zakelijke video's
Boekrecensies

Boekrecensie Zelf zakelijke video’s maken

Als zelfstandig ondernemer zit ik er de laatste tijd wel eens over te denken om naast mijn blogs ook af en toe een video te maken. Daarom kwam het boek Zelf zakelijke video’s maken als geroepen. In deze boekrecensie lees je wat je van dit boek kan verwachten en wat ik er van vond.

Waarom zakelijke video’s?

Het voordeel van zakelijke video’s is dat je als ondernemer persoonlijker kunt zijn, meer kan laten zien (van jezelf en je onderneming) en ook letterlijk een kijkje achter de schermen kan geven. Ook kunnen video’s aantrekkelijk zijn als je doelgroep liever even een videootje kijkt dan een blog leest.

Over de auteur

Pelpina Trip is consultant, trainer en spreker. Ze adviseert bedrijven en geeft trainingen. Zo helpt ze mensen om zich zakelijk met behulp van goede video’s beter op de kaart te zetten. Via haar eigen website geeft ze trainingen via de Pelpina Academy. De in het boek vermelde download van het videostrategiecanvas stond eerst nog niet op haar site, maar Pelpina heeft er voor gezorgd dat hij ondertussen ook te downloaden is. In het boek is het canvas namelijk niet goed leesbaar, dus fijn dat het ook groot te bekijken is. Ook op Frankwatching geeft Pelpina soms webinars en deelt ze videotips in haar blogs en video’s.

Zelf zakelijke video’s maken inhoudelijk

In dit compacte boekje uit de serie Digitale trends en tools in 60 minuten leert Pelpina je in vijf stappen zelf zakelijke video’s te maken. Ze vertelt precies wat je ervoor nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. Heb je geen geld voor een dure camera met toebehoren? Gelukkig kan het opnemen en bewerken ook prima met een smartphone met goede camera. Pelpina legt het filmen met zowel een echte camera als met een smartphone uit. Ook vertelt ze hoe je een videoplan maakt en hoe je licht, geluid en camera checkt voor je begint te filmen. Naast het opnemen van een video van jezelf, leert ze je ook veel over het filmen en interviewen van anderen. En niet alleen op het gebied van geluid, licht en camera, maar bijvoorbeeld ook over vraagtechnieken en hoe je de geïnterviewde op zijn gemak kan stellen.

Wat highlights uit het boek:

 • De beste video’s maak je met een goede planning.
 • Kies voor elk sociale medium de juiste stand (horizontaal of verticaal beeld) en de juiste lengte (afspeeltijd).
 • Een goed muziekje bij je video maakt het helemaal af.
 • Ook je logo in beeld brengen geeft het net dat beetje meer.
 • Ondertiteling kan handmatig of automatisch gebeuren.
 • Editen kan eenvoudig met een app op je telefoon.
 • Say Dog, See dog. Laat zien waar je het over hebt.
 • Doe voor elke opname altijd eerst de basischeck: audio, licht, camera.

Quote uit het boek:

‘Wil je een dynamische video? Zorg dan voor veel variatie in shots.’

Review

Een heel leuk en interessant boek met overzichtelijke schema’s, stap-voor-stap uitleg en adviezen per sociaal platform. Ondanks het kleine formaat van het boek (iets groter dan A6) is de inhoud zeer uitgebreid. Pelpina legt alles op een duidelijke manier uit zodat ook iemand (zoals ik!) die nog nooit een zakelijke video gemaakt heeft er goed mee uit de voeten kan. En dan tel ik, als ik zeg nog nooit een video gemaakt te hebben, even de filmpjes zoals die van een klaterend beekje voor in mijn stories niet mee als serieuze video. 😉 Ik hoop binnenkort (doodeng!) een eerste, zakelijke, video te gaan maken. Maar met deze gids erbij heb ik er alle vertrouwen in dat dat ook gaat lukken.

Het krijgt van mij 4 sterren.

Genre: Non-fictie | Haystack | 155 pagina’s | Nederlands | 2019 |

Heb jij al eens een zakelijke video gemaakt?

Groetjes, Giovanna

Met dank aan uitgeverij Haystack voor het recensie-exemplaar!

6 Reacties

 1. Is zeker een aanrader dit boekje, als je een stap verder wilt met video dan nu!

 2. Simone zegt:

  Wat leuk en interessant. Ik vind video ook nog een beetje een eng domein, alleen filmpjes zonder geluid en boomerangs verschijnen er tot nu toe op mijn social media. Ik ga dit boekje onthouden!

 3. Lianne zegt:

  Klinkt interessant! Leuk dat jij je daar eens aan zou willen wagen. Lijkt me een mooie uitdaging, maar het is niks voor mij. Ik schrijf veel liever.

  1. Is zeker een mooie uitdaging. 🙂

 4. zegt:

  Oh, wat leuk! Lijkt me inderdaad eng, zo’n video maken, maar als het dan lukt, voel je je vast en zeker een superheld.

  1. Haha, yes daar ga ik voor! Ik hou het als stip aan de horizon, als ik een video ga maken, het superpower gevoel erna!

Reacties zijn gesloten.