Happy Lifehacks 365
Boekrecensies

Boekrecensie Happy Lifehacks 365

Happy Lifehacks 365 is de praktische opvolger van Happy Life 365. In dit tweede boek laat Kelly Weekers zien hoe je met kleine, simpele stappen grote veranderingen in je denkwijze en daarmee in je leven aan kunt brengen. Gaat het boek je een happy life geven? Je leest het hier in mijn boekrecensie.


De oplettende lezer is het misschien wel opgevallen dat Happy Lifehacks 365 in eerste instantie niet in de challenge stond. Shinrin-yoku van Frances Miralles en Héctor Garcia stond op de planning. Eerder las ik Ikigai van dezelfde auteurs. Dat was een leuk en interessant boek over waarom mensen in de blue zones gezond en fit honderd worden. Daar had ik ooit een documentaire over gezien en ook het boek Ikigai was leuk.

Dus toen Shinrin-yoku in de winkels lag en het over de natuur en het bos ging, leuk mij dat – als natuurliefhebber – een interessant boek. Maar eigenlijk dacht ik toen ik begon te lezen al gauw ‘Waarom heb ik dit boek gekocht?!’. Ik vond het zweverig, vergezocht en een slap verhaal. En na een paar hoofdstukken ergeren heb ik het boek weggedaan (toen het over boomknuffelen ging wist ik dat dit écht niets voor mij was). Boeken weggooien is niet mijn stijl, dus het boek in een minibieb gezet, een ander vindt het ten slotte misschien helemaal niet zweverig.

Een switch gemaakt

Niet alleen had ik door het vroegtijdig afhaken te weinig info om er een goede boekrecensie over te schrijven (dat ik het een slap en zweverig verhaal vind is een mening en geen recensie), maar ook had ik geen behoefte om over dit boek ook nog een recensie te moeten schrijven. Maar ik heb wel mijn challenge, die ik wil volbrengen. Toen bedacht ik ineens dat ik eind vorig jaar het boek Happy Lifehacks 365 van Kelly Weekers had gekocht, maar nog steeds niet gelezen, en dat dit de perfecte vervanger zou zijn voor Shinrin-yoku.

Quote uit het boek:

Je leven is niet leuk omdat het perfect is, maar omdat jij perfect weet hoe je het ondanks alle ups en downs heel erg leuk kunt houden.

De auteur

Drs. Kelly Weekers studeerde af in klinische en gezondheidspsychologie aan de universiteit van Utrecht en werkt als ondernemerscoach. Naast haar boeken, deelt ze kennis via haar website, trainingen en is ze regelmatig als expert in televisie programma’s te zien.

Het boek Happy Lifehacks 365 las ik in mei voor mijn zelfhulpboeken leeschallenge.

Happy Lifehacks 365 inhoudelijk

In haar eerste boek, Happy Life 365, laat Kelly zien dat onze denkwijze alles bepalend is voor je geluksgevoel. Niet je omstandigheden, maar hoe jij daarover denkt én naar handelt, bepalen hoe happy jij je voelt. In haar tweede boek geeft ze aan de hand van 100 praktische oefeningen handvatten om er mee aan de slag te gaan. Op een no-nonsense manier legt ze uit, bijvoorbeeld met behulp van het G-schema (bekend in de psychologie), hoe een situatie verder zal verlopen als jij er negatief over denkt en daar naar handelt, of als je – in diezelfde situatie – er positief of neutraal over denkt en daar naar handelt.

Quote uit het boek:

Hoe beter ik mezelf leerde kennen, hoe leuker het leven werd.

Wat highlights uit het boek:

 • We zien de wereld niet zoals die is, maar zoals wij zelf zijn.
 • Leer te zien wat je energievreters en je energiegevers zijn.
 • Van anders doen naar anders denken.
 • Maak een lijstje van de tien dingen waar jij het meest dankbaar voor bent.
 • Wanneer we iets niet (meer) kunnen veranderen is de enige optie die we hebben het los te laten.
 • Kelly’s vuistregel: ik respecteer de mening van een ander en luister er oprecht naar, maar uiteindelijk beslis ik zelf wat ik doe.
 • Uiteraard mogen negatieve emoties er zijn, maar je wilt geen tentje opzetten in kamp negativiteit en er permanent blijven wonen.
 • Je kunt niet grijpen wat er voor je ligt tot je loslaat wat er achter je ligt.
Happy Lifehacks 365

Quote uit het boek:

Wanneer je weet wie je bent laat je de mening van een ander nooit bepalen wat je van jezelf vindt.

Review

Heel fijn om na zo’n zweverig boek een down-to-earth boek te lezen. Een boek vol praktische tips, handige hacks en eye-openers. Prettig is dat ze aan het begin van elke lifehack een korte samenvatting geeft uit Happy Life 365, en je dan laat zien hoe je er praktisch mee aan de slag kan. Je hoeft dus niet het eerste boek al gelezen te hebben (mag wel natuurlijk) om met deze aan de slag te gaan.

Het is gelukkig geen boek dat zegt dat je vanaf nu altijd happy moet doen. Iedereen heeft wel eens een rotdag en dan je hoef je daar niet ineens heel positief over te doen. Maar het gaat wel om dat je rationeel (dus niet emotioneel) naar de situatie kijkt. Probeer te relativeren en te switchen naar het positieve. Het is belangrijk om jezelf off days te gunnen, maar daarna de draad weer op te pakken en terug te focussen op je energiegevers.

Het boek krijgt van mij

Waardering: 4 uit 5.

Genre: Non-fictie | Kosmos Uitgevers | 222 pagina’s | Nederlands | 2019 |

Heb jij Happy Lifehacks 365 al gelezen?

Groetjes, Giovanna

10 Reacties

 1. Villasappho zegt:

  Het is niet echt een boek voor mij, met zulke quotes kan ik gewoon helemaal niks.

  1. Smaken verschillen 🙂

 2. zegt:

  Heel interessant. Dit boek wil ik zeker lezen.

  1. Leuk, het is echt een aanrader.

 3. Met die Quote, ben ik het volledig eens hoor.

  1. Ja, mooi hè?

 4. zegt:

  Gelukkig geen boek dat zegt dat je altijd happy moet zijn of zult worden. Daar krijg ik de kriebels van, van dat soort boeken. En energiegevers op een rij zetten vind ik een heel goed idee!

  1. Mee eens, ik krijg daar ook de kriebels van. Komt nog bij dat het daarmee een boek dan ongeloofwaardig zou maken.

 5. zegt:

  Klinkt interessant! ik ben ook meer van de nuchtere boeken dan van zweverig zelfhulpgebouw.

  1. Leuk om te lezen dat jij ook niet van zweverige zelfhulpboeken houdt. Liever nuchter en lekker praktisch. 😉

Reacties zijn gesloten.