Zelfwaardering
Boekrecensies

Boekrecensie Zelfwaardering

Iedereen heeft zelfwaardering nodig. Het stukje houden van jezelf waardoor je positiever in het leven staat en ook in staat bent van anderen te houden. Het spreekt voor zich dat hoe meer zelfwaardering je hebt, hoe meer liefde je voor jezelf en de wereld om je heen voelt. Maar hoe krijg je meer zelfwaardering? En hoe komt het dat je zelfwaardering (soms) laag is? Het boek Zelfwaardering geeft uitleg.

Inhoudelijk

De auteur van het boek Zelfwaardering, Gertjan van Zessen, stelt dat ieder van ons een ‘vat van zelfwaardering’ in zich heeft. Hoe hoog of hoe laag onze zelfwaardering – hoe vol of hoe leeg het vat – is hangt van verschillende factoren af. Dingen in het dagelijkse leven die opgestapeld zijn. Stress of ruzie. Ook gebeurtenissen uit het verleden, groot of klein zijn van invloed op je leven nu. Een trauma meegemaakt hebben kan net zo veel impact hebben als als kind gepest worden op school of thuis verwaarloosd zijn. Maar ook het verlies van een geliefde of het kwijtraken van je huis of baan zijn van invloed. Hoe we ons voelen, wat we denken en hoe we reageren op situaties en opmerkingen van anderen hangt af van hoe gevuld ons vat is.

Een voorbeeld: iemand snijdt je af in het verkeer.
– Als het vat van zelfwaardering vol is vind je het niet kunnen wat diegene doet, maar het raakt je innerlijk niet echt. Je denkt misschien even ‘wat een wegpiraat’ maar bent het algauw weer vergeten.
– Als het vat van zelfwaardering halfvol is raakt het je wel. Je wordt boos, of je denkt ‘ze moeten mij ook altijd hebben’. Je slaat op je stuur en het blijft je nog wel even bij.
– Als het vat van zelfwaardering leeg is raak je door deze gebeurtenis overstuur. Je toetert keihard, wil misschien wel achter diegene aanrijden en hem ook snijden. Je bloed kookt en je zal dit niet snel vergeten. Of misschien raak je er zo door van slag dat je angst krijgt om te gaan rijden.

Een belangrijke key in het boek is de wissels die bij de vaten horen en opwaarts of neerwaarts gaan. Omhoog om het vat voller te maken, of omlaag waardoor het vat leger raakt. In het boek wordt uitgebreid uitgelegd hoe die wissels werken.

Zelfwaardering

Wat highlights uit het boek:

  • Een leeg vat van zelfwaardering vergroot de angst om dingen fout te doen.
  • Bij een leeg vat denkt iemand sneller ‘te veel moeite’, ‘ze zitten vast niet op mij te wachten’ of ‘ik kan het niet’.
  • Stress en negativiteit zorgen dat het vat leger raakt.
  • Daarentegen zorgen positieve dingen, complimenten en dingen voor jezelf en anderen doen, ervoor dat je vat weer gevuld raakt.
  • In relaties met anderen (liefdesrelaties, maar ook werkrelaties of die met je ouders of kinderen) maakt het een groot verschil hoe de vaten van beide personen zijn. Twee mensen met een vol vat communiceren bevestigend; twee mensen met een leeg vat communiceren met irritatie.

Quote uit het boek:

‘Zelfwaardering is de optelsom van alle elementen in een persoon die positief ervaren worden.’

Review

Dit boek is de derde uit mijn zelfhulpboeken-leeschallenge. Ik vond het een zeer interessant boek. Ik had even moeite om erin te komen, ik weet niet precies waarom eigenlijk, misschien omdat het best wel een zwaar onderwerp is, maar ik ben blij dat ik doorlas. Voor mij was het een eyeopener je vat van zelfwaardering – een andere benaming ervoor is bijvoorbeeld de Emotionele Bankrekening – door verschillende redenen gevuld dan wel leeg kan zijn. En dat dat ook best snel kan gaan. Het kan dat je vat erg leeg is door jarenlange patronen, of denkwijze, maar met een paar relatief simpele oefeningen is het vat toch weer te vullen. Dit kan zonder te hoeven praten over problemen of trauma’s die er mogelijk zijn. Dat is fijn, want zodoende kan je er zelf thuis ook mee aan de slag.

Ik vond het een interessant, verhelderend en praktisch boek.

Het krijgt van mij 3 sterren.

Meer boekrecensies lees je hier.

Geef jij jezelf waardering als je iets goeds gedaan hebt?

Groetjes, Giovanna

Met dank aan uitgeverij SWP voor het recensie-exemplaar!

8 reacties

  1. Zelfhulpboeken zijn niet zo mijn ding, maar deze spreekt me wel aan.

    1. Leuk dat dit boek je dan wel aanspreekt!

  2. Leuk boek! Ik denk dat het iedereen wel een beetje kan helpen.

    1. Dat denk ik ook, voor iedereen is er wel iets uit te halen.

  3. zegt:

    Wat een interessante inzichten inderdaad! Ik kan me voorstellen dat het een boek is waar je echt even in moet komen, maar het klinkt zeker als een waardevol boek om eens door aan het denken gezet te worden.

    1. Het is zeker een waardevol boek dat aan het denken zet, altijd fijn om dit soort boeken tegen te komen.

  4. Lilian zegt:

    Klinkt als een interessant boek! Ik heb hem gereserveerd bij de bieb 🙂

    1. Leuk! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Veel leesplezier alvast!

Reacties zijn gesloten.