positieve mindset
Blog

Creëer een positieve mindset

Hoe kijk je naar de dingen die in je leven gebeuren? Zie je vooral de negatieve dingen of juist de positieve? Heb je het gevoel dat het leven je overvalt en je nare streken levert? Of zie je dat het leven mooi is met veel ups en soms wat downs? Ik merkte dat ik de laatste tijd vooral focuste op druk zijn en te weinig tijd hebben. Met als gevolg dat ik mij druk, moe en uit balans voelde. Hoogtijd om weer op de juiste dingen te focussen! En toen moest ik weer denken aan dit artikel dat ik een tijd geleden voor Inspirerend leven heb geschreven en ook hier met jullie wil delen.

 

Waar je op focust, daar ga je naar toe

Focus je op de negatieve dingen, dan krijg je een steeds negatievere mindset. Je gaat je ellendiger voelen, waardoor je negatiever gaat denken en je steeds meer negatieve dingen gaat zien om je heen. Waardoor je je negatiever gaat voelen, enzovoorts.

Focus je daarentegen op de positieve dingen, dan zal je merken dat je je vrolijker gaat voelen, positiever gaat denken en gaat merken dat het leven zo veel moois te bieden heeft.

Zowel positiviteit als negativiteit werken als een magneet. Welke kant je ook kiest, het trekt meer van hetzelfde aan, en nooit van het andere. Positiviteit zal nooit negativiteit aan trekken en andersom.

 

Positieve mindset; leer jezelf positief  te zijn
  • Positief denken

Ook als je van nature meer een pessimist bent, kun je leren om positiever te worden.

Integreer positief denken in je leven. Begin je dag positief door gelijk als je opstaat twee dingen te bedenken in jouw leven waar je blij mee bent. Zo start je op met een positieve mindset. Sluit je dag af door vijf dingen te bedenken waar je die dag dankbaar voor was. Je kunt dit bijvoorbeeld op schrijven in een dankbaarheidsdagboekje. Zo krijg je een mooi overzicht van de positieve dingen in je leven. Op een mindere dag, wanneer je weer naar het negatieve neigt, kun je dit er bij pakken. Het zal je helpen weer naar de zonnige kant van het leven te kijken. Een dankbaar hart is een gelukkig hart.

  • Positief praten

Stop met mopperen en klagen. Probeer in plaats daarvan de dingen te veranderen of, als dat niet gaat, leg je neer dat iets nou eenmaal zo is.

Ook roddelen is een vorm van negatief praten. Spreek positief over mensen. Zeg alleen dingen over anderen waaruit een positieve kijk blijkt. En zeg alleen dingen over ze waarvan je graag zou hebben dat mensen dat ook over jou zouden zeggen.

 

Wanneer het even tegen zit

Probeer bewust positief te reageren en spreek dingen positief uit. Als vanzelf worden de dingen dan ook positief en ben je meer op de oplossing dan op het probleem gericht. Wanneer je je meer op het positieve richt dan valt op een gegeven moment het negatieve ook minder op. Het is maar net waar je je op focust.

Soms is het ook gewoon tijd om een probleem aan te pakken. Als je iets ziet ga er dan niet negatief over praten, maar onderneem actie. Zoek een oplossing.

 

Bijsturen en ombuigen

Omdat het mens eigen is om, en vooral Nederlanders zijn daar goed in, negatief te denken, zal je jezelf telkens bij moeten sturen. En moeten denken ‘Wacht even, ik doe het weer.’ Buig je gedachtes dan om, stuur weer bij naar het positieve. Probeer voor elke negatieve gedachte die je had er twee positieve dingen tegenover te zetten. Bijvoorbeeld als je wasmachine kapot gaat en je denkt “Nee hè, heb ik dat! Wat een ellende.” Je kunt dan ook denken “Jammer dat hij op is, maar wat heb ik er de afgelopen jaren van kunnen genieten dat hij zo goed waste.” “En gelukkig zijn wasmachines veel goedkoper dan vroeger, dus een nieuwe kopen is lang zo erg niet.”

Verander je perspectief. Bekijk dat wat negatief was in een nieuw licht, is het echt wel zo erg/groot/zwaar/naar?

 

Verwachtingen

Je weg draait naar je verwachtingen toe. Verwacht je dat de dingen positief zullen zijn? Of verwacht je dat het allemaal kommer en kwel zal zijn? Grote kans dat het dan een ‘self fulfilling prophecy’ gaat worden. Deels komt dat door de eerder besproken magneet, deels komt dat doordat je onbewust de weg van je verwachtingen in slaat.

Verwacht dat het leven je het beste zal schenken en leef hier naar toe. Leef alsof elke dag een geschenk is. Wanneer het toch een keer tegen zit, krabbel je weer op, met de verwachting dat morgen mooie,  nieuwe dingen zal brengen. Want zoals het spreekwoord zegt: “Na regen komt zonneschijn.”

“Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid.” – Albert Einstein

“De pessimist ziet in elke mogelijkheid een moeilijkheid, de optimist ziet in elke moeilijkheid een mogelijkheid.” – onbekend

Het was een beetje weggeëbd, maar ik heb sinds afgelopen week mijn dankbaarheidsdagboekje er weer bij gepakt. Elke avond pak ik het er bij en schrijf ik de dingen op waar ik die dag dankbaar voor ben. Tevens schrijf ik op welke positieve dingen ik mij de volgende dag op wil focussen.

Hoe probeer jij je mindset positief te houden?

positieve mindset

Tot de volgende keer!

Groetjes,
Giovanna

 

Dit artikel verscheen eerder, in iets andere vorm, op Inspirerend Leven.

Photo credits: Brooke Cagle via Unsplash

1 Reactie

  1. I agree with you beyond lost and even worse turned against each other. And it”s getting worse by the day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.