kerstboeken
Boeken

De 12 leukste kerstboeken om dit jaar te lezen

Over iets minder dan een maand is het kerst. Om vast in de stemming te komen, heb ik de leukste kerstboeken om dit jaar te lezen voor je op een rijtje gezet. Om meteen te kunnen gaan lezen, geef ik je hier de 12 leukste boeken om met kerst te lezen. Alvast veel leesplezier!


Voor ik de lijst met kerstboeken erin gooi, zou ik graag nog even iets heel gaafs onder de aandacht brengen.

Sinds kort bestaat er ook een Over Schrijven Gesproken Community op Facebook! Een Facebookgroep voor iedereen die een boek aan het schrijven is of dit graag zou doen. Ben je aan het schrijven of zou je dat graag willen, loop je vast in het schrijfproces of zie je de bomen door het schrijfbos niet meer? Kan je wel wat hulp, motivatie of inspiratie tijdens het schrijven gebruiken? Dan is deze groep zeker wat voor jou!

Maar nu, terug naar de kerstboeken…

Ik ben zelf nog even aan het lezen in De Kerstquilt van Jennifer Chiaverini, het 8e deel in de quiltclub-serie. (Ook een erg leuke serie trouwens, helaas zijn er maar een paar delen vertaald.) Hier was ik vorig jaar te laat in begonnen en stopte daardoor, met kerst, na twee hoofdstukken. Dit jaar ga ‘m uit lezen. Dan hopelijk nog een paar van deze leuke kerstboeken lezen. De boeken zijn niet allemaal echte kerstboeken, maar zeker wel heel leuk om rond kerst te lezen, dus hier komen mijn tips!

De 12 leukste kerstboeken om dit jaar te lezen

Het geschenk van Happiness (Happiness #2) – Holly Martin

Tijdens de feestdagen gaat Ruby op visite bij haar vriendin Willow in het dorpje Happiness. Kerst is altijd haar favoriete tijd van het jaar, dus als Ruby de kans krijgt om daar een winkeltje te runnen dat het hele jaar kerstspullen verkoopt, hoeft ze niet lang na te denken. Ze valt al snel voor Happiness en de inwoners, en ze wordt niet alleen verliefd op het dorpje…

Het geschenk van Happiness is het hartverwarmende tweede deel van de Happiness-serie van Holly Martin.

kerstboeken

Op goed geluk (Happy Ever After #1) – Jenny Colgan

Op goed geluk is het eerste deel van de nieuwe driedelige feelgoodserie van Jenny Colgan, bekend van de Café Zon & Zee-serie.

Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, bijzondere boekwinkel: en boekenbus waar ze mee door de Schotse Hooglanden rijdt. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie.

Zilverboom – Lucinda Riley

Greta keert na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Maar ze kan zich niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt. Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben…

Kerst op Carnton – Tamera Alexander

In de nadagen van de Amerikaanse burgeroorlog ontdekken een gewonde soldaat en een arme weduwe de ware betekenis van Kerstmis – en van opofferende liefde.

Aletta Prescott, weduwe en moeder van een zes jaar oude jongen, worstelt om in het leven overeind te blijven. Terwijl de bank haar huis dreigt te ontruimen, biedt een toevallige ontmoeting met een gewonde soldaat een nieuwe kans – en vriendschap. Maar kan Aletta deze man vertrouwen?

Captain Jake Winston, een gerespecteerde Zuidelijke scherpschutter, kreeg een hoofdwond in de Slag bij Chickamauga. Jake is bang daardoor niet alleen zijn grootste vaardigheid te verliezen, maar ook zijn identiteit. Terwijl hij geneest, wordt hem bevolen om te helpen bij een lokale veiling voor vrouwen. Hij protesteert respectvol tegen het klusje, maar orders zijn orders, en hij ontdekt al snel dat de groep dames – in het bijzonder één – veel meer is dan waar hij op had gerekend.

