zelfhulpboek
Blog

Boekrecensie Leven met wind mee

Op de dag van de boekpresentatie kocht ik het boek en ging ermee onder mijn arm naar de boekpresentatie. Ondanks dat Jelle’s eerste boek Steeds Leuker nog steeds op mijn To-be-read list stond, wilde ik toch meteen met dit boek beginnen. Mijn boekrecensie en hoe je leert leven met wind mee, lees je hier in deze blog.

Inhoudelijk

Jelle Hermus van soChicken pleit voor een dramaloos-leven. Volgens hem moet dat kunnen en levert het je een leuk en moeiteloos leven op met minder tegenwind en veel minder ellende. Het leven hoeft niet moeilijk te zijn, is zijn visie. Zodra je leert om je eigen drama te verminderen leer je van het leven te genieten. Dit doe je door voornamelijk één simpele gewoonte toe te passen: mediteren. Naast deze belangrijke gewoonte helpt hij je een andere manier van kijken naar je gedachten en gevoelens te hebben.

Wat highlights uit het boek:

 • Door te mediteren kun je afstand creëren van je drama.
 • Dingen zijn – het zijn je gedachten over die dingen die er een drama van maken. Leven zonder drama voelt als leven met wind mee. Moeiteloos, aangenaam en eindeloos fascinerend.
 • Oordelen zijn gewoon gedachten. Veroordelende gedachten maken klein, onvrij en verkrampt.
 • Op het moment dat je allerlei verwachtingen koestert rond ‘goed’ en ‘slecht’, beginnen de problemen. Zowel in jezelf als bij anderen.
 • Oordelen maakt je iemand die je niet wil zijn.
 • Nadenkertje: hoe jij oordeelt over anderen legt bloot hoe jij over jezelf denkt.
 • Tevredenheid is wat overblijft als je stopt met het geloven van alle ontevreden gedachten. Hoe meer ontevredenheid je ervaart, des te meer drama er in je leven ontstaat.

Review

Ik had even wat moeite om echt in het boek te komen. Ik vond het begin wat oppervlakkig en voor mij niet zo heel vernieuwend. Misschien heb ik al te veel zelfhulpboeken gelezen? Maar vandaar dus dat, ondanks dat ik er meteen na aanschaf in begonnen was, het een tijdje duurde voor ik hem uitlas. Dat ik de uitdaging aanging om elke maand een zelfhulpboek te lezen spoorde mij aan om verder te lezen. Met resultaat. Voor het einde van deze maand had ik hem uit. Gelukkig werd het boek ook pakkender en interessanter. Met veel goede tips en praktische handvaten. Ik merkte dat als iets mij tegen zat in die tijd dat ik er in las, en ik er (negatieve) gedachten over kreeg, ik nogal eens dacht aan het boek en dat Jelle vertelde dat alles maar gedachten zijn. Je kiest er zelf voor om die te geloven of niet. Oh, ja dacht ik dan, deze negatieve gedachte wil ik helemaal niet geloven.

Hij pleit verder voor het elke dag, liefst twee keer per dag, mediteren als oplossing voor een leven met wind mee. In sommige hoofdstukken schreef hij dit zoveel keer, dat het mij wel een beetje ging irriteren. Net als wanneer iemand continue tegen je zegt dat je twee liter per dag moet drinken, het liefst water. Na drie keer weet je dat echt wel. Vaker horen is irritant. Dat werkt bij mij, wat het mediteren betreft zeker, helaas averechts. Ik ben er dan ook niet door gaan mediteren, maar sluit niet uit dat ik het volgens zijn manier nog wel eens ga proberen. Want het klinkt wel goed om te doen.

wind mee

Al met al een leuk boek, met af en toe wat stukken die mij persoonlijk wat tegenvielen, maar met zeker ook heel veel goede stukken

Het boek krijgt van mij 3 sterren.

Leuke weetjes:
– Als je Jelle in het echt tegenkomt (boekpresentatie of elders) mag je hem altijd om een free hug vragen, en die krijg je dan ook. 🙂
– Bij het boek Leven met wind mee (1e editie) krijg je een couponcode voor de gratis online cursus (t.w.v. €30,-) die bij het boek hoort. Bij mij ging de activatie van die code mis en daarna lukte het niet meer. Een paar keer over en weer gemaild met het soChicken hoofdkwartier, waarna niet alleen de cursus toch goed geactiveerd werd, maar ik ook nog eens een korting erbij kreeg voor een volgende cursus. Sjors, nogmaals bedankt voor je hulp en de goede service!

Heb jij het boek al gelezen?

Groetjes,

Giovanna

8 Reacties

 1. Amelie van Writings by Amelie zegt:

  Mooie en eerlijke recensie! Ben ik wat mee. Vaak hangt het ook af van de levensfase waar je inzit of het boek al dan niet vernieuwende inzichten meebrengt!

  1. Fijn om te lezen dat je er wat aan hebt! Klopt helemaal dat een boek je in de ene levensfase meer aan zal spreken dan in een andere.

 2. Irene zegt:

  Deze heb ik ook liggen en wil ‘m ook lezen tijdens mijn zelfhulpboekenjaar! Ben heel benieuwd. Fijn om je eerlijke review te lezen!

  1. Ik had hem inderdaad erbij zien staan op jouw lijstje voor je jaar zelfhulpboeken lezen. Ben heel benieuwd wat jij er na het lezen van vind. Hoor het graag van je ter zijner tijd.

 3. zegt:

  Wat leuk om jouw eerlijke review over dit boek te lezen! En goed dat je ook de mindere punten deelt. Ik zou het inderdaad ook wel irritant vinden als een auteur steeds herhaalt dat je zou moeten mediteren. Na een tijdje weet je het wel 😉 Verder klinkt het wel als een mooi en leerzaam boek.

  1. Het was zeker wel een mooi en leerzaam boek, met goede stukken.
   Gelukkig ben ik niet de enige die dat irritant vind.

 4. zegt:

  Fijne review. Ik lees Jelle zijn artikelen altijd en ik vind ze heel inspirerend. Zijn boeken ga ik ook zeker lezen.

  1. Zijn artikelen zijn zeker leuk om te lezen, lekker pakkend ook. Alvast veel leesplezier met het boek!

Reacties zijn gesloten.