de ellendigen
Boekrecensies

Boekrecensie De Ellendigen

De Ellendigen (Les Miserables) van Victor Hugo is zo’n boek die je gelezen móet hebben. Het is niet voor niets een klassieker en al anderhalve eeuw lang vertaald, herdrukt, verfilmt en tot musical gemaakt. In deze boekrecensie vertel ik in het kort, zonder spoiler, waar het verhaal in grote lijnen over gaat, en wat ik er van vond.

Inhoudelijk

De Ellendigen speelt zich af in 1862, in en om Parijs, ten tijde van de Franse Revolutie. De hoofdpersoon is Jean Valjean, die 19 jaar gevangen heeft gezeten vanwege het stelen van een brood. Hij probeert opnieuw te beginnen, maar hoe hij ook zijn best doet, het verleden, vooral in de vorm van de rechercheur Javert, blijft hem achtervolgen. Ook wanneer hij de stervende Fantine belooft om haar dochtertje Cosette te halen en bij haar te brengen blijkt hij niet veilig. Javert weet hem ook in het ziekenhuis te vinden. Na Fantine’s dood neemt Jean haar dochtertje mee en besluit als een vader voor haar te zorgen. Maar het opbouwen van een nieuw leven blijkt moeilijk. Samen met Cosette moet hij telkens weer vluchten.

Les Miserables

De 19e-eeuwse schrijver Victor Hugo bracht met zijn roman Les Miserables (in Nederland vertaald als De Ellendigen) de verworpelingen van de Franse samenleving in beeld. Hij liet zijn hoe zwaar het leven voor de armste en onderste laag van de bevolking is. Ook als je bedoelingen goed zijn blijkt het leven je alsmaar onderuit te willen halen.

de ellendigen

Ontroerend

Ik vond De Ellendigen een schitterend boek. Het is wel pittige kost en met 488 bladzijdes ook bepaald geen dun boek. Daarnaast duurde het wel even voor ik goed in het verhaal zat. Dat kwam vooral omdat het in het begin heel veel over de Franse revolutie ging. Belangrijk voor het verhaal en de tijdgeest, maar voor mij minder leuk om te lezen. Ik hou gewoon niet zo van het lezen over revoluties en veldslagen. Ook de introductie van de vele personages in het begin, die later in het verhaal weer terugkwamen, maakte het voor mij lastiger om goed in het verhaal te komen. Maar toen ik er eenmaal in zat kon ik het boek maar moeilijk wegleggen, zo mooi, ontroerend en spannend was het!

Genre: Fictie | L.J. Veen B.V./Amstelpaperback | 488 pagina’s | Nederlands, vert. (Frans) | 1974 deze uitvoering | 1862 origineel

Meer boekrecensies lees je op deze pagina.

Heb jij al eens een boek van Victor Hugo gelezen?

Groetjes, Giovanna