bloggen als schrijver
Schrijven

Waarom je moet bloggen als schrijver

Niks moet natuurlijk, maar ik heb nu in ieder geval wel even je aandacht. 😉 Want weet je dat het belangrijk is om als schrijver ook met enige regelmaat te bloggen? Het is een mooie schrijfoefening en voor je lezers een fijn kijkje in de schrijverskeuken. Wil je weten wat de voordelen van bloggen als schrijver zijn? Lees dan vooral even verder.


De voordelen van bloggen als schrijver:

  • Het helpt je verder te ontwikkelen als schrijver. Immers oefening baart kunst. Hoe meer schrijfmeters je maakt, hoe beter je erin wordt.
  • Het zorgt ervoor dat je toekomstige lezers op een makkelijke manier met je kennismaken.
  • Als je nog geen uitgever gevonden hebt, is je website of blog een zeer geschikt platform om te laten zien wat je in huis hebt.
  • Het houdt je creatieve brein actief. Als je even vast zit in het schrijven van je verhaal, kun je toch blijven schrijven door het bloggen.
  • Even helemaal anders. Bloggen geeft je de kans anders te schrijven dan in je boek. Zo kun je juist iets heel spannends schrijven als je dat normaal niet doet, of met veel humor, of romantischer, noem maar op. Of ga eens korte verhalen schrijven als je aan een lang manuscript werkt.
  • Schrijf bijvoorbeeld eens een kort verhaal over een van je personages. Dit kan dan een soort pre-spin off worden van je verhaal. Of een prequel (zie ook punt 11 in de lijst).
  • Deel achtergrondinformatie over je eerder uitgebrachte boeken.
  • En last but not least, het geeft je de kans om je bloglezers meer te vertellen over het verhaal waar je nu aan bezig bent.

Om je op weg te helpen om te gaan bloggen als schrijver, deel ik hieronder de 30 leukste ideeën met je. 

bloggen als schrijver

30 blog ideeën voor schrijvers

  1. Deel op je blog hoe je op het idee gekomen bent om je boek te gaan schrijven.
  2. Doe dit ook over eerdere boeken, als je die al geschreven hebt.
  3. Introduceer je hoofdpersoon.
  4. Schrijf een blog waarin je hoofdpersoon de andere personages introduceert.
  5. Schrijf een blog als een van je personages.
  6. Vertel hoe jij research doet.
  7. Schrijf een blog, met foto’s, over je schrijfplek.
  8. Schrijf een blog over leuke blog ideeën 🙂
  9. Vertel iets over de locatie(s) waar je verhaal zich afspeelt.
  10. Deel een hoofdstuk of alinea uit je verhaal.
  11. Schrijf een prequel, een voorloper van je verhaal.
  12. Heb je al boeken uitgebracht hebt, vertel dan iets over hoe het uitgeven van die boeken ging.
  13. Heb je gekozen voor uitgeven via een uitgeverij of heb je het zelf uitgebracht? En waarom via die weg?
  14. En als je al een boek/boeken hebt uitgebracht, deel dan iets over hoe het was toen je eerste boek uitkwam.
  15. Deel in een blog wie op schrijfgebied jouw grote voorbeelden zijn.
  16. Waar haal je je schrijfinspiratie vandaan?
  17. Als je fictie schrijft, is dan alles fictie in je verhaal, of zitten er ook non-fictie elementen in?
  18. Wat zijn de hobby’s van je personages?
  19. Deel een goede en een slechte eigenschap van je hoofdpersoon.
  20. Heb je altijd al schrijver willen worden?
  21. Wat voor tips kun je andere (beginnende) schrijver meegeven?
  22. Deel met je lezers wat jij doet als je vastloopt tijdens het schrijven van je verhaal.
  23. Maak een poll en laat je lezers mee stemmen over de naam van een nieuw personage.
  24. Wat zijn de grootste obstakels die je hoofdpersoon moet overwinnen?
  25. Deel wat er in jouw schrijvers toolbox zit.
  26. Deel het favoriete gerecht – met recept – van je hoofdpersoon.
  27. Organiseer een Q&A; laat je lezers vragen stellen over wat ze graag van jou willen weten.
  28. Wat is je ultieme doel als schrijver?
  29. Wat voor boek hoop je ooit nog te schrijven?
  30. Vertel in een blog waar ter wereld je misschien ooit nog eens een boek zou willen schrijven.

En om aan te sluiten op nummer 27, wat zou jij graag over mij willen weten? Fire away!

 Groetjes, Giovanna

10 reacties

  1. Lianne - huismusjes.nl zegt:

    Ik ben zelf tekstschrijver van beroep, maar mijn blog doe ik helemaal voor de leuk en zie ik ook als schrijfoefening. Inderdaad, hoe meer uren of meters je maakt, hoe beter!

