‘Een epische gids voor jonge schrijvers’, luidt de ondertitel van het boek Sterke verhalen & hoe je ze schrijft van Rebecca Stern & Grane Faulkner. Het boek is een praktische gids voor alle beginnende schrijvers. Benieuwd hoe je sterke verhalen kunt schrijven? Je leest het in mijn boekrecensie.
Sterke verhalen inhoudelijk
Het boek is in de eerste plaats geschreven voor jongeren, maar is zeker geschikt voor beginnende schrijvers van alle leeftijden. Sterke verhalen is geschreven voor eenieder die graag verhalen schrijft of wil gaan schrijven. Het boek bestaat uit vier delen:
- Deel 1: een goede voorbereiding.
- In deel 2: aan de slag met je personages, plot en een wereld bouwen.
- In deel 3: ga je aan de slag met wat je geleerd hebt, verdeeld over 4 weken. Plus nog veel meer schrijftips, uitleg en oefeningen.
- Deel 4: terug naar het begin: het schrijven, en blijven schrijven.
Sterke verhaal helpt beginnende schrijvers van het begin tot het eind met het schrijven van een boek. Waar begin je? Wat voor boek gaat het worden? Hoe veel woorden wil je schrijven? Hoe bedenk je geloofwaardige personages? Hoe schrijf je een goed plot? Hoe schrijf je een einde? En wat kun je doen als je boek klaar is?
Wat highlights uit het boek:
- Subplots helpen je personages ontwikkelen en tegelijkertijd het hoofdplot een duwtje vooruit te geven.
- Geef jezelf een deadline en een doel.
- Leer je dagelijkse word count-goal kennen.
- Ontdek wat voor schrijver je bent: een planner, een schipper of een plipper.
- Ontwikkel een schrijfroutine.
- Ideeën zijn overal om je heen.
- Waar je op moet letten als je een compleet nieuwe wereld of plaats bedenkt.
- Zorgen dat je schrijfomstandigheden optimaal zijn.
- Antagonisten hoeven geen fysieke wezens te zijn, maar kunnen ook de natuur (wildernis of een orkaan), een ziekte (hondsdolheid) of een corrupte regering zijn. Dan heet de antagonist een abstracte antagonist.
- Een plot vertaalt naar een wiskundige formule ziet er ongeveer zo uit:
Personages + verlangens + conflict = verhaal

NaNoWriMo
Verrassend vond ik het te lezen dat NaNoWriMo in het boek een grote rol speelt. Dat is op zich niet zo vreemd, het is een Amerikaans boek en NaNoWriMo is in Amerika ontstaan, maar op de omslag (zowel op de voorkant als in de achterflaptekst) van deze vertaling wordt dit nergens vermeld. Wellicht dat gedacht wordt dat het in Nederland (nog) niet bekend is? Het groeit echter aan bekendheid en steeds meer Nederlandse schrijvers doen in november mee aan deze wereldwijde schrijfmaand. Jammer dat ik niet wist dat NaNo er ook in voorkomt, anders had ik het voordat NaNoWriMo begon al gelezen en er toen aandacht aanbesteed. Nu bleef het boek door omstandigheden even liggen en ging ik er een paar dagen na NaNo pas in lezen.
Jammer, want NaNoWriMo is juist zo’n goed hulpmiddel om meters te maken als je eenmaal aan het schrijven bent. De schrijvers van dit boek helpen om je zelfbepaalde schrijfdoel (dat hoeft dus zeker geen 50.000 woorden in een maand te zijn, dat mag ook 1000 per maand zijn, of 167 woorden per dag) te halen en om je doel bij te stellen als je niet gaat halen.
Is ‘zegt’ dood?
Een goed stuk vond ik ook de alinea’s over dat er tegenwoordig wordt gezegd dat het not done is om ‘zegt’ of ‘zei’ regelmatig te gebruiken. Maar, zeggen de schrijvers van dit boek terecht, al die vervangingen zoals ‘bulderde’, ‘hijgde’, ‘spotte’ of wat dan ook, is vooral veel franje en tierelantijntjes en leidt af van de boodschap.
Quote uit het boek (aan het einde, voor als je klaar bent met je boek te schrijven):
‘Als je nu denkt: … “Ik heb heel hard aan mijn verhaal gewerkt, dus het is eigenlijk wel perfect!” Dan hebben we nieuws voor je: je eerste versie is geen definitieve versie. Nooit! Elk boek in jouw kast (of een andere kast) is herzien en bewerkt, waarschijnlijk meer dan eens.’
Review
Een erg leuk, praktisch en interessant boek. Zeer de moeite waard om te lezen. Ik ben nog niet eerder een schrijfboek voor jongeren tegengekomen, dat zo uitgebreid is, en tevens voor beginnende schrijvers van alle leeftijden geschikt is. Het boek is afwisselend door de fijne combinatie van uitleg van technieken, voorbeelden uit bekende boeken (diverse genres), leuke opdrachten, peptalk van beroemde schrijvers en ruimte voor eigen aantekeningen. Het boek daagt beginnende schrijvers uit om aan de slag te gaan, vol te houden en om nieuwe dingen te proberen.

Het krijgt van mij 4 sterren.
Genre: Non-fictie | Blossom Books | 304 pagina’s | Nederlands, vert. (Amerikaans) | 2019 (1e druk)
Lees jij wel eens boeken over schrijven?
Groetjes, Giovanna
Met dank aan uitgeverij Blossom Books voor het recensie-exemplaar!
Ik zou ooit nog een keer een kookboek willen schrijven. Dat lijkt me zo leuk!
Dat is zeker leuk!! En goed idee, je recepten op je website zijn altijd heel leuk en inspirerend.
Klinkt leuk! Ik ben dol op sterke verhalen, maar zelf vind ik het altijd mega belangrijk dat dingen kloppen. Alleen op m’n blog overdrijf ik nog wel eens dingen, maar zelfs in persoonlijke mails en m’n dagboek check ik alles 😉
Haha dat is zeker belangrijk, dat vinden de schrijvers van het verhaal ook. Met de titel wordt dan ook bedoelt dat het sterk “goed” is, en niet dat het sterk “overdreven” is.
Klinkt als een interessant boek! De omslag ziet er erg uitnodigend uit en ik vind schrijfboeken sowieso altijd leuk om te lezen. Ik was wel even bang omdat je zei dat het voornamelijk voor jongeren is die beginnen met schrijven, dat er eigenlijk alleen maar dingen in staan die ik eigenlijk allemaal al weet. Maar dat is dus niet het geval geweest denk ik? Want jij hebt er zo te zien nog wel wat van opgestoken?
Het is zeker een heel interessant boek en zeker niet alleen voor jongeren. Er zal in jouw geval (net als bij mij), omdat jij ook al veel over schrijven gelezen hebt, vast wel een hoop zijn dat je al weet. Toch heb ik er best nog wat van opgestoken. Als schrijver, maar ook als redacteur en als schrijfcoach.