Kerst met Poirot (Poirot #20) – Agatha Christie

Wie heeft er niet een van de vele boeken gelezen die Agatha Christie (1890 – 1976) schreef? Nog nooit iets van haar gelezen? Dan kan ik je dat van harte aanbevelen! Ze wordt niet voor niets de ‘koningin van de misdaad genoemd. Haar verhalen (80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott) zijn tijdloos en nog steeds ijzersterk. Nooit akelig eng als een thriller, toch reuze spannend. Al even beroemd als zijzelf werden haar scheppingen: de Belgische detective Hercule Poirot, de slimme, oude Miss Marple en het speurderspaar Tommy en Tuppence. In Nederland zijn naar schatting bijna 20 miljoen boeken van haar verkocht, en met ruim 3,2 miljard verkochte exemplaren wereldwijd is ze de bestverkopende auteur aller tijden. Even ter info. 😉

Het is kerstavond. De oude Simeon Lee heeft al zijn familieleden uitgenodigd om de kerstdagen op zijn landgoed door te brengen. De avond krijgt een lugubere wending als de heer Lee in een grote plas bloed wordt gevonden. Zijn keel is doorgesneden. Op het moment dat Hercule Poirot de diepbedroefde familie Lee te hulp wil schieten, ontdekt hij dat niet iedereen onschuldig aan het feestmaal begon die avond.

kerstmis

Kerstmis met een staartje – Lizzie Shane

De inwoners van Pine Hollow beschouwen hun stadje graag als de Mary Poppins onder de steden: vrijwel perfect in ieder opzicht. En dat is het ook, tenzij je lid bent van het buurtbestuur en ervoor moet zorgen dat alles zo perfect blijft.

Als Ben door een tragisch ongeluk zijn zus en zwager verliest, trekt hij in hun huis en neemt de zorg voor hun dochter Astrid op zich. Ook biedt hij schoorvoetend aan de taken van zijn zwager in het buurtbestuur over te nemen. Dat is met kerst geen pretje: Ben wordt gedwongen een moeilijke budgetbeslissing te nemen en sluit het plaatselijke hondenasiel. Dat neemt hondenliefhebber Ally hem niet in dank af. Zij heeft nog twaalf dagen de tijd om voor alle viervoeters een nieuw thuis te vinden en is daarnaast vastbesloten wraak te nemen op deze harteloze ambtenaar. Maar als Ally Ben leert kennen, blijkt hij veel redelijker – en knapper – dan verwacht.

Speciaal voor Kerst (Haven Point #3) – RaeAnn Thayne

De Haven Point serie van RaeAnn Thayne heb ik nog niet gelezen, maar ik heb wel onlangs Tussen hoop en liefde (Hope’s Crossing #1) van haar geluisterd in de luisterbieb en die vond ik erg goed. Dus toen ik dit boek tegenkwam, wilde ik het toch als tip meegeven.

Vrolijk kerstfeest? Niet als het aan rancher Cole Barrett ligt. Nadat zijn ex-vrouw is verongelukt en hij alleen voor hun twee kinderen zorgt, heeft hij wel wat anders aan zijn hoofd dan pakjes onder de boom. En hij zit al helemaal niet te wachten op dokter Devin Shaw, de veel te vrolijke – en mooie! – wervelwind die duidelijk van plan is zijn leven overhoop te halen. Alhoewel, misschien, zou ze ervoor kunnen zorgen dat in elk geval zijn kinderen een fijne kerst hebben…

Huisarts Devin heeft lang onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van de minerale bronnen van Lake Haven. Helaas bevinden die zich op het terrein van de Barretts, waardoor ze zich genoodzaakt voelt een deal te maken met de norse maar o zo aantrekkelijke eigenaar, Cole. Hij geeft haar toegang tot de bronnen, als zij zijn kinderen een vrolijke kerst bezorgt. Maar maakt kussen met Cole ook deel uit van de deal?

kerst

Hemelse modder – Gaby Rasters

De zussen Iselle en Dagmar zijn altijd close geweest. Dat ze op jonge leeftijd hun ouders verloren en op elkaar aangewezen waren, heeft hun band versterkt. Maar door de jaren heen zijn de zussen wel erg veranderd. Waar Iselle een sportschool runt en het gemis van haar ouders wegstopt in veel sporten en gezond eten, vindt Dagmar juist troost in wijn en lekkers.

