ideale lezer
Schrijven

Bepaal je ideale lezer

Je schrijft graag en wil graag gelezen worden. Op de vraag: voor wie schrijf je? antwoord je: ‘Voor iedereen die het lezen wil. Mannen, vrouwen, jong tot oud, uit elk deel van het land en uit elk deel van de samenleving. Gewoon iedereen.’ Leuk, maar is dat realistisch? Denk je dat al deze mensen dezelfde interesses hebben en dezelfde boeken zullen lezen? Ik denk het niet. Schrijf je voor niemand in het bijzonder, dan is de kans groot dat het ook wordt gelezen door niemand in het bijzonder. En dat wil je niet. Je wilt je lezer aanspreken en meenemen in je verhaal. Daarom is het belangrijk dat je je ideale lezer bepaalt en daar voor schrijft.


Schrijf gericht

Je hebt de tijd genomen om te schrijven, dan wil je ook graag dat je werk wordt gelezen. Door te schrijven voor je ideale lezer, schrijf je gerichter. Dat is voor jou prettig, je weet immers aan wie je het schrijft, maar ook voor de lezer van je verhaal of boek is het prettig. Die zal zich door het verhaal aangesproken voelen.

Van alles een beetje is eigenlijk vooral niets

Het gevaar is namelijk dat als je ‘voor iedereen’ schrijft, je onbedoeld ook gaat proberen om ‘iedereen’ tevreden te houden. Dat je het niet té spannend wilt maken, want dan is het misschien te eng voor jonge lezers (die dan dus niet tot je doelgroep behoren). Niet te zoetsappig, want dan vinden mannen het niks (die zijn dan dus niet je ideale lezers). Of niet te literair, want dan snapt niet iedereen het (mensen die het niet snappen zijn dan, je voelt hem al aankomen, niet je doelgroep). Dan ga je of dingen weglaten die bepaalde lezers niets zouden vinden, of je gaat van alles een beetje toevoegen om het voor iedereen leuk te maken. Het wordt dan een allegaartje en niet een goed, pakkend verhaal.

ideale lezer

Hoe bepaal je je ideale lezer?

Je ideale lezer is één persoon en niet een groep. Die uiteraard wel binnen je doelgroep valt, met allemaal personen als je ideale lezers. Voor de focus richt je je op één persoon. Houd hem of haar in gedachten als je schrijft. Maak je ideale lezer zo specifiek mogelijk.

Bepaal van je ideale lezer:

  • Het geslacht.
  • De leeftijd.
  • De woonplaats.
  • Burgerlijke staat.
  • Uiterlijke kenmerken.
  • Welke hobby’s heeft hij/zij?
  • Wat leest hij/zij graag?
  • Wat eet hij/zij graag?
  • Zijn/haar favoriete snack.
  • Welke films/series kijkt hij/zij?
  • Welke social media zijn bij hem/haar favoriet?

Je kunt het nog concreter maken door hem of haar vorm te geven. Dit kan door je ideale lezer te tekenen of door een mindmap of een moodboard te maken. Tijdens het schrijven zie je dan in één oogopslag weer voor je voor wie je schrijft.

Door je ideale lezer te kennen weet je welke vragen of problemen je voor hem/haar kan beantwoorden of oplossen. Waar je hem/haar een plezier mee doet, mee raakt, op het verkeerde been zet of tot tranen roert. Je weet nu waarom hij/zij jouw verhaal wil lezen.

Hoe ziet jouw ideale lezer eruit?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    De ideale lezer ben ik zelf. Ik schrijf meer van mij af dan dat ik het voor een ander schrijf.

  2. zegt:

    Wat grappig, zelfs de ideale snack staat in het rijtje.
    De ideale lezer van mijn blog is denk ik een tikkeltje autistisch;).

Reacties zijn gesloten.