dromen durven doen
Boekrecensies

Boekrecensie Dromen, durven, doen

In het boek Dromen, durven, doen doet Ben Tiggelaar uit de doeken wat er nodig is om van je dromen, naar het te durven en naar het uiteindelijk ook echt te doen te gaan. Dat klinkt al veel belovend, maar met de ondertitel ‘Het managen van de lastigste persoon op aarde: jezelf’, was mijn aandacht meteen getrokken. Want hoe manage je jezelf en maak je je dromen waar?

Gedragswetenschapper, trainer, columnist en schrijver Ben Tiggelaar schreef eerder al boeken over verandering en leiderschap, maar dit boek is zijn meest verkochte – en herdrukte – boek.

Dromen, durven, doen inhoudelijk

Het boek is niet alleen geschikt voor o.a. ondernemers, studenten, managers, maar ook voor ouders of voor coaches. Dromen, durven, doen is daarmee goed in te zetten op meerdere gebieden. Het boek bevat – zoals de schrijver zelf zegt – geen zware kost en ook geen zweverige praatjes. …

Quote uit het boek:

‘Werken vanuit je sterke punten is veel motiverender dan proberen je zwakke punten te verbeteren.’

Wat highlights uit het boek:

 • Uiteindelijk draaien verandering en groei om het managen van je eigen gedrag.
 • Goede voornemens alléén werken niet.
 • Gedrag is de zwakke schakel.
 • Mensen hebben geen hekel aan veranderen, maar een hekel aan verliezen.
 • We weten vaak wel wat goed voor ons is, maar we doen het niet. Echte veranderingen draaien niet alleen om gedrag, maar kosten ook aandacht, tijd en energie.
 • Volhouden is de kunst. Realiseer je dat je soms lange tijd je gedrag en de resultaten moet blijven meten om winst te behouden.
 • Pijnlijke ervaringen maken meer indruk dan positieve.
 • Onder grote stress valt de besturing uit en handelen we op de automatische piloot.
 • Veranderen gaat in fasen.
 • Begin altijd met gedrag waarvan je weet dat je het kan veranderen.
 • Als je zegt: ‘Ja, dát is niet moeilijk, dát kan ik wel,’ dan zit je goed.
 • Dromen zullen alleen uitkomen als je ze vertaalt naar concreet gedrag: Meetbaar, Actief en Persoonlijk (MAP).

Quote uit het boek:

‘Pas in het zicht van de finish neemt de motivatie van mensen toe.’

dromen durven doen

Review

Een interessant en praktisch boek. Zeker geen zware kost of zweverige praatjes, alleen af en toe een beetje langdradig en soms ook wat vaag. Het had van mij best wat meer de diepte in gemogen. Maar ondanks dat is dit boek zeer zeker de moeite waard. Het boek helpt je je doelen en het bijbehorende gedrag concreet te formuleren, zodat je meer kansen ziet. Die kansen zijn er altijd, maar ga je pas zien als ze betekenis voor je krijgen. Dat is zeker waar en merkte ik afgelopen najaar.

Dromen waarmaken

Toen kwam namelijk het besef dat het tijd werd om mijn parttime baan op te zeggen en fulltime als ondernemer aan de slag te gaan. Mijn enige twijfel was of mijn onderneming het wegvallen van mijn baan al zou kunnen dragen, of dat ik misschien nog een jaartje moest wachten voor het zou ver zou zijn. Ik zat net op het spannende randje zeg maar. Toch begon het verlangen (de droom) om de stap te wagen (het durven) de overhand te krijgen en begon ik concrete stappen te zetten en doelen te formuleren, mede met behulp van het coachingstraject van een ondernemerscoach waar ik net van aan het onderzoeken was of dat wat voor mij zou zijn. En hoe meer ik ging doen, hoe meer kansen en nieuwe opdrachten er op mijn pad kwamen, vooral nadat ik concrete doelen (omzetdoelen, aantal projecten en te gaan coachen) formuleerde.

Kortom, een interessant boek!

Quote uit het boek:

‘Ook al heb je van tevoren nog zo goed nagedacht over de veranderingen of verbeteringen die je wilt, uiteindelijk blijft alles een experiment.’

Het krijgt van mij 3 sterren.

Genre: Non-fictie | Spectrum | 195 pagina’s | Nederlands | 2015 (28e druk) | origineel 2005

Ik las het boek voor de ‘Elke maand een zelfhulpboek-challenge’, voor de maand december.

Ben je nog niet genoeg uitgedaagd om je dromen na te jagen? Lees dan eens deze mooie roman Een bijzonder jaar.

Welke droom zou jij graag uit willen zien komen?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. zegt:

  Dit boek wil ik al zolang lezen. Het lijkt me heel interessant en echt een boek voor mij. Mooie quotes ook. Mijn droom is om mijn boek uit te geven. Wie weet 🙂

  1. Het boek is een aanrader, en zeker als je een concrete droom hebt – je boek uitgeven – kan het je goed helpen concrete stappen naar het realiseren ervan te zetten. En je moet er zeker voor gaan, je schrijft erg leuk!

 2. Dit boek wil ik heel graag lezen! Ik lees regelmatig op LinkedIn columns van Ben Tiggelaar en dan denk ik altijd: ik moet toch eens een boek van hem lezen.
  Mijn ultieme droom is te kunnen lezen van mijn schrijfwerk. En dan eigenlijk alleen van de boeken die ik schrijf, dus geen zakelijke teksten etc. Maar echt puur royalties, spreekbeurten/gastlessen etc. Dus droom ik nog maar even lekker verder.

  1. Goeie tip over zijn columns op LinkedIn, ga ik naar op zoek bij LinkedIn.
   Ja, herkenbaar, dat is mijn droom ook, ooit. 🙂 Maar dan kan ik je zeker ook een ander boek van hem aanraden, die ben ik nu aan het lezen: ‘Dit wordt jouw jaar!’ met misschien wel nog concretere stappen om je doelen (dromen) te behalen.

 3. zegt:

  Ik ben fan van Ben Tiggelaar. Ik heb ooit eens een lezing van hem bij mogen wonen en dat vond ik geweldig. Dit boek lijkt me ook erg goed.

  1. Dit was het eerste boek dat ik van hem las en boek ook fan ondertussen. 🙂 Meteen erna begonnen in zijn boek ‘Dit wordt jouw jaar!’ ook heel interessant. Lijkt mij erg leuk om ook eens een lezing van hem bij te wonen.

Reacties zijn gesloten.