Toch is er één ongezonde voorliefde die de zussen bindt: de hemelse modder die hun vader vroeger maakte. Helaas was het recept strikt geheim en hebben de zussen de vertrouwde smaak nooit helemaal kunnen nabootsen – zelfs al proberen ze het elke Kerstmis. Als hun contrasterende levensstijlen op een dag hard botsen, dreigt voor het eerst hun gezamenlijke kerst in het water te vallen. Maar in het jaar dat volgt kan veel gebeuren. Brengt het recept van hun vaders hemelse modder hen weer bij elkaar voor het jaar uit is? En wie zit er tegen die tijd nog meer aan tafel?

Kerst op Ivy Hill – Julie Klassen

De pas gescheiden Joy Candellaro ziet dit jaar op tegen Kerstmis en boekt een ticket naar de Pacific Coast. Daar brengt het lot haar in aanraking met de zesjarige Bobby en zijn vader Daniel, die rouwen om het verlies van hun moeder en echtgenote. Joy voelt zich direct verbonden met de twee; door hen te helpen, lijkt ze zichzelf terug te vinden. Maar om ook weer in de liefde te kunnen geloven, is meer moed nodig dan ze dacht.

kerstboeken

Vang me op (Liefde in de sneeuw #1) – Roz Marshall

Toevallig nog eentje uit een (nieuwe) serie.  

De bewoners van het Schotse dorp White Cairns Village hebben allemaal zo hun eigen zorgen, vlak voor de kerstperiode. Een van die bewoners is Fiona Easton, een vrouw die van tegenstellingen aan elkaar hangt. Ze is skilerares maar heeft ook hoogtevrees; ze is een passionele vrouw, maar is bang voor intimiteit. Na er een paar maanden tussenuit te zijn geweest, keert ze terug naar haar werkplek: de White Cairns skischool.

Over haar gebroken hart is ze nog niet helemaal heen, maar ze zal toch weer aan de slag moeten. Maar dan dwingen een sneeuwstorm en een vermist kind haar om haar angsten voor eens en altijd onder ogen te komen. Wat is nu eigenlijk haar grootste droom? En kan die droom ooit wel uitkomen als hij aan een zijden draadje hangt? Ook de rest van het dorp maakt zich op om zo vlak voor de kerst nog dingen recht te zetten die al een tijdje scheef liepen.

Roz Marshall schrijft winterse, romantische verhalen die zich allemaal afspelen rondom een Schotse skischool. Vang me op is het eerste boek in de serie, dat geheel los te lezen is.

Kerst op het eiland Skye – Kirsty Ferry

Het eiland Skye is een plek vol magie, met name rond de kersttijd, en er is geen plek op aarde waar Zac Fallon liever de kerstdagen zou doorbrengen. Maar hoewel Zac alles heeft wat zijn hart begeert op het eiland, is er toch iemand die mist, en dat is Ivy McFarlane. Ivy werkte ooit met Zac samen, maar sloeg haar vleugels uit en verhuisde naar Glastonbury. Sindsdien mist hij haar ontzettend. Nu is het bijna kerst en Zac realiseert zich dat Ivy een gat in zijn leven heeft achtergelaten. En dus gaat hij op pad om Ivy op tijd naar Skye te halen om samen kerst te vieren, maar zal het hem lukken voor Kerstmis terug te zijn… en zal Ivy hem wel willen vergezellen?

kerstboeken

Twaalf dagen voor kerst – Jenny Baylis

Twaalf dates met twaalf verschillende mannen. Het lot zou Kate goed gezind moeten zijn… Als het op relaties aankomt, zegt de vierendertigjarige Kate Turner graag ‘Bah, humbug’. Het besneeuwde, slaperige stadje Blexford zit immers niet bepaald vol met date-waardige, leuke mannen. Trouwens, wie heeft een man nodig als ze haar geluk heeft gevonden in haar carrière als ontwerper en in haar ‘bijbaantje’ als bakker voor het café van haar jeugdvriend Matt? Maar dan schrijft haar goedbedoelende beste vriendin Laura haar in voor een datingbureau. Daar beloven ze eenzame singles te helpen om liefde te vinden voor de kerstvakantie begint…

Nog meer kerstboeken leestips vind je hier.