    1. Leuk om te lezen dat jij dat ook in de praktijk brengt!

  2. zegt:

    Wat leuk!! Elke keer als ik denk “Ik ga bloggen”, denk ik er direct achteraan: “Maar mijn leven is niet zo interessant, wie wil er in vredesnaam over lezen?”
    Misschien moet ik me daar eens overheen zetten… Zelf vind ik het tenslotte ook leuk om blogs te lezen van schrijfcollega’s. Bedankt, ik heb genoeg denkvoer voor tijdens mijn vakantie!! 😀

    1. Nou, om te beginnen zou ik het zeker willen lezen hoor! 🙂 Het is super leuk om blogs te lezen van schrijvers/schrijfcollega’s. En je Insta posts over Tibbe zijn altijd zo leuk en aandoenlijk, misschien over hem bloggen? Of verhaaltjes bedenken voor op je blog met hem in de hoofdrol? Of achtergrond informatie over je boeken, of een ‘hoe het begon…’, of waar je je inspiratie vandaan haalt?
      Succes met dingen uitdenken en een hele fijne vakantie!!

  3. Lilian zegt:

    Wat een handige tips en je hebt inderdaad gelijk, ik ken best veel bloggers die uiteindelijk een boek zijn gaan schrijven en die hadden meteen een goede uitgever en een groot publiek. Dus inderdaad hartstikke slim.

    Qua Q&A ben ik benieuwd wat de vreemdste verhaallijn is die je ooit hebt bedacht, maar nooit hebt geschreven. En als ik nog eentje mag, wat is je favoriete boekpersonage (uit je eigen boek of een ander boek)

    1. Er zijn zeker meerdere succesverhalen van bloggers die een boek zijn gaan schrijven en die gelijk goed op de markt konden zetten.
      Leuke vraag! Ik weet niet of het de vreemdste is, maar wel de meeste bijzondere verhaallijn die ik heb bedacht (en half geschreven heb en toen gelaten voor wat het is): over een meisje in India die met haar moeder onder valse voorwendselen in fabriek in gelokt wordt om daar te werken en vast komt te zitten in slavernij. Ik hoorde een keer een welzijnswerker praten over slavernij en uitbuiting in India, in de prostitutie maar ook in textielfabrieken en dat raakte mij zeer. Ik heb toen research gedaan en begonnen aan een verhaal (tijden NaNoWriMo een paar jaar geleden) maar het niet afgemaakt.
      Dat mag zeker. 🙂 Mijn favoriete boekpersonage is Anna, een 10-jarig meisje die lief en eigenwijs is, nieuwsgierig en ondernemend. Ze is samen met haar broertje de hoofpersoon in mijn eerste kinderboek (onderdeel van een serie) en ik ben bezig met het vervolgdeel te schrijven.
      Een favorietpersonage uit een ander boek zou ik zo niet weten eigenlijk, dat zijn er te veel denk ik.

  4. zegt:

    Mooie ideeen. Vooral het blijven schrijven, of het nu aan mijn boek is of aan mijn blog, vind ik heel fijn. Zo is er continuiteit.

    1. Continuïteit is zeker heel fijn. En je kunt heerlijk variëren tussen je boek en je blog, heb je even geen zin in het een, dan kun je verder met het ander.

  5. zegt:

    Het fijne van bloggende schrijvers vind ik dat je zo een leuk inkijkje krijgt ‘in de schrijfkeuken’. Bovendien maakt het mij altijd erg nieuwsgierig naar het volgende boek dat ze uit gaan geven en dat lijkt me voor een schrijver heel gunstig;). Wat betreft de Q en A zit mijn vraag al een beetje tussen je blogideeën. Ik ben benieuwd of er een boek is dat je heel graag zou willen schrijven, maar waar het op één of andere manier (nog) niet van is gekomen. En natuurlijk wil ik dan meer weten over het onderwerp van dat boek en waarom het er niet van is gekomen, enz.;)

    1. Dat heb ik inderdaad ook altijd, dat je dan nieuwsgierig wordt naar het volgende boek dat ze uit gaan geven.
      Goeie vraag! Ik moest er even over nadenken, maar daar komt die: de laatste tijd denk ik er wel eens over na om een boek te schrijven over het leven in kindertehuizen/opvangtehuizen. Of anderzijds over een kind dat wegloopt van huis. De reden waarom ik dat (nog) niet heb gedaan is omdat het te persoonlijk is (ik ging op mijn 15e het huis uit). En ik niet weet of het dan fictief gaat worden (met wat autobiografische ervaring erin verwerkt), voor echt autobiografisch voel ik namelijk niets. En ik vraag mij af of mijn ervaringen niet hopeloos ouderwets/achterhaald zijn voor mensen/jongeren om nu over te lezen.

Reacties zijn gesloten.