Sterker dan ooit
Boekrecensies

Boekrecensie Sterker dan ooit

‘De wijsheid van vallen en opstaan’, luidt de heerlijke ondertitel van het boek Sterker dan ooit van Brené Brown. Het is niet altijd makkelijk om je kwetsbaar op te stellen en een moedig leven te leiden. Het is onvermijdelijk dat we uiteindelijk zullen struikelen.

De auteur

Brené Brown is professor en onderzoeker aan de universiteit van Houston. Ze deed er ruim twaalf jaar onderzoek naar moed, kwetsbaarheid, schaamte en authenticiteit. Ze bekeek alles vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Wat prima was en gedegen onderzoek opleverde. Tót ze met een klap besefte dat de niet-helpende dingen die ze over anderen had opgeschreven in een onderzoek, ook één voor één in haar eigen leven genesteld waren. Dit werd het begin van, zoals ze het zelf noemt, ‘een inzinking spiritueel ontwaken’. Alles wat ze ontdekte, ondervond en toepaste in haar eigen leven, beschrijft ze in haar boeken.

Brené is auteur van meerdere zelfhulpboeken. Een van haar andere boeken, De moed van imperfectie las ik onlangs. De kracht van kwetsbaarheid las ik in januari en deze las ik in maart voor mijn zelfhulpboeken leeschallenge.

Quote uit het boek:

We zijn geboren makers. Wat we leren gaat van ons hoofd via onze handen naar ons hart.

Sterker dan ooit inhoudelijk

In De moed van imperfectie en De kracht van kwetsbaarheid laat Brené zien wat het is om je kwetsbaar op te stellen, hoe je dat doet en ook dat het de enige weg is naar meer liefde, erbij horen, creativiteit en vreugde. Maar ze laat ook zien dat het niet altijd makkelijk is om een moedig leven te leiden. Het is onvermijdelijk dat we uiteindelijk zullen struikelen. In Sterker dan ooit laat ze zien dat, hoe groot het probleem of de situatie ook is, sterk weer opstaan na een val de manier is om met hart en ziel te leven.

Zelf zegt ze in dit boek over Sterker dan ooit en de vorige twee boeken:

Ik zie de voortgang van mijn werk als volgt:

De moed van imperfectie – Wees jezelf

De kracht van kwetsbaarheid – Ga er helemaal voor

Sterker dan ooit – Vallen. Opstaan. En het opnieuw proberen.

Zekerheid

Brené vertelt dat ze heeft geleerd het op te geven om dingen zeker te weten, dat was iets wat ze altijd deed, moest doen. Soms mist ze het zeker nog om te doen alsof ze zekerheid kan bereiken. En dat is ook precies wat het is. Doen alsof. Dingen zeker te weten is alleen maar schijn, je weet niets zeker, maar je prent jezelf in dat dat wel zo is, om je zeker en veilig te voelen.

Als we stoppen met ons iets aan te trekken van wat anderen denken en we ons niet meer gekwetst voelen door kritiek en kleinerende opmerkingen, dan verliezen we ons vermogen om verbinding aan te gaan. Maar als we ons laten inperken door wat andere mensen denken, dan verliezen we de moed om ons kwetsbaar op te stellen. Daarom moeten we selectief zijn met betrekking tot de feedback die we toelaten in ons leven. Voor Brené geldt: als iemand niet zelf ook in de arena staat (uitdagingen aangaat) en zich een schop onder de kont laat geven, is ze niet geïnteresseerd in diens feedback.

Sterker dan ooit

Dat vind ik een mooie graadmeter: alleen de feedback telt van mensen die zelf ook hun nek uitsteken en uitdagingen niet uit de weg gaan. Mensen die weten wat het is om te vallen en weer op te staan. Mensen die zich ook kwetsbaar opstellen en zich niet vanaf de zijlijn beter voelen dan jou.

De Tweede Dag

Een sterke vond ik ook wat ze schreef over de ‘tweede dag’. Als voorbeeld gaf ze een driedaagse training die haar bedrijf geeft. De tweede dag is vaak het zwaarste. De motivatie ebt weg, het einde is niet in zicht, twijfels ontstaan, een gevoel van ‘ben ik wel goed genoeg’, en je bent moe. Toch moet je deze dag niet overslaan, het is een belangrijk onderdeel van het proces. Dit geldt voor elk proces waar we in zitten: een boek schrijven, fulltime ondernemen, moeder zijn. Je begint enthousiast, maar de middenfase is best zwaar. Het is vaak het ‘point of no return’. Je bent al te ver om met je boek te stoppen, dus je moet wel door. Maar eigenlijk weet je niet meer hoe nu verder.

