Love
Boekrecensies

Boekrecensie Eat Pray Love

Het heeft een tijdje geduurd voor ik Eat, Pray, Love op mijn to-read-list gezet had. Toen jaren geleden de verfilming van het boek, met Julia Roberts in de hoofdrol, uitkwam verwachtte ik dat het een oppervlakkige film was en dus besloot ik hem niet te kijken. Niet vanwege Julia Roberts hoor, want ze is een van mijn favoriete actrices. Toch trok de film mij niet. Dacht ik. Tot ik vorig jaar de film onverwachts toch zag. Wat een prachtig verhaal!! En alles behalve oppervlakkig! Toen moest ik, als boekfanaat, uiteraard ook het boek lezen.

In het Engels overigens, toen had ik het boek namelijk nog niet ook in het Nederlands. Later kreeg ik van een toenmalige collega het boek in het Nederlands. We hadden het wel eens over het boek en de film gehad en mijn enthousiasme zorgde ervoor dat ze het boek voor me kocht toen ze het zag liggen in een tweedehandsboekenwinkel. (Nog steeds heel blij mee Elvire!)

Inhoud

In het boek Eat, Pray, Love vertelt schrijfster Elizabeth Gilbert haar autobiografische verhaal. Over de periode van depressie, zich diep ongelukkig voelend en met een moeizaam en uiteindelijk stuklopend huwelijk. Niet wetende hoe ze nu verder moest met haar leven, besloot ze er een jaar op uit te trekken. In dat jaar wilde ze de dingen gaan doen waar ze diep van binnen eigenlijk al zo lang naar verlangde: Italiaans leren in Italië, meer over God leren in een Ashram in India en kennis vergaren bij een medicijnman op Bali.

Zoektocht

Het blijkt een goede keus. Het wordt een zoektocht die haar zoveel meer brengt dan ze ooit had durven dromen. Zo leert ze in Italië niet alleen het Italiaans spreken, maar sluit ze ook vriendschappen voor het leven en krijgt ze door de smaak van het heerlijke Italiaanse eten ook weer zin in het leven. Voor het eerst in lange tijd heeft ze weer het gevoel dat ze leeft. Maar dat ze haar depressie en haar mislukte huwelijk niet in Amerika heeft achter kunnen laten, merkte ze al in Italië, maar meer nog in India. Waar ze niet alleen God, maar bovenal zichzelf tegenkwam. Bij dat laatste werd ze een handje geholpen door de cynische en scherpzinnige Richard die haar regelmatig een spiegel voorhield. Er ontwikkelde zich een bijzondere vriendschap.

eat pray love

Love

In het derde deel van het boek verbleef ze de laatste vier maanden op Bali, waar ze bij medicijnman Ketut kennis vergaarde over medicijnen, genezing, het leven en Bali zelf. Als bonus ontmoette ze Felipe, een Australische Braziliaan die op Bali woonde. Maar haar hart weer aan iemand geven was wel het laatste wat ze van plan was.

Open en eerlijk

Elizabeth Gilbert laat op een open en eerlijke manier zien dat het leven niet makkelijk en soms zelfs ronduit akelig is. Je kunt wel naar de andere kant van de wereld reizen, maar je neemt jezelf altijd mee. En dus ook je pijn en verdriet. Door aan zichzelf te werken leerde ze (en door haar boek ook ons) hoe ze de dingen ten goede kon keren en het beste uit het leven kan halen.

Een absolute aanrader is Eat, Pray, Love! Het boek staat bij mij alweer op mijn to-read-again-list. Over een tijdje ga ik het vast nog eens lezen.

Heb jij het boek al gelezen? Of de film gezien?

Groetjes, Giovanna

Wil je meer boekrecensies lezen? Kijk dan eens op deze pagina.