Welke kerstboeken wil jij lezen dit jaar?

Groetjes, Giovanna

18 Reacties

 1. Ik heb inmiddels alle kerstfilms op Netflix al gekeken, helaas ben ik te vroeg haha. Er is eigenlijk niets meer over voor kerst, alhoewel sommige films zo leuk zijn dat je ze gerust vaker (of heel vaak;-)) kunt kijken. Wat boeken betreft; ik heb het laatste deel uit de shopaholic serie gelezen en die staat ook in het teken van kerst. Ik heb echt divers keren dubbel gelegen tijdens het lezen!

  1. Dat is wel jammer als je alles al gezien hebt qua kerstfilms. Maar inderdaad zijn sommige zeker leuk genoeg om vaker te kijken. Er zijn een aantal kerstfilms die ik ieder jaar weer kijk, die blijven super.
   O ja, het shopaholic kerstboek stond vorig jaar op het lijstje, ook leuk!

 2. zegt:

  Leuke tips! Ik lees echt heel weinig kerstboeken…

  1. Dank je!

 3. zegt:

  Wat een geweldige boeken! Ik zou ze allemaal wel in mijn boekenkast willen laten pronken komende de maand! Voor de eerste twee lijken me heel leuk en Kerst met een staartje.

  1. Oe dat lijkt mij ook wel wat, een boekenkast vol kerstboeken! 🙂 Ja leuk die drie hè?

 4. zegt:

  Een hele mooie boekenlijst om in de kerststemming te komen. Gezellig!

  1. Dank je!

 5. zegt:

  Ik lees nooit echte kerstboeken. Van John Green (heeft hij geschreven met twee anderen, van wie ik de namen even niet weet) heb ik wel het boek ‘Let it snow’. Dat heb ik een keer gelezen, maar dat was in een zomervakantie in een warm land. Misschien dat ik dat boek dit jaar weer eens lees.

  1. Haha dat heeft ook wel wat, een kerstboek lezen in de zomervakantie in een warm land. 😉 Maar dat boek van John Green ken ik niet, bedankt voor de tip!

 6. Eigenlijk lees ik nooit kerstboeken. Wel een leuk idee om in deze tijd juist een kerstboek te lezen!

  1. Geeft altijd net een beetje meer kerstsfeer, een kerstboek lezen, vind ik. 🙂

 7. zegt:

  Normaalgesproken doe ik nooit aan kerstboeken. Dat komt vooral omdat die bij de bieb rond die tijd niet te verkrijgen zijn;). Nu zag ik dat ‘Kerst op Carnton’ ook bij de digibieb verkrijgbaar is, dus toevallig heb ik die voor de komende decemberdagen op mijn lijstje gezet. Ben heel benieuwd.

  1. Ja, dat is wel een nadeel, dat de kerstboeken in de bibliotheek rond deze tijd altijd uitgeleend zijn. Gelukkig dat er wel steeds meer kerstboeken in de digibieb komen, zoals Kerst op Carnton. Dat is toch wel ideaal van de digibieb, tenminste nooit dat alles al uitgeleend is. 😉

 8. zegt:

  Misschien moet ik toch nog maar een kerstboek gaan shoppen… Je hebt heel wat leuks verzameld!

  1. Dankjewel 🙂

 9. zegt:

  Wat een leuk lijstje! Ik heb dit jaar 3 boeken uitgekozen om te lezen met/rond kerst. Christmas shopaholic (Sophie Kinsella), Christmas at little beach street bakery (Jenny Colgan) en Baby, it’s cold outside (Susan May Warren). Maar ga deze boeken sowieso onthouden voor als ik ze al eerder uitheb of voor volgend jaar 😉

  1. O dat zijn ook leuke kerstboeken! Kinsella stond vorig jaar erbij, maar de andere twee zijn ook een mooie aanvulling!

Reacties zijn gesloten.