kwetsbaarheid
Boekrecensies

Boekrecensie De kracht van kwetsbaarheid

‘Heb de moed om niet perfect te zijn’, luidt de intrigerende ondertitel van het boek De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown. We denken dat perfect zijn de oplossing is. En dat perfect zijn beter en veiliger voor ons is dan kwetsbaar zijn. Brené bewijst het tegendeel. Hoe? Je leest het hier in mijn boekrecensie.

De auteur

Brené Brown is professor en onderzoeker aan de universiteit van Houston. Ze deed er ruim twaalf jaar onderzoek naar moed, kwetsbaarheid, schaamte en authenticiteit. Ze bekeek alles vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Wat prima was en gedegen onderzoek opleverde. Tót ze met een klap besefte dat de niet-helpende dingen die ze over anderen had opgeschreven in een onderzoek, ook één voor één in haar eigen leven genesteld waren. Dit werd het begin van, zoals ze het zelf noemt, ‘een inzinking spiritueel ontwaken’. Alles wat ze ontdekte, ondervond en toepaste in haar eigen leven beschrijft ze in haar boeken.

Brené is auteur van meerdere zelfhulpboeken. Een van haar andere boeken, De moed van imperfectie las ik onlangs. De kracht van kwetsbaarheid las ik in januari voor mijn zelfhulpboeken leeschallenge.

De kracht van kwetsbaarheid inhoudelijk

Vanuit haar onderzoeken, maar bovenal vanuit haar eigen ervaringen, worstelingen en onzekerheden, moedigt ze je aan om ook je perfectionisme los te laten. Ze helpt je uitdagingen aan te gaan en kwetsbaarheid niet langer als een vijand te zien. Door die te omarmen zal je leven niet perfect en pijnloos zijn, maar wel een zonder de constante angst gekwetst te worden en je niet open te durven stellen. Een verandering die het waard is om door te voeren. Na het boek De moed van imperfectie zoomt Brené in dit boek in op kwetsbaarheid. Wat is het? Waarom zijn we zo bang kwetsbaar te zijn? Waarom zouden we ons openstellen met het risico gekwetst te worden? Ook ontkracht ze een aantal hardnekkige mythes over kwetsbaarheid.

Wat highlights uit het boek (sommige zijn doordenkertjes):

 • Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen.
 • Kwetsbaarheid is geen vorm van zwakte.
 • We zijn gemaakt voor verbondenheid met anderen. Dat is wat ons leven richting en zin geeft, als het daaraan ontbreekt lijden wij daaronder.
 • Perfectionisme is niet de weg die ons naar onze taken en doelen leidt, maar een gevaarlijk dwaalspoor.
 • Perfectionisme is een loodzwaar schild.
 • Gezond streven is op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden? Perfectionisme is op de ander gericht: wat zullen ze ervan vinden?

Quote uit het boek:

 • Zonder kwetsbaarheid is intimiteit onmogelijk.
kwetsbaarheid

Review

Omdat Brené open en eerlijk vertelt over haar eigen worsteling met kwetsbaarheid is het een prettig leesbaar boek vol herkenbaarheid. Want proberen we niet allemaal – in meerdere of mindere mate – perfect te zijn en ons sterk in plaats van kwetsbaar op te stellen? Met humor en een gezonde dosis zelfspot vertelt ze hoe ze anders naar deze dingen leerde kijken en ermee om te gaan. Ze deelt hoe ze leerde zich open te stellen en niet meer geleid te worden door de angst om gekwetst te worden. Ook deelt ze uit haar onderzoeken wat kwetsbaarheid voor mensen betekent. De antwoorden zijn soms erg uiteenlopend, maar daardoor is het voor iedereen wel herkenbaar. Ze laat zien dat kwetsbaarheid en kwetsbaar durven zijn niet één ding is, noch een (ander) strak stramien. Iets wat perfectionisme zeer zeker wel is.

Terwijl perfectionisme roept om erkenning, gezien te worden en écht contact met anderen, zorgt het er juist voor – door de angst kwetsbaar te zijn – dat we gesloten zijn en mensen niet dichtbij ons kunnen komen. Hoe paradoxaal! ‘Zonder kwetsbaarheid is intimiteit onmogelijk.’

Mantra’s of affirmaties

Tot slot wil ik nog een paar mooie mantra’s delen die helpen perfectionisme binnen de perken te houden:

 • Haastige spoed is best wel goed;
 • Wat perfect is komt nooit af;
 • Goed genoeg is eigenlijk verdraaid goed.

