als kat en hond
Blog

Als kat en hond

Nee, deze blog gaat niet over ruziën. Maar over communicatie. Over communicatie tussen mannen en vrouwen. Mannen hebben een andere manier om dingen aan te geven en met dingen om te gaan dan vrouwen. Daar ontstaat in een relatie nog wel eens miscommunicatie door. Het bekende gezucht en Pfff. Mannen! van vrouwen. En het Mijn vrouw begrijpt mij niet van mannen. Het deed mij ineens denken aan hoe katten en honden met elkaar communiceren. Nou ja, een beetje gaat het wel over ruzie maken, toch.

Als kat en hond

Ook al zijn katten en honden verschillende diersoorten, meestal kunnen ze goed met elkaar samen leven. Alleen begrijpen ze elkaar soms niet goed en wordt het vechten. Ze communiceren anders. Zo is het ook in de man-vrouw relatie. We kunnen goed samen leven, alleen af en toe begrijpen we elkaar verkeerd en dan wordt het ruzie. We communiceren ieder op een andere manier.

In de dierenwereld, waar katten bijvoorbeeld hun staart omhoog doen om te zeggen: Ik ben blij je te zien, aai mij! komt dit op een hond agressief over. Blij zijn betekent bij een hond: kwispelen met je staart. Wat bij een kat weer betekent: Ik ben boos!’ Kortom verwarring!

Man en vrouw

Bij mannen en vrouwen gaat dat eigenlijk net zo. Bijvoorbeeld, als een vrouw wil knuffelen zegt ze daarmee: Ik vind je lief, ik hou van je.’ Bij mannen betekent lichamelijk contact meestal: Ik wil vrijen.’ Daar komt vaak verwarring van. Een vrouw wil knuffelen. De man denkt dat ze wil vrijen en maakt avances. De vrouw dacht helemaal niet aan seks, en heeft wellicht ook helemaal geen zin. Ze wilde alleen haar liefde geven en bevestiging van haar liefde terug krijgen.

Maar ook bij seks betekent liefde voor mannen wat anders dan voor vrouwen. Zo hebben vrouwen het nodig zich geliefd te voelen om te willen vrijen. Terwijl mannen zich geliefd voelen dóór de seks.

Indirect

Dan heb je nog dat vrouwen meestal indirect zeggen wat ze bedoelen en mannen dat niet oppakken omdat zij heel direct zijn en letterlijk nemen wat er wordt gezegd. What you see is what you get. Bijvoorbeeld als een vrouw zegt: Ik heb niets om aan te trekken reageert de man oprecht verbaasd dat ze een kast vol kleren heeft. Terwijl de vrouw eigenlijk bedoelt dat ze niets heeft waar ze zich prettig in voelt. Ze wil graag wat nieuws. En wanneer de vrouw zegt: ‘Zie ik er dik uit in deze broek?’ wil ze uiteraard geen Ja, inderdaad’ als antwoord. Ook niet als ze, inderdaad, een paar pondjes te zwaar is! Wat ze wil horen is, dat ze mooi is en er goed uit ziet. Juist ja, communiceren als kat en hond dus.

Taal

Best lastig dus, dat communiceren als je ieder je eigen taal spreekt. Elkaar leren begrijpen is eigenlijk net als met het leren van een vreemde taal, waarbij je leert wat de woorden van die bepaalde taal betekenen. Zo kun je ook bij het communiceren met je partner leren wat het betekent als hij op een bepaalde manier reageert. Maar ook wat het voor hém betekent wat jij zegt. En kunnen jullie, als kat en hond,  weer heerlijk opgerold tegen elkaar aan in het mandje gaan liggen. Zonder ruzie. Dus toch.

Groetjes,

Giovanna

Dit artikel verscheen in iets andere vorm eerder op Your Own Style Magazine.

Photo credits: Mahkeo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.