Als je begrijpt wat ik bedoel
Boekrecensies

Boekrecensie Als je begrijpt wat ik bedoel

Je wilt dat je teksten aantrekkelijk, boeiend en pakkend zijn. Of het nu gaat om artikelen, blogs, berichten of e-mails, je wilt een goede indruk maken op je lezer. Door te weten welke boodschap je over wilt brengen en hoe je dat zo duidelijk mogelijk doet, zorg je dat de lezer begrijpt wat je bedoelt.


Zeker als je voor je werk of als zelfstandig ondernemer zakelijke teksten schrijft, wil je dat deze goed zijn. Maar ook als blogger wil je graag dat je lezers niet na de eerste alinea afhaken, door scrollen of halverwege in slaap vallen. Je wilt dat wat je te vertellen hebt overbrengen. Marcel Lemmers biedt met zijn boek Als je begrijpt wat ik bedoel tools om te zorgen dat jouw teksten een goede en verzorgde indruk maken.

Over de auteur

Marcel Lemmens is taalliefhebber, taalprofessional, redacteur, en vertaler van zakelijke teksten. Hij schrijft al ruim 25 jaar boeken, artikelen en blogs over taal. Wekelijks blogt hij over ontwikkelingen in de Nederlandse taal. 

Als je begrijpt wat ik bedoel inhoudelijk

Marcel Lemmens legt door middel van 101 regels uit hoe je heldere en overtuigende teksten kan schrijven. Per regel legt hij kort en bondig uit waarom deze regel werkt en aan de hand van duidelijke voorbeelden laat hij zien hoe je die toepast. Bij ‘regels’ moet je niet denken aan strenge taalregels die zeggen of je het goed of fout doet, maar aan praktische tips, zoals:

  • Gebruik lijstjes en opsommingen.
  • Ken (en controleer) je spreekwoorden en gezegden.
  • Wees op je hoede voor anglicismen.
  • Prikkel je lezer.
  • Gebruik werkwoorden.

Verschillende onderdelen van het schrijven van teksten komen langs: woorden, zinnen, alinea’s, leestekens, stijl en nog veel meer. Ook laat Marcel Lemmens zien wat veel gemaakte fouten zijn en hoe jij ervoor zorgt dat jij die fouten niet (meer) maakt.

Als je begrijpt wat ik bedoel

Wat highlights uit het boek:

  • Leg nieuwe woorden en vaktermen uit.
  • Maak zinnen niet onnodig lang.
  • Vraag je af waarom je Engelse woorden gebruikt.
  • Zorg dat je lezer zich aangesproken voelt.
  • Denk goed na over de titel. De titel is de poort tot een tekst.
  • Speel met taal. Creativiteit is belangrijk.
  • Gebruik moderne woorden. Laat formele, afstandelijke woorden achterwege.
  • Zorg voor herkenbaarheid in je tekst, gebruik beeldspraak die mensen begrijpen.

Quote uit het boek:

‘Het is niet zo dat je meer indruk maakt met moeilijke woorden. Je maakt veel meer indruk als je helder, eenvoudig maar toch heel precies formuleert. Veel woorden die moeilijk klinken, kun je zonder problemen vervangen door heel simpele alternatieven met dezelfde betekenis.’

Review

Als je begrijpt wat ik bedoel is vlot geschreven, overzichtelijk en to-the-point. Waarmee de auteur in de praktijk laat zien hoe belangrijk en hoe fijn het is als teksten aantrekkelijk, boeiend en niet onnodig lang zijn. De 101 regels zijn verdeeld over 10 hoofdstukken met elk 10 tips. In het laatste hoofdstuk krijg je er zelfs 1 extra. Voor in het boek zie je precies welke regels per hoofdstuk beschreven worden. Een handige gids om bijvoorbeeld snel even op te zoeken hoe die ene regel is of wat je het beste kan doen als je even niet weet hoe je verwijswoorden moet gebruiken.

Het krijgt van mij 4 sterren.

Genre: Non-fictie | Haystack* | 221 pagina’s | Nederlands | 2020|

Wat doe jij om je teksten of blogs goed leesbaar te maken?

Groetjes, Giovanna

*Met dank aan uitgeverij Haystack voor het recensie-exemplaar.

Voor meer boekrecensies neem hier eens een kijkje.

10 reacties

  1. Haha, ik moest wel lachen om dat stukje; vraag je af waarom je Engelse woorden gebruikt. Dat is precies iets waar ik altijd enorm op afknap bij super populaire vloggers. Ik kijk eigenlijk zelden vlogs en als ik er dan eens eentje bekijk lijkt de helft van de tekst uit ‘coole’ Engelse woorden te bestaan. Zinnen onnodig lang, daar moet ik zelf aan werken bij mijn blogs. Soms schrijf ik 1 zin waar ik achteraf gezien dan makkelijk 3 zinnen van had kunnen maken;-)

    1. Haha ja precies, een goed punt is het, en een mooi voorbeeld van jou hoe storend het werkt in een vlog (of blog, of ieder andere tekst)!
      En herkenbaar, ik heb ook de neiging tot lange zinnen. Nou ja, had eigenlijk, door de plugin Yoast in WordPress te gebruiken, krijg je niet alleen tips voor SEO qua zoekwoorden, afbeeldingen etc., maar hij geeft het ook aan als je te lange zinnen maakt. Dus nu als ik een blog schrijf (in Word) en een lange zin maak, dan bedenk ik mij meteen eigenlijk al dat Yoast daarover gaat vallen en dat ik die beter maar meteen korter kan maken. 😉

      1. Precies dat! Ik kreeg ook elke keer op mijn kop van Yoast;-)

        1. Haha, irritant maar het helpt wel. 😉

  2. Zeker een boekje wat ik zou lezen.

    1. Leuk dat jij dit soort boeken ook graag leest!

  3. zegt:

    Phoe, in eerste instantie dacht ik: 101?! Maar het klinkt als een heel interessant en leuk boek.

    1. Haha, ja het zijn er best veel, maar ze lezen makkelijk weg en omdat het losse tips zijn kun je er ook makkelijk elke een of een paar lezen, en het zo verdelen.

  4. zegt:

    Ziet er een leuk boek uit! Ik las ook onlangs ‘Met woorden verleiden’ van Mark Van Bogaert en die vond ik ook erg goed. Eens echt beter nadenken over een goede titel moet ik echt eens wat meer tijd aan spenderen, kan me voorstellen dat dit er veel toe doet.

    1. Dat klinkt ook als een interessant boek! Een goede titel is doet er zeker veel toe. En het zijn vaak kleine dingen die je toe kan passen om eenvoudig betere titels te maken.

Reacties zijn gesloten.