Het boek krijgt van mij 3 sterren.

Genre: Non-fictie | Levboeken | 271 pagina’s | Nederlands, vert. (Amerikaans) | 2013 | origineel 2012

Waar durf jij je kwetsbaar in op te stellen?

Groetjes, Giovanna

16 Reacties

 1. nicole orriens zegt:

  Ik las in de Linda een kritisch artikel over kwetsbaarheid tonen, en dat we nu soms zijn doorgeslagen daarin. Ik vond het erg interessant.

  1. Klinkt interessant! Ja, helaas slaan we altijd door met dingen die goed voor ons zijn, kijk bijvoorbeeld naar de hype met health food en superfoods…

 2. zegt:

  Wat een prachtige inzichten en doordenkers heb je uit het boek gehaald. Eigenlijk had ik er nooit zo bij stilgestaan dat kwetsbaarheid in zekere zin het tegenovergestelde van perfectionisme is. Dit boek staat zeker op mijn lijstje om ook eens te lezen.

  1. Leuk dat je het boek ook wil gaan lezen! Brené heeft wel meer van die eye openers, heel fijn.

 3. Lilian zegt:

  Ik heb ‘Sterker dan ooit’ van haar gelezen, maar die pakte me niet zo. Maar toen had ze deze al geschreven en dacht ik al, misschien moet ik die eens lezen, want ik had het gevoel dat ik een stap oversloeg. Ik vind haar wel een heel leuk mens namelijk haha 😉 Dank je voor de reminder.

  1. Ja ze schrijft (en spreekt) erg leuk. Heel down to earth en likeable. Sterker dan ooit heb ik ook liggen, die staat voor volgende maand op de planning, dus ik ben benieuwd! Hoewel de boeken ook prima los te lezen zijn volgens mij, heb ik ook wel het gevoel dat er een logische opbouw, opvolgende stappen, in zitten. Ik ben benieuwd wat je van deze gaat vinden!

 4. Ilona Wielinga zegt:

  Klinkt als een heel mooi boek. Ik heb nog een Bol cadeaukaart liggen, denk dat ik nu wel weet wat ik er mee bestel 😉

  1. Leuk dat het je heeft kunnen inspireren! 🙂

 5. Rachel Kromdijk zegt:

  Dit lijkt mij een mooi boek, en wat leuk dat je hier een review over hebt geschreven!

  1. Dankjewel! 🙂

 6. Marloes zegt:

  Lijkt me een interessant boek. Mooie quotes waar ik nu al lang over na kan denken. Wel ben ik, net als Audrey, benieuwd waarom het boek maar drie sterren krijgt. Er staan geen echte negatieve dingen over het boek beschreven.

  1. Het is zeker een interessant boek. Verrassend dat er meerdere lezers zijn die vinden dat 3 als ‘maar’ 3 sterren overkomt. 3 sterren is bij mij gewoon een goed boek. Benieuwd of 3 door de meeste mensen dan meer als middenmoot gezien wordt, en ik het dan vooral als ‘goed’ bestempel… Hmm *denkt diep na*.
   Voor mij was er namelijk niks negatiefs aan het boek. Hooguit dat ik soms dingen las die ik ook in haar vorige boek heb gelezen, goede dingen, daar niet van. Daardoor werd het voor mij geen 4 sterren.

 7. zegt:

  Dit boek wil ik nog altijd lezen! Ben ik toch wel benieuwd waarom je op ‘maar’ 3 sterren uitkomt terwijl ik niet echt negatieve dingen lees?

  1. Het is zeker een aanrader. Grappig dat de 3 sterren voor jou als ‘maar’ 3 sterren overkomen. 3 sterren is bij mij gewoon een goed boek. 🙂 Ik heb getwijfeld tussen 3 en 4 sterren en een 4 was het net niet voor mij. Niks negatiefs aan het boek hoor. Hooguit dat ik soms dingen las die ik ook in haar vorige boek heb gelezen, goede dingen, daar niet van. Maar dat maakt misschien dat ik er iets minder vol van was? Het is en blijft een gevoelskwestie natuurlijk.

 8. zegt:

  De paar quotes vind ik al behoorlijke nadenkers inderdaad. Lijkt me een inspirerend boek (want ja, iets met graag alles perfect hier).

  1. Daar is deze auteur echt sterk in, van die quotes die je aan het denken zetten. Lekker pakkend ook. Een goed boek voor perfectionisme is het zeker. 🙂

Reacties zijn gesloten.