Quote:

‘It’s always the darkest before dawn.’

Brené beschrijft die middenfase als: je zit ‘in het donker’ en de deur achter je is dichtgegaan. Je zit er inmiddels te ver in om nog te kunnen omkeren en je bent nog niet dicht genoeg bij het einde om het licht te zien. Helaas zorgen ervaringen en succes er niet voor dat je makkelijker door dit middelste deel gaat. Die fluisteren je alleen toe stug door te zetten en te zien dat dit een onderdeel is van het proces.

Magic

Het midden is vervelend, maar het is ook de plek waar de magie plaatsvindt. Wanneer je tijdens het schrijven van je verhaal worstelt met je personages of met je verhaallijn, besef dan dat je op ‘dag twee’ zit, in het midden van je proces.

Wat highlights uit het boek (sommige zijn doordenkertjes):

  • Leer te denken: het maakt niet uit wat ik voor elkaar krijg en wat er blijft liggen – ik ben goed genoeg.
  • Falen is pijnlijk. Het voedt de ‘stel dats’ en ‘had ik maars’ waardoor veroordeling en schaamte vaak niet lang op zich laten wachten.
  • De term falen roept, als het ons eigen falen betreft, vaak dingen op als: verdriet, angst, jezelf voor schut zetten, wanhoop, paniek, schaamte en een gebroken hart.
  • Als anderen gefaald hebben en weer doorgaan, roept dat bij ons dingen op als: open, kundig, dapper en moedig.
  • Het maakt niet uit of we klaar zijn voor een emotioneel avontuur of niet – gekwetst worden we allemaal wel een keer. Iedereen. Zonder uitzondering.
  • Ervoor kiezen om ons eigen verhaal te schrijven geeft ons een ongemakkelijk gevoel; het is kiezen voor moed boven gemak.
  • We doen allemaal wat we kunnen; we doen allemaal ons best.
  • Zelfingenomenheid is het pantser van zelfhaat.
  • We vergelijken niet als we ons goed over onszelf voelen; dan zoeken we naar wat goed is in anderen.
  • Als we compassie met onszelf beoefenen, hebben we ook compassie met anderen.

Quote uit het boek:

De waarheid is: vallen doet pijn. Durf moed te houden en voel je weg omhoog.

Review

Wederom een goed boek van Brené Brown. Een erg goed boek zelfs. Omdat ze zo open en eerlijk vertelt over haar eigen worsteling met kwetsbaarheid, falen, onzekerheid en fouten maken is het een prettig leesbaar boek vol herkenbaarheid. Nooit is haar toon belerend, het voelt meer alsof je naar een goede vriendin luistert die vertelt waar ze mee zit en hoe ze ontdekte dat ze het anders aan moest pakken, wil ze andere resultaten boeken. Ik vind Sterker dan ooit haar beste boek tot nu toe. Er zit zoveel in, zoveel verschillende onderdelen, ik heb in deze boekrecensie slechts een deel ervan kunnen belichten. Anders zou het een héél lange boekrecensie worden. Maar ook de vele andere onderwerpen uit het boek vond ik reuze interessant, met veel nieuwe inzichten en eyeopeners.

Het boek krijgt van mij 5 sterren.

Genre: Non-fictie | A.W. Bruna/Lev. boeken | 313 pagina’s | Nederlands, vert. (Amerikaans) | 2017 | origineel 2015

Wat heb jij met vallen en opstaan geleerd?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Alleen al de ondertitel vind ik een behoorlijke nadenker. Klinkt interessant!

    1. Zeker een flinke nadenker!

  2. zegt:

    Ik ben op dit moment De kracht van kwetsbaarheid aan het lezen en ze maakt daarin zoveel goede punten! Door jouw review ben ik ook erg benieuwd naar dit boek, dus hij gaat zeker op de lijst!

    1. Als De kracht van kwetsbaarheid je aanspreekt, is Sterker dan ooit zeker ook een aanrader!

Reacties zijn gesloten.