarmee ik voor de tweede keer op rij NaNoWriMo won.
december 2022
 • Maar het was niet al goud wat blinkt, want mijn doel om wekelijks wat te bakken, mislukte finaal. Met slechts 5 x wat gebakken te hebben dit jaar, i.p.v. de beoogde 52 x. In die 5 x zitten de taarten voor mijn en John’s verjaardag geteld, evenals de morgen nog te bakken oliebollen en appelflappen… Dus slechts 2 x bakte ik ‘gewoon’ iets tussendoor. Dit doel wordt geschrapt en komt niet meer om mijn doelenlijstje terug, na een paar jaar er niets van gebakken te hebben. Letterlijk.
 • Ik reken in de bakpogingen niet mee dat ik probeerde tomaten én cranberries te drogen. Nou ja, proberen is niet de juiste bewoording. Ik deed het en het lukte. Alleen leken ze in niets op de gedroogde variant die in een winkel koopt. Mijn gedroogde spullen waren vooral smaakloos. Als in: de smaak was in rook opgegaan… En ze waren alleen maar droog, en hard. Niet voor herhaling vatbaar dus.
 • Andere doelen als meer doen in mijn bullet journal, aan de slag met mijn black bullet journal, meer handwerken en regelmatig nieuwe recepten uitproberen liepen allemaal uit op niets. Nou ja, behalve die recepten. Ik heb toch nog iets van 10 nieuwe recepten gemaakt in het afgelopen jaar. Maar de rest is nul gebleven…
 • Ik weet niet exact de cijfers, maar mijn doel om dit jaar meer te fotograferen heb ik zeer zeker wel gehaald met honderden, ik denk zelfs wel duizend(en) foto’s.
 • Op naar een heel gezond, gelukkig en gezellige nieuw jaar! En een hele goede jaarwisseling toegewenst!

December 2022 favorieten

Boeken:

 • Langste. Kerst. Ooit. – Lisette Jonkman
 • Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
 • De Cock en de schim uit het verleden (#88 ) – Baantjer
 • Geloof nooit je broer… (#Floor17) – Marjon Hoffman
 • Pettson viert Kerstmis – Sven Nordqvist
 • Krijgen wat je wilt en willen wat je hebt – John Gray

Gerechten:

 • Krokante kipstukjes uit de oven (kipnuggets)
 • Stoofpeertjes
 • Hachee

Bakken:

 • Oliebollen & appelflappen (morgen)
highlights

Dankbaar voor:

 • Gezellige Pakjesavond met Sinterklaas
 • Kersttijd!
 • Fijne, lieve mensen om mij heen
 • Hele gave boeken waar ik aan mee mocht werken deze maand
 • Goede, oprechte gesprekken
 • Ondanks druk toch regelmatig kunnen sporten en wandelen
 • Gezond zijn

Genietmomentjes:

 • Een heerlijke kop kerstthee drinken op een koude decemberdag
 • Kerstboom optuigen en het huis in kerstsfeer brengen
 • Kaarsjes aan hebben
 • Kerstmuziek luisteren

Quote: Let your smile change the world, but don’t let the world change your smile. – Unknown

Wat is jouw mooiste highlight van december 2022?

Groetjes, Giovanna

6 Reacties

 1. Haha, ik moest lachen om je stukje ‘er niks van gebakken te hebben’. Ik nam mijzelf ook voor om vaker wat te bakken in mijn nieuwe keuken. Of eigenlijk moet ik het woord ‘vaker’ er af halen, want ik bak dus eigenlijk helemaal nooit iets. Ik zou zo graag willen dat ik koken en bakken leuk vind, maar helaas, ook niet met een prachtige nieuwe keuken. Bovendien heb ik als excuus, als ik dan een baksel gemaakt heb, moet het ook opgegeten worden, en dat zijn dan toch weer heel veel calorieën;-)

 2. zegt:

  Gelukkig nieuwjaar! 🙂 Wat een leuk overzicht. En wauw, 205 boeken! Dat is echt een flink aantal.. Mijn highlight van 2022 is toch wel onze kat die we dit jaar hebben gekregen.

 3. zegt:

  Super leuk overzichtje. En wauw, wat een hoop boeken. Heerlijk zeg! Ik las weer meer dan de jaren ervoor maar nog steeds eigenlijk niet genoeg. Heb er nog heel wat op de lezen-stapel liggen dus dat komt goed in 2023 😉

  Alvast een heel mooi 2023 gewenst!

  1. Dankjewel! Wat fijn dat het lezen weer wat meer gelukt is het afgelopen jaar en dat je daar de rust en tijd voor hebt kunnen vinden. Hopelijk komt daar nog meer van terecht in 2023.
   Fijne jaarwisseling en een goed en gezond 2023!

 4. zegt:

  Wow, 205 boeken. Ik vind dat echt knap! En ik snap wel dat je je doel voor volgend jaar weer wat naar beneden bijstelt.
  Fijne jaarwisseling!

  1. Dankjewel! Jij ook!

Reacties zijn gesloten.