Zwaar weer ondernemen
Boekrecensies

Boekrecensie Zwaar weer ondernemen

Het boek Zwaar weer ondernemen is een overlevingsgids voor ondernemers volgens de auteurs. Volgens hen is het niet de vraag óf je bedrijf ooit in zwaar weer gaat komen, maar wanneer. Wat jij dan doet is zeer bepalend of je het gaat redden in zwaar weer of niet. Hoe je kan zorgen dat je bedrijf het gaat redden, lees je in deze boekrecensie.


Over de auteurs

Het boek is geschreven door Jan Adriaanse en Erik in ’t Groen. Jan Adriaanse is hoogleraar turnaroundmanagement en Erik in ’t Groen is Senior Business Reconstructing Services. Zij hebben hun kennis van turnaroundmanagement en jarenlange ervaring met het begeleiden van ondernemers in zwaar weer gebundeld in dit boek.

Zwaar weer ondernemen inhoudelijk

Dit boek uit oktober 2020 is de grondig herziene versie van het gelijknamige boek uit 2015. Het jaar 2020 werd door de coronacrisis voor veel ondernemers een jaar waarin ze in zwaar weer kwamen. Een zeer actueel boek dus. Toch hoeft een crisis niet altijd te zorgen voor zwaar weer. Er zijn ook genoeg ondernemers in branches die zwaar getroffen werden, door het stilvallen van een groot deel van de economie sinds maart dit jaar, en die het juist ongelofelijk goed doen. Die ondernemers maakten een turnaround met hun bedrijf en pakten kansen zonder twijfelen aan.

De auteurs laten zien dat een turnaround voor elk bedrijf mogelijk is, van kleine eenmanszaken tot grote ondernemingen met honderden mensen in dienst. Het boek staat vol praktische tips, strategieën, ervaringen en handige tests. Ook laten ze zien waar grote namen, zoals Nokia en Kodak bijvoorbeeld, niet mee-veranderden met de tijd. Ze maakten geen turnaround en overleefden het als onderneming niet. Maar bedrijven zoals Lego en Harley Davidson kwamen ook ooit in zwaar weer en vonden manier om te overleven en zelfs sterker terug te komen.

Het woord ‘crisis’ wordt in het Chinees met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden. – John F. Kennedy

De oorzaken voor zwaar weer komen aanbod, wat een turnaround inhoudt en hoe je die maakt aan de hand van een turnaround plan. En er wordt uitgebreid besproken hoe je het aanpakt met de bank, eventuele zakenpartners, personeel of investeerders. Kortom een compleet boek om van een bedrijf in zwaar weer, weer een succesvolle onderneming te maken. Beslist een overlevingsgids.

Zwaar weer ondernemen

Wat highlights uit het boek:

 • De wereld verandert steeds sneller, zoals we ook bij de ontwikkeling van het coronavirus hebben gezien. Eén ding is zeker: succes is altijd tijdelijk.
 • Turnaroundmanagement is op zoek gaan naar nieuwe kansen zonder je te laten belemmeren door de onmogelijkheden van vandaag.
 • In zwaar weer moet je juist nieuwe producten en diensten introduceren.
 • Hopen op betere tijden is geen oplossing. Je verandert daar de situatie niet mee en verliest kostbare tijd.
 • Werk vanuit je droom/visie en houd die scherp voor ogen. Vaak is er onderweg afleiding ingeslopen, ga terug naar waar het allemaal mee begon en focus hierop. Het ‘hoe’ kun je daarop aanpassen.
 • Ondernemen is het zoeken en grijpen van kansen die anderen (vooralsnog) onbenut laten.
 • Fouten maken en verliezen nemen is een onderdeel van het ‘spel’ en is feitelijk dan ook geen probleem.

Te weinig worden vragen gesteld als: ‘Wat voegen we nu precies toe voor onze klanten en wat zouden we eigenlijk moeten doen?’

Voor wie is Zwaar weer ondernemen?

Voor iedereen die ondernemer is, ongeacht hoe groot je bedrijf is. En ook als het nu goed gaat met je bedrijf. Succes in het heden biedt geen garantie voor de toekomst. En ook als het ondanks de coronacrisis wel goed gaat met je bedrijf kan er een volgende crisis komen – net zo onverwacht als deze – waardoor je toch in zwaar weer komt. Van de ene op de andere dag kunnen concurrenten een bedreiging voor het voortbestaan van je onderneming worden. De conclusie van de auteurs is duidelijk: zwaar weer kan iedere persoon en elk bedrijf overkomen.

Het succes van gisteren en vandaag kan zomaar de vloek van morgen zijn.

Zwaar weer ondernemen krijgt van mij 4 sterren.

Genre: Non-fictie | Haystack* | 205 pagina’s | Nederlands | deze editie 2020 | origineel 2015

Neem voor meer zwaar weer testen, info en blogs ook eens een kijkje op de site van zwaar weer ondernemen.

Lees jij wel eens boeken over ondernemen?

Groetjes, Giovanna

*Met dank aan uitgeverij Haystack voor het recensie-exemplaar.

Voor meer boekrecensies neem hier eens een kijkje.

8 Reacties

 1. koperen aanrecht kraan zegt:

  Ik hou echt van je perspectief. Goed werk!

  1. Bedankt!

 2. Ik lees eigenlijk nooit dit soort boeken. Ik vind het af en toe wel leuk om over ondernemen te lezen, maar op de een of andere manier hebben blogs over het onderwerp dan meer mijn voorkeur.

  1. Blogs over ondernemen lees ik ook graag. Vaak zijn ze heel specifiek over een bepaald onderwerp en lees je snel over iets wat je graag wilde weten.

 3. Zelf ben ik geen ondernemer, dus ik lees ook nooit boeken over ondernemen. Heb er niet zoveel mee.

  1. Ik kan goed begrijpen dat je er dan geen boeken over leest. Deed ik vroeger, toen ik nog geen ondernemer was, ook niet.

 4. zegt:

  Nee, ik lees nooit boeken over ondernemen, maar je brengt me wel op een idee. Ergens broeit namelijk een plan in me om als ik weer kan gaan werken dat als zelfstandige te gaan doen. Een beetje kennis (kuch, doe maar heel veel kennis) over ondernemen kan dan geen kwaad!

  1. Wat leuk dat je met dat idee speelt! Ik ben heel benieuwd wat je dan wil gaan doen. In het verlengde van wat je deed (docent/onderwijs)? Of iets heel anders? Haha ja kennis over ondernemen is heel handig, ook al op voorhand!

Reacties zijn gesloten.