eenzaamheid
Boekrecensies

Boekrecensie Het einde van de eenzaamheid

Ik las onlangs Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells, vertaald uit het Duits. Het is niet alleen erg goed geschreven, maar ook heel mooi vertaald. Het boek was boek van de maand bij De Wereld Draait Door in april dit jaar. Waar het boek over gaat lees je in deze boekrecensie.

Het einde van de eenzaamheid, een prachtige roman die mij vanaf het begin raakte. Ik was erin begonnen zonder de achterflap te lezen of maar te weten waar het boek over ging. Geen idee waarom. Maar eigenlijk werkte dat voor mij perfect. Het niet weten waar elke stap in het verhaal naartoe zou leiden maakte dat ik helemaal in het verhaal op kon gaan. Als je dat ook wilt, moet je nu stoppen met lezen! Want anders *spoiler alert* kom je er toch achter waar het boek over gaat.

Ongeluk

Het verhaal begint op het moment dat Jules Moreau na een zwaar motorongeluk in het ziekenhuis wakker wordt. Herinneringen aan zijn jeugd komen boven. Op jonge leeftijd verloren Jules, zijn zus Liz en zijn broer Marty hun ouders bij een auto-ongeluk in Frankrijk. Alle drie gaan ze ook nu ze volwassen zijn anders met het verlies om en dreigen daardoor uit elkaar te groeien.

eenzaamheid

Vriendschap

Op de kostschool waar de wezen Moreau terechtkomen leert Jules Alva kennen. Dit raadselachtige meisje is de enige bij wie hij zichzelf kan zijn. Toch raakt hij haar ook kwijt. De jaren verstrijken, maar ze verdwijnt nooit uit zijn gedachten. Jaren later vinden Jules en Alva elkaar terug en lijken ze de verloren tijd in te kunnen halen. Totdat ze door het verleden worden ingehaald.

Andere keuzes

Jules blijft zich afvragen hoe alles gelopen zou zijn als hij andere keuzes gemaakt had in het leven. Wat als hij geen ruzie met zijn vader had gehad, kort voor diens vertrek en voor hun ongeluk? Wat als hij Alva niet uit zijn leven had laten wegglippen? En wat als…

Conclusie

Dit prachtige verhaal raakt alle dingen waar iedereen vroeg of laat in het leven mee te maken krijgt. Verlies, verdriet, angst, onzekerheid, vriendschap, eenzaamheid en liefde.

Kijk voor meer boekrecensies ook eens op deze pagina.

Heb jij al een boek van Benedict Wells gelezen?

Groetjes, Giovanna

Geüpdatet: 7-10-2023